Skocz do zawartości

Komputer "rodzinny" do 2600-2800zł

Recommended Posts

Cześć!
Dostałem zadanie złożenia komputera "dla rodziny" który będzie służył siostrze do grania w gry i do pracy biurowej - przeglądania internetu. Ma to też być komputer który zostanie "na lata". Poprzeglądałem tematy i wybrałem proponowany zestaw - mam tylko kilka wątpliwości.

• Zastosowanie komputera : jw - granie w gry, praca biurowa
  • Maksymalna kwota : <2800zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : jeszcze we wrześniu
  • Których części potrzebuję : cały zestaw
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : 1920 x 1080
  • Specjalne wymagania : komputer ma być na dłużej(poprzedni jest wymieniany po 10 latach)
  • Własna propozycja zestawu :

Procesor Intel Core i5-7400, 3GHz - 729zł

Płyta główna MSI B250M PRO-VDH, B250 - 280zł  / Płyta główna ASRock H110M-DGS - 195zł

Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) - 329zł / Pamięć Ballistix DDR4 Sport LT 8GB/2400(2*4GB) - 339zł

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti Windforce 4GB - 759zł / jakaś inna 1050ti

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB - 195zł

Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W - 189zł / Zasilacz XFX TS 550W - 289zł

Obudowa SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black - 139zł

Razem : 2620zł

Po prawej ewentualna alternatywa nad którą się zastanawiam...

Pozdrawiam!

Edytowane przez grove123

Dobry zestaw. Zdecydowanie ten "po lewej", ze względu na cztery sloty na pamięć zamiast dwóch.

W razie potrzeby dołożysz kolejne 2x4GB.

Wszystkie inne części dobrałeś dobrze. Mnie osobiście by brakowało tylko dysku SSD, ale w tym budżecie ciężko się zmieścić.

Jakie to będą gry? Bo jest alternatywa, aby procesor wziąć słabszy i znacznie tańszy np. G4560, który daje radę w takim zestawie (wiem, bo kobiecie ostatnio taki zestaw składałem) i do tego wziąć dysk SSD Goodram Iridium Pro 240GB, znacznie to przyspiesza pracę systemu.

Największe wątpliwości mam do zasilacza - na forum dużo częściej polecany był XFX, ale na morele dużo więcej sprzedanych jest Vero L2 i widziałem na jakiejś grupie na Fb że polecali praktycznie wszyscy.

Dysk SSD napewno dojdzie, ale po jakimś czasie dopiero - i dokładnie ten co piszesz.
Procek chciałbym zostawić - gry nie będą jakieś wymagające - pewnie Simsy i jakieś inne babskie pierdółki, ale tak jak pisałem, komputer ma zostać "na długo" i niewykluczone że ja też z niego trochę pokorzystam - jakieś GTA, Wiedźmin :)

Płyta główna MSI B250M PRO-VDH, B250 - 280zł  / Płyta główna ASRock H110M-DGS - 195zł

Zmień na http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_434&products_id=68366 - BIOS pod Kaby masz już na starcie bez update-u, a prawie stówa zostaje w kieszeni. Jak będzie potrzeba to dołożysz drugą kość i będziesz miał dual channel.

Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) - 329zł / Pamięć Ballistix DDR4 Sport LT 8GB/2400(2*4GB) - 339zł

Jak mniemam HyperX o taktowaniu 2133 - na tej płycie i pod Kaby lake możesz śmiało dać 2400 MHz. Tak jak mówiłem w jednej kości: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_425&products_id=20380.

Tym oto sposobem jesteś 160 zł do przodu i po dołożeniu 100 zł masz już drugą kość, ale nie jest to konieczne w tej chwili patrząc na gry jakie podałeś. 

Największe wątpliwości mam do zasilacza - na forum dużo częściej polecany był XFX, ale na morele dużo więcej sprzedanych jest Vero L2 i widziałem na jakiejś grupie na Fb że polecali praktycznie wszyscy.

XFX jest faktycznie lepszym wyborem:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=38113

Na start masz już 5 lat gwarancji, japońskie kondensatory od nippona, a sam zasilacz jest kopią Seasonic S12II - zasilacza o wysokiej jakości.

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story3&reid=224

@3ndurek

A 3Gb pamięci karty będzie wystarczające? Szczerze mówiąc nie znam się za bardzo na tym i w obecnej chwili dla mnie różnica między kartami to 3gb 1060 < 4gb 1050ti.

@nos_tro
Problem jest taki, że musze złożyć całe zamówienie w jednym sklepie - niestety nie mogę przerzucać się między sklepami. Ta karta którą zalinkowałeś to dokładnie ta co ją wpisałem jako drugą opcję? Wybrałem MSI, żeby mieć te 4 sloty i nie musieć kupować pamięci w jednej kości. Dodatkowo w morele jest jakiś problem z BIOSem i trzeba dopłacać za aktualizowanie...

450W wystarczy?

Pzdr, Bartek.

A 3Gb pamięci karty będzie wystarczające? Szczerze mówiąc nie znam się za bardzo na tym i w obecnej chwili dla mnie różnica między kartami to 3gb 1060 < 4gb 1050ti.

3 GB do tych gier zdecydowanie wystarczy. 1050 Ti nie zyska większej wydajności dzięki większej ilości VRAM  tej sytuacji.

Problem jest taki, że musze złożyć całe zamówienie w jednym sklepie - niestety nie mogę przerzucać się między sklepami. Ta karta którą zalinkowałeś to dokładnie ta co ją wpisałem jako drugą opcję? Wybrałem MSI, żeby mieć te 4 sloty i nie musieć kupować pamięci w jednej kości. Dodatkowo w morele jest jakiś problem z BIOSem i trzeba dopłacać za aktualizowanie...

Masz najlepiej zoptymalizowany zestaw w tym budżecie od @3ndurek. W esc.pl masz update BIOSu za darmo.

@3ndurek dlaczego esc.pl podaje 5 lat gwarancji producenta dla tego zasilacza XFX Core TS

(wersji GREN) kiedy na stronie producenta pisze że są to 2 lata ?

How long does this limited warranty last (power supplies)?

The limited hardware warranty for XTS, XTR, TS, and Pro Series  Power Supplies lasts for a time period of five years. Except models ending with GREN (green series), which carry a 2 year warranty

The limited hardware warranty for XT series Power Supplies lasts for a time period of three years.