miltek 0 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Witam. Mam problem z takowym routerem aDSL/xDSL. W tym tygodniu z aDSL'a od orange przeskoczyłem na LTE z Huawei B315. Jako że urządzenie + anteny umieściłem na poddaszu, nadal będę potrzebował routera do obsługi komputerów na parterze. I tu pojawia się pytanie, czy jest możliwość skonfigurowania tego urządzenia do pracy jako bridge, albo lepiej AP WiFi ? Ku mojemu zdziwieniu "standardowa" procedura przerobienia routera na switch/bridge nie działa: - zmiana adresu routera na adres w sieci Huawei (huawei 192.168.8.1), więc zmiana (192.168.1.1 -> 192.168.8.100) - wyłączenie DHCP - zmianie trybu z aDSL na Ethernet Nie pomaga. Urządzenie nie chce "pobrać" bramy z Huaweia, nie ma też opcji żeby manualnie takową wprowadzić. O dziwo po takiej konfiguracji Pentagram działa w sieci (można się na niego zalogować z poziomu urządzeń połączonych bezpośrednio do Huaweia), lecz nie udostępnia internetu (brak WAN, bramy domyślnej - gateaway). Pomysły jak ustrojstwo skonfigurować, czy lepiej odpuścić i kupić jakiegoś AP czy najtańszego switcha z biedry ? https://d1dmfej9n5lgmh.cloudfront.net/pentagram/files/Downloads/20130515182659/PENTAGRAM_Cerberus_P6342_P6343.pdf?1368642420 Instrukcja do pentagrama Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A po co urządzeniu działającemu jako AP ma być brama? Brama musi być ustawiona na klientach. Cytuj Link to post Share on other sites
miltek 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 No dobra źle się wyraziłem. Problem polega na tym że mimo bycia w tej samej podsieci klienci nie pobierają adresacji IP z DHCP Huaweia, mimo wyłączonego DHCP na Pentagramie. Jak będę w domu, zobaczę czy manualne ustawienie karty sieciowej na kliencie coś pomoże, nie powinien czasem brać z automatu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Wpiąłeś się do portu LAN? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Możliwe ze ten tryb ethernet zamienia któryś z lanów w wan. Cytuj Link to post Share on other sites
miltek 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Czwarty port jest opisany jako 4/Wan, więc tutaj wpiąłem się kablem od routera LTE. Przy manualnym ustawieniu karty sieciowej (IP, brama, DNS etc), jest dostęp do internetu, lecz chodzi to tragicznie. Za chwilę podrzucę parę zdjęć konfiguracji Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Sprawdź sytuację na porcie LAN. Cytuj Link to post Share on other sites
miltek 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Dobra, po resecie routera internet kompletnie wyzionął ducha Więc raczej kwestia błędnej konfiguracji. Podsyłam linka do zdjęć, doradźcie co ustawić (nie wiem jak NAT skonfigurować albo WAN etc.). https://imgur.com/a/OCvRE Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Użyj go jako ap, bez natowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts