Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, rozglądam się za dyskiem zewnętrznym, który miałby służyć do magazynowania głównie zdjęć i ewentualnie filmów. Dysk byłby stacjonarny. Pojemność jaka mnie interesuje to jakieś 4 TB kwota do wydania to 600-650 PLN. Mam swoje dwa typy:

1. https://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-transcend-storejet-35t3-4-tb-ts4tsj35t3-776907/

2. https://www.euro.com.pl/chmura-osobista-dyski-sieciowe/seagate-personal-cloud-3-5-4tb.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIq9jEnM7H1gIVGYmyCh2Mhw7fEAQYASABEgIi8vD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CI6XsJ_Ox9YCFZHgGwodSV8I_w#opis

Seagate ma tą przewagę, że mogę włączyć go do domowej sieci i mieć dostęp z każdego urządzenia. Może też służyć jako serwer multimediów.

Transcend natomiast ma 3 letnią gwarancję.

Czy ktoś z Was użytkuje, któryś z tych dysków i mógłby podzielić się opinią. Ewentualnie może macie jakieś inne sugestie w tej cenie i pojemności. Z góry dzięki. 

Pozdrawiam,

Wojtek

Edytowane przez tfardy

Jeżeli zdecydujesz się na dysk podłączany przez USB to proponuję, żebyś osobno kupił dysk o odpowiadających tobie parametrach (prędkości, głośności) a osobno obudowę, np. Fantec DB-ALU3e-6G. Ja jakiś czas temu potrzebowałem więcej miejsca na kopię zapasową oraz na filmy, instalacje i właśnie zdecydowałem się na takie rozwiązanie z tym, że użyłem dysków 2,5 cala. Kupiłem aluminiowe obudowy Fantec ALU-25B31 i jestem z nich bardzo zadowolony. Prędkość dysków taka sama jak przez SATA. Z ciekawości podłączyłem dysk SSD i wtedy prędkość wynosiła ponad 300 MB/s i była ograniczona tylko przez prędkość USB 3.0. Najpierw miałem kupić 3,5 calowe więc sporo poczytałem o tej Fantec DB-ALU3e-6G. Z tego co inni piszą, to też ma bardzo dobry kontroler i parametry.

Edytowane przez SebastianFM