Skocz do zawartości

Antec 300 lub CM 690

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do wymiany obudowy ze starego Crapteca na coś porządnego, co posłuży mi dłuższy czas. Po przeszukaniu netu pozostały obudowy: Antec 300 i Coolermaster 690.

Aktualnie bardziej skłaniam się ku CM, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii :rudolph:.

Jakiej jakości są wentylatory w CM(głównie chodzi o poziom hałasu)?

Nie znalazłem nigdzie informacji, ale czy wentylatory w CM mają regulację prędkości?

Jeśli zdecydowałbym się na Anteca - to jakie dodatkowe wentylatory są warte polecenia(nie za drogie:) )? Planuje dokupić 2: 1 na przód i 1 na bok.

Jeśli znacie inne obudowy do 400 zł, dobre w swojej klasie, może zmienię zdanie :menda:. Z góry dzięki za pomoc.

Witam

Przymierzam się do wymiany obudowy ze starego Crapteca na coś porządnego, co posłuży mi dłuższy czas. Po przeszukaniu netu pozostały obudowy: Antec 300 i Coolermaster 690.

Aktualnie bardziej skłaniam się ku CM, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii :rudolph:.

Jakiej jakości są wentylatory w CM(głównie chodzi o poziom hałasu)?

Nie znalazłem nigdzie informacji, ale czy wentylatory w CM mają regulację prędkości?

Jeśli zdecydowałbym się na Anteca - to jakie dodatkowe wentylatory są warte polecenia(nie za drogie:) )? Planuje dokupić 2: 1 na przód i 1 na bok.

Jeśli znacie inne obudowy do 400 zł, dobre w swojej klasie, może zmienię zdanie :menda:. Z góry dzięki za pomoc.

1. wentyle sa takie sobie. jesli masz b. cichy zasilacz to z czasem wpadniesz na pomysl, aby je wymienic. (np na Zephyry 140 i 120)

2. nie maja regulacji predkosci.

3. nie znamy zadnych lepszych do 400 zl :D

imo cm690 jest odrobine lepszy, aczkolwiek moze wymagac niewielkich dodatkowych nakladow.

Obie obudowy są najlepsze w swoich kategoriach cenowych, bo jednak CM690 jest średnio 40zł droższy. Która byś nie wybrał, to będziesz zadowolony.

Wentyle w Antecu mają regulację 3 stopniową (TriCool), jednak 140mm wymieniłem na Zephyra. 120mm jest w porządku :rudolph:

Sam mam RC690 i jest super, ale...... teraz bym jej nie kupił, bo Centurion 590 jest bardziej opłacalny. W porównaniu do RC690 jest pozbawiony jednego otworu na wentylator w podłodze, nie jest obudowany plastikami i nie ma koszyków na dyski http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC ... ,id,53273/ . A poza tym to RC690, tylko że tańszy :rudolph: . Co do głośności wentylatorów - ciche nie są, raczej od razu planuj wymianę.

Mam i polecam CM 690, buda ma praktycznie same zalety. Wady to ewentualnie marna jakość niektórych plastikowych elementów, przyciski po prawej stronie (wygodne jeśli komp stoi po lewej stronie biurka), wentyle mogłyby być cichsze, ale zamiast od razu wymieniać możesz zastosować przelotki redukujące prędkość obrotową i jest ok. Wnętrze dosyć mocno się kurzy, ale z tyloma otworami i wentylami to nic dziwnego.

obie obudowy bardzo dobre i rzeczą gustu i posiadanego miejsca jest wybór jednej z nich bo cena porównywalna.

cm jest większy, ale jak masz dużo miejsca pod biurkiem to nie stanowi problemu. Jeśli jednak masz wnękę w biurku, to zmierz czy wejdzie.

Np. u mnie cm by się nie zmieścił.

Osobiście polecam Antka gdyż jestem z niego zadowolony.

Choć użytkownicy Cma również są więc każdy wybór będzie trafny.