Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Otóż mam (raczej tak mi się wydaje) problem z podkręcaniem tego procesora. Mówi się, że na boxowym chłodzeniu daje się nim spokojnie dojść do stabilnego 4.5GHz.

Posiadam chłodzenie procesora: Corsair H70 i z nim nie mogę przekroczyć 4.8GHz (nawet podnosząc napięcie do 1.49-1.50), gdy ustawiam na 4.9-5.0GHz, po zaakceptowaniu ustawień w biosie i restarcie komputera, PCet się poprostu restartuje (pokazuje się reklama płyty głównej z poleceniami wejścia do biosu etc i wtedy reset). :hahaha: Z tego co widziałem w internecie ludzie na boxowym chłodzeniu czasami dochodzili do 5.0-5.1GHz. :D

Proszę o pomoc albo poradę gdyż chwilowo bawię się smarkami. :help:

Z góry dziękuję.

Reszta moich części mających wpływ na OC

Napięcie pod 4.8GHz mam 1.48 i jest maksymalnie stabilnie. Dalej już kicha :hahaha:

Płyta Główna: Gigabyte P67 UD7, oraz zasilacz Corsair AX850 (80 Gold Plus), Kingston 2x2 GB DDR3 Grey Series CL9.

Pozdrawiam. ;)

Witam,

Napisz dokładnie co zmieniałeś w biosie. Czy poza mnożnikiem i napięciem Vcore coś modyfikowałeś?

Niektóre procki SB mają taka przypadłość, że powyżej danego mnożnika poprostu ściana, ile byś nie dał napięcia i cokolwiek powyłączał w biosie - to koniec procka i już.

Jakiej wesrji biosu używasz? Niektóre wersje biosu gigusia mają problem z bootowaniem powyżej x48.

Tu masz stronkę z biosami: http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

nie sądzę by na boxowym chłodzeniu daleko zajechał, u mnie na Mugenie II, przy max chłodzeniu temperatura rośnie do 80C po około 10-15 minutach np renderingu, BA! nawet ponad 80! i wyłączam szkoda procka, ale fakt 4,8 bez problemu i stabilnie przez wiele godzin.

A jak masz FSB? 102, 103? czasami na tym się wykłada bo ram kręcony do ponad 1600 nie wyrabia

Wszystko zależy też od innych komponentów, RAM, płyta