Skocz do zawartości

po wymianie procesora pika 4x krótko

Recommended Posts

Witam, posiadam płytę główną ms-7707, karte nvidia ge force gtx 750Ti, oraz miałem procesor i3 2120, po wymianie na nowy i5 3570k komp nie odpala, na starcie pika x4 krótkimi sygnałami, po zmianie na stary i3 działa normalnie.
Bios aktualizowałem i nadal nic, w sumie aktualizowałem go sterownikiem z 2011r. Może jest za stary ? ale tylko taki był na stronie. W czym może być problem? procesor zepsuty? kupowałem co prawda używany ale od jakiejs firmy z allegro

Edit. Jeśli jest taka sytuacja że płyta nie obsługuje procesora, to poproszę aby mi ktoś podał w miarę dobre płyty główne pod ten procesor i kartę graf. 2x slot ram, i dość dobrą zintegrowaną karta dzwiekową. Fajnie by było gdyby cena nie przekraczała 300 zł
 Pozdrawiam.

Edytowane przez Blasterm92

Edit. Jeśli jest taka sytuacja że płyta nie obsługuje procesora, to poproszę aby mi ktoś podał w miarę dobre płyty główne pod ten procesor i kartę graf. 2x slot ram, i dość dobrą zintegrowaną karta dzwiekową. Fajnie by było gdyby cena nie przekraczała 300 zł

http://allegro.pl/gigabyte-ga-z68ma-d2h-b3-i-matx-i-3xpcie-i-hdmi-i6953485732.html

Co sadzicie o plycie ktora wrzucil kolega z forum? Oplaca sie za tak wysoką cene? Spelnia wymagania ktore napisalem iijakie ona ma jeszcze plusy ze warta jest tej ceny? ☺ tak jak na innych podzespolach sie nawet dobrze znam tak o plytach glownych nie mam w ogole pojecia.

Czekam na kolejne propozycje,jutro bym juz

zamowil zeby nie zwlekac. ☺jakos sie odwdziecze.

Aa i jeszcze 2 sprawy. Plyta nie musi posiadac 2 wejsc na karte graf jesli dzieki temu bedzie tansza i fajnie by bylo gdyby miala z przodu wejscie na sluchawki a z tylu glosniki. W ms 7707 moge tylko to albo to podlaczyc bo nie ma panelu z przodu

Edytowane przez Blasterm92

Kupiłeś i5 3570k, które aż się prosi o OC, a takie zrobisz tylko na płytach z chipsetem P67, Z68,Z77. Swoje kosztują, bo platforma jest dosyć stara i ciężko dostać dobrą płytę. Jeszcze możesz sobie poszukać co nieco na olx.

Albo taka: http://allegro.pl/gigabyte-ga-z77m-d3h-i6957102398.html

• Popieram 1

Czyli tylko te 3 rodzaje plyt głównych dadza rade temu prockowi? Naprawde jestem w tym kompletnie zielony. A jutro mam tylko 20 minut zeby przejrzec neta i cos zamowic.

Płyta ms 7707 która aktualnie mam opodobno oparta jest na chipsecie p67 więc z tego co tu ktoś napisał też powinna obsługiwać i5 3570k, a tak nie jest, dlaczego ?

Płyta ms 7707 która aktualnie mam opodobno oparta jest na chipsecie p67 więc z tego co tu ktoś napisał też powinna obsługiwać i5 3570k, a tak nie jest, dlaczego ?

Bo nie dostała aktualizacji BIOS po premierze procesorów Ivy Bridge(i5 3xxx). Płyty OEM często jak nie zawsze mają problem z obsługą nowszych podzespołów niż te, które zainstalował producent komputera. Takie płyty główne nie mają właściwie wsparcia już po jej wydaniu na rynek.

Dlatego też przed zakupem warto sprawdzić na stronie producenta zawsze czy na liście obsługiwanych widnieje dany procesor.

Edytowane przez CrisPell