Skocz do zawartości

Modernizacja komputera opartego na C2D za 400zł.

Recommended Posts

Witam! Ostatnio do mojego budżetu niespodziewanie wpadło 400zł. I za te pieniądze postanowiłem zmodernizować mój już dość leciwy komputer oparty o C2D. Nie chcę jednak wymieniać całkowicie komputera na nowy, ponieważ ten jak na razie wystarczy do codziennych zadań (pisanie prac, filmy i jakieś gry pokroju Assasin's Creed, F.E.A.R. czy Disciples 2 i 3) ale przydałoby się coś mu znienić/dodać. A to jest aktualna konfiguracja:

Płyta główna: Asus P5K

Procesor: Intel® Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz @2.61GHz

Ram: 2x 1GB Kingston PC2-5300 (333 MHz) DDR2

Karta Graficzna: Asus Ati Radeon EAH 5550 SILENT (1GB DDR2)

Zasilacz: CHIEFTEC 450W

Jak myślicie, co możnaby w tym komputerze za 400zł zmienić?

Ja bym pomyślał o kupnie GTS450 + CoolerMaster TX3 i jeszcze OC Proca ... no chyba że już masz dobre chlodzenie

No i można tez dokupić jeszcze 1 gb ram tych samych co masz ( będzie akurat juz 3 gb )

Z tego co widzę, to ta karta: http://runmedia.pl/p41729,palit-geforce-gts-450-512mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-pci-e-783-3696.html mieści się w moim budżecie, a wydajność w testach jest zadowalająca jak dla mnie.

Co do podkręcania procesora, to myślicie, że do ilu mógłbym mojego C2D podkręcić, po kupieniu chłodzenia zaproponowanego przez airborne82?

To tak, tą kartę sprzedajesz, szukasz z jakiegoś innego złomu/niepotrzebnych rzeczy kasę, dokładasz tak aby minimum było 550-600 zł i kupujesz GTX460 ( za ta kartę weźmiesz koło 120-180 zł ).

http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx- ... 11753.html

Nie ma sensu do tego proca dawac takiej mocnej karty

Musiałby proca wykrecić więcej niż ja swojego e5200 a to jest raczej niemozliwe

więc tu starczy spokojnie GTS450

Nie ma sensu do tego proca dawac takiej mocnej karty

Musiałby proca wykrecić więcej niż ja swojego e5200 a to jest raczej niemozliwe

więc tu starczy spokojnie GTS450

No akurat w tych grach co wymienił ta gra nie będzie blokowana, można wyczytać testy. Jak wykręci ten procesor 3,2-3,4 to nie widzę problemu ... Na pewno nie będzie miał tak mocnego kompa jak przy sandy ale no bez przesad żeby bardzo blokował GTX460 :menda:, bynajmniej na pewno będzie miał lepszą wydajność niż przy GTS450

Ja zgadzam się z Jozio. Niema sensu kupywać 5770 bo to nie jest grafika warta swojej ceny. W cod5 na full hd i na maxa ma zaledwie 19 klatek. Jak chcesz pokarze testy. Lepiej nazbierać te 600-700 złotych i masz o połowe lepsza karte. Chyba że możesz się pokusić na dysk ssd ale przy twoim zestawie niewiem czy by to dużo dało. A inni koledzy mają racje co do podkręcania. Ale chce wspomnieć że większość nowych gier wymaga powyżej 2 rdzeni więc podkręcnie by dużo nie dało. Ale pierwsze co to grafika pozbieraj sobie i kup gtx460 lub 6850 oc. Najlepiej od Gigabyte.

fonque123 z tym Hd5770 to trochę przegiąłeś, mam tą kartę od sapphire już prawie rok i faktycznie szczyt wydajności to to nie jest ale w grach daję radę!! Sam pogoniłem ją na 960/1300 bez podnoszenia napięcia (bo nie mam takiej opcji :hahaha: ) i w BC2 w 1920x1080 na maksie w dx11 jest średnio 58fps (min 48 mierzone frapsem) w crysis warhead na ustawieniach gracz i 1920x1080 bez AA (mój monitor ma 1920x1080 i przekątną 21' więc aliasing jest praktycznie nie widoczny) jest średnio 40fps...

fonque123 z tym Hd5770 to trochę przegiąłeś, mam tą kartę od sapphire już prawie rok i faktycznie szczyt wydajności to to nie jest ale w grach daję radę!! Sam pogoniłem ją na 960/1300 bez podnoszenia napięcia (bo nie mam takiej opcji :) ) i w BC2 w 1920x1080 na maksie w dx11 jest średnio 58fps (min 48 mierzone frapsem) w crysis warhead na ustawieniach gracz i 1920x1080 bez AA (mój monitor ma 1920x1080 i przekątną 21' więc aliasing jest praktycznie nie widoczny) jest średnio 40fps...

To ci powiem że zrobiłeś z tej karty monstrum ponieważ GTX460 ledwo ma 30-35 fps w crysisie na full ... Chyba masz tyle fps ale na filmikach reklamujących firmę co stworzyli grę ;x

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 10516.html

Dobra jest trochę offtop ale zaznaczyłem przecież że chodzi mi o ustawienia "gracz" czyli jeden poziom niższe od full... Poza tym wiadomo że to wszystko zależy od sytuacji w grze, np podczas jakiejś mocnej napieprzanki albo gdy pojawia się dużo efektów cząsteczkowych(dym, pyl chmury kurzu itp) wydajność spada drastycznie...

Ogólnie HD5770 można określić jako bardzo dobrą kartę jeśli ktoś gra w 1280x1024. W 1920x1080 zaczynają się już "schody" i jeśli ktoś wymaga 100% płynności (60fps) to musi obniżyć detale gry... Dla mnie w tej chwili karta w zupełności wystarcza, 60 fps i więcej jest mi potrzebne tylko w multi fps, do gier w singlu wystarcza 30-24fps(przynajmniej mi :P ).

Pozdrawiam :)