Skocz do zawartości

Sprawdzenie i ewentualne zmiany zestawu za 3500PLN

Recommended Posts

Witam, 

od kilku dni głowię się i troje nad zestawem za okolice 3500zł. To jest max. Postawiłem na Ryzena 1600 i słabszą grafikę. A nie na odwrót tzn. 1200 + 1050ti. Chce zasięgnąć jeszcze waszej opini, może da się coś zastapić czymś innym. Ogólna korekta i wasza opinia. Ale waszą propozycją również nie pogardzę
http://www.morele.net/inventory/info/rckUcK/

Edytowane przez Dezan

Witam, 

od kilku dni głowię się i troje nad zestawem za okolice 3500zł. To jest max. Postawiłem na Ryzena 1600 i słabszą grafikę. A nie na odwrót tzn. 1200 + 1050ti. Chce zasięgnąć jeszcze waszej opini, może da się coś zastapić czymś innym. Ogólna korekta i wasza opinia. Ale waszą propozycją również nie pogardzę

https://www.morele.net/inventory/info/rckUcK/

Napisz coś więcej, do czego komputer będzie używany? Z jakim monitorem? Do gier? Jakich gier? Streaming? Jakaś praca w obróbce grafiki? Filmów? I tak dalej.

Edytowane przez supervisor

Przeglądanie internetu, filmy, gry. Czyli mówiąc w skrócie typowe zastosowanie komputera na dzisiejsze czasy w domu. Nie wykluczam powrotu do montowania filmów, kiedyś sprawiało mi to dużo frajdy. Samo montowanie, for fun. 

Wypisz części sprzętu, nie mamy dostępu do twojego koszyka na morele.

Nie ma zbytnio się do czego przyczepić, nie koniecznie potrzebujesz 16GB ramu, ale nie zaszkodzi jeśli będziesz używał dużo aplikacji naraz. Polecałbym bardziej ASUS b350 Strix-f, ale to dodatkowy koszt niecałych 100zł. Możesz też oszczędzić na trochę słabszym chłodzeniu.

Jaki sens jest dokladania do tej plyty? Bo moze wtedy kosztem ramu wezme plyte, ale faktycznie musi miec to sens 

B350 prime to prawie ta sama płyta co moja X370 prime. O ile nie mam jakichś dużych problemów z moją płytą, ale kompatybilność ramów nie jest najlepsza (zwłaszcza tych tańszych na 3000MHz, wymagają niezłych akrobacji w biosie aby działać z reklamowaną prędkością).

Pod tym względem słyszałem że b350 STRIX-F jest dużo lepsza. Oczywiście nie jest to jakis "wielki" upgrade.

Jesli na prawde jest sens doplacic okej, co do ramu nie wiem. slyszlaem, ze Ryzen bardzo mocno lubi dual chanel. A nie chce brac 2x4gb. Zreszta 8gb to nie bedzie na styk juz teraz w grach? 

EDIT: A moze by sie tak pokusic o jakiegos GTX 980/ti. Mozna trafic za 800zl, cos moze byc z nimi nie tak? Czy to ich normalna cena?

Edytowane przez Dezan

Jesli na prawde jest sens doplacic okej, co do ramu nie wiem. slyszlaem, ze Ryzen bardzo mocno lubi dual chanel. A nie chce brac 2x4gb. Zreszta 8gb to nie bedzie na styk juz teraz w grach? 

EDIT: A moze by sie tak pokusic o jakiegos GTX 980/ti. Mozna trafic za 800zl, cos moze byc z nimi nie tak? Czy to ich normalna cena?

Dual channel to konieczność. Nie mając dwóch kości ramu zmniejszasz przepustowość o połowę. Możliwe że pomyliłeś dual channel z dual rank. Powinieneś poczytać jak wkłada się ram do płyty zanim będziesz montował (źle wkładając nie będziesz działał w trybie dual channel).

Co do GTX 980 i 980ti. Nie mam pojęcia - nie znam się na używkach.

Jeśli nie jestes zaawansowanym użytkownikiem, Prime b350 powinno wystarczyć (STRIX-F jest lepszy przede wszystkim w podkręcaniu ramów).

Ram tak czy siak będę kręcił. Nie wiem czy będę zmienił opóźnienia, ale taktowanie na pewno będzie ruszane. Zobaczę po prostu czy uda mi się dołożyć do tego.

A co do ramu. Tak jak mówię, słyszałem czytałem i widziałem ze lepiej mieć dwie kości. Dla tego tak zostaje