Dezan 1 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Witam, od kilku dni głowię się i troje nad zestawem za okolice 3500zł. To jest max. Postawiłem na Ryzena 1600 i słabszą grafikę. A nie na odwrót tzn. 1200 + 1050ti. Chce zasięgnąć jeszcze waszej opini, może da się coś zastapić czymś innym. Ogólna korekta i wasza opinia. Ale waszą propozycją również nie pogardzęhttp://www.morele.net/inventory/info/rckUcK/ Edytowane 28 Września 2017 przez Dezan Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Witam, od kilku dni głowię się i troje nad zestawem za okolice 3500zł. To jest max. Postawiłem na Ryzena 1600 i słabszą grafikę. A nie na odwrót tzn. 1200 + 1050ti. Chce zasięgnąć jeszcze waszej opini, może da się coś zastapić czymś innym. Ogólna korekta i wasza opinia. Ale waszą propozycją również nie pogardzę https://www.morele.net/inventory/info/rckUcK/ Napisz coś więcej, do czego komputer będzie używany? Z jakim monitorem? Do gier? Jakich gier? Streaming? Jakaś praca w obróbce grafiki? Filmów? I tak dalej. Edytowane 28 Września 2017 przez supervisor Cytuj Link to post Share on other sites
Dezan 1 Napisano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Przeglądanie internetu, filmy, gry. Czyli mówiąc w skrócie typowe zastosowanie komputera na dzisiejsze czasy w domu. Nie wykluczam powrotu do montowania filmów, kiedyś sprawiało mi to dużo frajdy. Samo montowanie, for fun. Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Przeglądanie internetu, filmy, gry. Czyli mówiąc w skrócie typowe zastosowanie komputera na dzisiejsze czasy w domu. Nie wykluczam powrotu do montowania filmów, kiedyś sprawiało mi to dużo frajdy. Samo montowanie, for fun. Wypisz części sprzętu, nie mamy dostępu do twojego koszyka na morele. Cytuj Link to post Share on other sites
Dezan 1 Napisano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2017 http://www.morele.net/inventory/info/rckUcK/ XFX TS 550 Ryzen 1600Palit 1050ti Adatp xpg z1 16gb Adata Su800 128gbarctic 33Asus prime b350 plusSilentumCP RG4 Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Nie ma zbytnio się do czego przyczepić, nie koniecznie potrzebujesz 16GB ramu, ale nie zaszkodzi jeśli będziesz używał dużo aplikacji naraz. Polecałbym bardziej ASUS b350 Strix-f, ale to dodatkowy koszt niecałych 100zł. Możesz też oszczędzić na trochę słabszym chłodzeniu. Edytowane 28 Września 2017 przez supervisor Cytuj Link to post Share on other sites
Dezan 1 Napisano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Jaki sens jest dokladania do tej plyty? Bo moze wtedy kosztem ramu wezme plyte, ale faktycznie musi miec to sens Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Jaki sens jest dokladania do tej plyty? Bo moze wtedy kosztem ramu wezme plyte, ale faktycznie musi miec to sens B350 prime to prawie ta sama płyta co moja X370 prime. O ile nie mam jakichś dużych problemów z moją płytą, ale kompatybilność ramów nie jest najlepsza (zwłaszcza tych tańszych na 3000MHz, wymagają niezłych akrobacji w biosie aby działać z reklamowaną prędkością). Pod tym względem słyszałem że b350 STRIX-F jest dużo lepsza. Oczywiście nie jest to jakis "wielki" upgrade. Cytuj Link to post Share on other sites
Dezan 1 Napisano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Jesli na prawde jest sens doplacic okej, co do ramu nie wiem. slyszlaem, ze Ryzen bardzo mocno lubi dual chanel. A nie chce brac 2x4gb. Zreszta 8gb to nie bedzie na styk juz teraz w grach? EDIT: A moze by sie tak pokusic o jakiegos GTX 980/ti. Mozna trafic za 800zl, cos moze byc z nimi nie tak? Czy to ich normalna cena? Edytowane 28 Września 2017 przez Dezan Cytuj Link to post Share on other sites
supervisor 15 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Jesli na prawde jest sens doplacic okej, co do ramu nie wiem. slyszlaem, ze Ryzen bardzo mocno lubi dual chanel. A nie chce brac 2x4gb. Zreszta 8gb to nie bedzie na styk juz teraz w grach? EDIT: A moze by sie tak pokusic o jakiegos GTX 980/ti. Mozna trafic za 800zl, cos moze byc z nimi nie tak? Czy to ich normalna cena? Dual channel to konieczność. Nie mając dwóch kości ramu zmniejszasz przepustowość o połowę. Możliwe że pomyliłeś dual channel z dual rank. Powinieneś poczytać jak wkłada się ram do płyty zanim będziesz montował (źle wkładając nie będziesz działał w trybie dual channel). Co do GTX 980 i 980ti. Nie mam pojęcia - nie znam się na używkach. Jeśli nie jestes zaawansowanym użytkownikiem, Prime b350 powinno wystarczyć (STRIX-F jest lepszy przede wszystkim w podkręcaniu ramów). Edytowane 28 Września 2017 przez supervisor Cytuj Link to post Share on other sites
Dezan 1 Napisano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Ram tak czy siak będę kręcił. Nie wiem czy będę zmienił opóźnienia, ale taktowanie na pewno będzie ruszane. Zobaczę po prostu czy uda mi się dołożyć do tego. A co do ramu. Tak jak mówię, słyszałem czytałem i widziałem ze lepiej mieć dwie kości. Dla tego tak zostaje Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Co do 980/ti zwykłe 980 za okolo 900zl moze znajdziesz ale 980ti o wydajnosci zblizonej do 1070 mkzesz zaczac szukac od okolo 1400 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts