Skocz do zawartości

Brać 1080ti czy czekać?

Recommended Posts

i7 7700k 4.5GHz

2x8 GB 2400MHz Corsair LPX DDR4

3x SSD Sata 3 (2x Force LS/1x840 Pro)

Fractal Design Edison M 650W Gold

Gigabyte Z270 K3

Cooler Master 212 Evo

Asus Strix GTX 1060 6GB OC

AOC U3477 34' IPS 60Hz 3440 x 1440

Jak w temacie, głównie do gier. Czekać na GTX 2070/2080 czy brać 1080TI do tej rozdzielczości? Celuje w stałe 60fps/s i ustawienia maksymalne z wyłączeniem MSAA. SMAA wystarczy. Miło by było ,żeby nowa karta wytrwała w takich ustawieniach z 3 lata.

Jakieś sugestie?

Edytowane przez michal89chz
Czekać na GTX 2070/2080 czy brać 1080TI

Czy czekać? Zawsze bawią mnie takie pytania, jak wyjdzie jakiś chip, upływa trochę czasu i na forach już pytają "brać, czy czekać na następną gen", a wiesz kiedy wyjdzie nowa gen? - coś mi się wydaje, że jeszcze sobie poczekasz ;)

Edytowane przez jureba

Wiesz, jak masz wolny grosz, to pewnie. Będziesz miał lepiej niż teraz, czekanie na nex gen gpu może Ci się wydłużyć, bo Volty coś mi się wydaje nie prędko dla typowego domowego gracza wyjdą. Więc jak masz kaskę - kup i ciesz się nowym sprzętem (choć, to co masz teraz też jest bardzo fajnym pecetem).

Update:

Jak byś kupił i sprzedawał tę 1060, to napisz do mnie PW ;)

Nie ma nawet zapowiedzi GTX2070 / GTX2080, obecnie pascale GTX10xx mają się dobrze na rynku, więc czekanie na next gen może być dłuższe niż myślisz.

Tak bierz GTX1080Ti, tylko i7-7700K lepiej sobie podkręć do ~4,9 GHz i ram co-najmniej 3000 MHz, aby uniknąć wąskiego gardła w grach, konkretnie w miejscach procesorowych

Ramy kupie 3000+ i podkręce go jak przyjdzie czas, puki co do 60Hz niema potrzeby robić OC, 4.5GHz na wszystkich rdzeniach wystarczy, a procesor czeka sobie oskalpowany. Wziołbym odrazu 1080Ti tylko zastanawiam się co z tym całym DX12. Volta może tu dużo namieszać, a na GTX 1060 6GB po OC pociągnę raczej z rok. 1080Ti to dość duży wydatek i nie chciałbym musieć zmienić karty w 2018 roku ze względu na to że używam panelu o dość dużej rozdzielczości i Pascale zaczną się dławić w DX12. Ot, moje obawy.

tylko zastanawiam się co z tym całym DX12.

Generalnie to bełkot marketingowy tzw: "kup windows 10 bo nowszy dx12", ... ciągną to już dwa lata, wyniki testów nawet nie warte są komentowania, raz minimalnie lepszy DX11, a raz minimalnie lepszy DX12 itd.

To co zauważyłem to DX12 działa jedynie na słabszych procesorach 2-rdzeniowych itp., wtedy odciążenie jest widoczne, np: w grze Rise of the Tomb Raider, na mocniejszych cpu różnic nie zobaczysz.

Co do czekania wystarczy zerknąć na daty premier poprzednich układów średnio rok lub dwa. Jednak aktualnie mamy zabawę z koparkami co może przedłużyć żywotność aktualnych układów ze względu na popyt. 

Kolejny problem to wydajność, krzem się wyczerpuje (jego możliwości) a nawet jak by nie to weź pod uwagę że nie dadzą do sprzedaży skoku technologicznego bo by za 2 kolejne lata musieli myśleć co dalej z tym fantem zrobić. 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units

A tak w ogóle to bredzę :) bo to jak z przewidywaniem pogody na podstawie lat poprzednich ale coś w tym jest. Aktualnie obserwujemy dopiski do kart PLUS albo zamianę 470 na 570 itd ale układy te same. 

Co do DX12 to gra musi być pisana z myślą o tej bibliotece i nie iść na kompromisy a to by oznaczało słabą sprzedaż i drogą produkcje. Więc nie warto zawracać sobie głowy tym ale kto wie. Aktualnie świat mamy podzielony na zrywanie z poprzednimi wersjami oraz na pełne wsparcie. 

Co do wydajności niestety gry i aplikacje są pisane coraz bardziej abstrakcyjnie w coraz większych zespołach z coraz większą presją czasową efekt? Masa zróżnicowanego kodu o słabej optymalizacji. Zobacz sobie na Doom zastanawiam się więc ile w tym Vulcan'a a  ile optymalizacji kodu? Nie wspominając o perfekcyjnych animacjach dających wrażenie ciągłej akcji i przyspieszania. Marketingowy majstersztyk.  

Edytowane przez KotWButach2

Dziękuję za odpowiedzi, ja to wszystko wiem co nie zmienia faktu że jednak ten DX12 się zadomowi i nie chciałbym zadyszki na tym monitorze z 1080ti przez najbliższe 3 lata...a nóż Volta wejdzie w 2018 i nie będzie odstawać od Radeonów w tym trybie? Kasa się znajdzie obecnie ale co robić, co robić? 1080ti powinien bez problemu poradzić sobie w tej rozdziałce z obecnymi grami na ultra w 60fps/s ale po nowym roku? Watch Dogs 2 i Wildlands już zwiastują problemy ehh

Mam nowego Strixa 1080ti do kupienia za 600£.

Jakakolwiek gra z 2018 nie powinna mieć problemów z 1080ti, tym bardziej przy mocnym procesorze, a Strix jest od samego początku czołówką 1080ti z najlepszą możliwie kultura pracy, więc jak jeszcze masz mozliwość kupić go poniżej ceny rynkowej to jest dobrym wyborem. Wiesz jak to będzie z Voltą, najpierw data premiery, potem kiepska dostępność, podatek od nowości, czas ktory upłynie zanim zostaną przetestowane nowe modele i będzie wiadomo który kupić. Trochę możesz poczekać

• Popieram 2

No niby tak ale już są gry gdzie 1080ti w mojej rozdziałce nie da 60fps/s. (wildlands) Z tad moje obawy. Jednak ta karta to trochę ponad tydzień pracy mojej, zdaje sobie sprawę że ,,mogło być gorzej'' no ale jednak to duzo. Mam pewne obawy, do 1080p to spoko, nawet i 5 lat wystarczy ale nie w ,,prawie 4k''...

• 3 tygodnie później...

Co by ostrzec innych, unikajcie AOC U3477. Input lag urywa du**ę, jest tylko okej w trybie gaming ale wtedy jasność jest za mala i wyglada to jak kupa. Pozatym jest mega rozmyty obraz i brak ustawień ostrosci. Zamieniłem na Acera 34' XR342CK (FreeSync)i jestem mega zadowolony, nawet bez freesync bo mam Nvidie ale w 75Hz jest bomba. Polecam.