Blasterm92 0 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Witam, posiadam płytę główną ms-7707, karte nvidia ge force gtx 750Ti, oraz miałem procesor i3 2120, po wymianie na nowy i5 3570k komp nie odpala, na starcie pika x4 krótkimi sygnałami, po zmianie na stary i3 działa normalnie.Bios aktualizowałem i nadal nic, w sumie aktualizowałem go sterownikiem z 2011r. Może jest za stary ? ale tylko taki był na stronie. W czym może być problem? procesor zepsuty? kupowałem co prawda używany ale od jakiejs firmy z allegro Edit. Jeśli jest taka sytuacja że płyta nie obsługuje procesora, to poproszę aby mi ktoś podał w miarę dobre płyty główne pod ten procesor i kartę graf. 2x slot ram, i dość dobrą zintegrowaną karta dzwiekową. Fajnie by było gdyby cena nie przekraczała 300 zł Pozdrawiam. Edytowane 14 Września 2017 przez Blasterm92 Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Płyta typu OEM szrot to nie ma co się dziwić że nie obsługuje procesorów jak normalna.Potem podeśle coś z allegro bo teraz ma problemy techniczne. Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Nie wiem czy sprawdzałeś przed kupnem, ale Twoja płyta nie obsługuje procesorów z serii 3xxx. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Edit. Jeśli jest taka sytuacja że płyta nie obsługuje procesora, to poproszę aby mi ktoś podał w miarę dobre płyty główne pod ten procesor i kartę graf. 2x slot ram, i dość dobrą zintegrowaną karta dzwiekową. Fajnie by było gdyby cena nie przekraczała 300 zł http://allegro.pl/gigabyte-ga-z68ma-d2h-b3-i-matx-i-3xpcie-i-hdmi-i6953485732.html Cytuj Link to post Share on other sites
Blasterm92 0 Napisano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Co sadzicie o plycie ktora wrzucil kolega z forum? Oplaca sie za tak wysoką cene? Spelnia wymagania ktore napisalem iijakie ona ma jeszcze plusy ze warta jest tej ceny? ☺ tak jak na innych podzespolach sie nawet dobrze znam tak o plytach glownych nie mam w ogole pojecia. Czekam na kolejne propozycje,jutro bym juz zamowil zeby nie zwlekac. ☺jakos sie odwdziecze. Aa i jeszcze 2 sprawy. Plyta nie musi posiadac 2 wejsc na karte graf jesli dzieki temu bedzie tansza i fajnie by bylo gdyby miala z przodu wejscie na sluchawki a z tylu glosniki. W ms 7707 moge tylko to albo to podlaczyc bo nie ma panelu z przodu Edytowane 14 Września 2017 przez Blasterm92 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 14 Września 2017 Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Kupiłeś i5 3570k, które aż się prosi o OC, a takie zrobisz tylko na płytach z chipsetem P67, Z68,Z77. Swoje kosztują, bo platforma jest dosyć stara i ciężko dostać dobrą płytę. Jeszcze możesz sobie poszukać co nieco na olx. Albo taka: http://allegro.pl/gigabyte-ga-z77m-d3h-i6957102398.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Blasterm92 0 Napisano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Czyli tylko te 3 rodzaje plyt głównych dadza rade temu prockowi? Naprawde jestem w tym kompletnie zielony. A jutro mam tylko 20 minut zeby przejrzec neta i cos zamowic. Płyta ms 7707 która aktualnie mam opodobno oparta jest na chipsecie p67 więc z tego co tu ktoś napisał też powinna obsługiwać i5 3570k, a tak nie jest, dlaczego ? Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Płyta ms 7707 która aktualnie mam opodobno oparta jest na chipsecie p67 więc z tego co tu ktoś napisał też powinna obsługiwać i5 3570k, a tak nie jest, dlaczego ? Bo nie dostała aktualizacji BIOS po premierze procesorów Ivy Bridge(i5 3xxx). Płyty OEM często jak nie zawsze mają problem z obsługą nowszych podzespołów niż te, które zainstalował producent komputera. Takie płyty główne nie mają właściwie wsparcia już po jej wydaniu na rynek. Dlatego też przed zakupem warto sprawdzić na stronie producenta zawsze czy na liście obsługiwanych widnieje dany procesor. Edytowane 15 Września 2017 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts