smiley34 0 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Witam.Poszukuję routera do 150 zł, zupełnie nie wiem jak wybierać taki sprzęt dlatego proszę was o pomoc Router ma działać w dość dużym domu, prędkość internetu na ten moment to jedynie 10 Mb. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Aktualnie można niedrogo kupić model Asusa RT-AC51U na zadowolenie.pl http://www.zadowolenie.pl/sprzet-komputerowy/sieci-komputerowe/sieci-bezprzewodowe/routery-xdsl/asus-router-rt-ac51u-wifi-dualband-ac750-4lan-1usb Cenę z 149 na 109zł zbijesz kodem Z_40. Dostawa jest darmowa. To model dwupasmowy, o obsługujący standard AC Wi-Fi, z USB 2.0. Porty LAN w standardzie Fast Ethernet, co na pewno nie będzie problemem przy obecnej prędkości łącza. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Czy w przyszłości nie będzie problemów z prędkościami rzędów 60-90 Mb? bo coś ostatnio chodzili i zbierali podpisy pod światłowód a czy to dojdzie do skutku to nikt nie wie, ale warto pomyśleć wcześniej Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Problem będzie z 100Mbit lub więcej. Wtedy ograniczą Cię porty 100Mbit. Jeśli ma być przyszłościowo możesz dopłacić do modelu z portami Gigabit jak np Archer C2. W przypadku AC433 jesteś w stanie osiągnąć do 300Mbit w praktyce przy idealnym zasięgu. Cytuj Link to post Share on other sites
avirex 9 Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Ja też polecam Asusa RT-AC51U, używałem i jest naprawdę ok Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 7 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2017 a jak z zasięgiem? można jakoś stwierdzić który z tych dwóch będzie lepszy w tej kwestii ? Cytuj Link to post Share on other sites
avirex 9 Napisano 10 Września 2017 Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Ja korzystałem z Asus RT-AC51U i zasięg był niezły. Nigdy mi w mieszkaniu nie zrywał. Ile metrów ma dom? Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 12 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Powiedzmy ponad 200 metrów na 3 poziomach z czego wiem ze to dużo jak na router w tej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Asus RT-AC51U będzie w porządku, ale przy takim metrażu musiałbyś postawić na każdym piętrze taki router, aby mieć sensowny zasięg w pomieszczeniach. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Nie potrzebuję żeby wszędzie był jakiś super zasięg, teraz mam Linksys WRT54GL i jakoś daje radę, fajnie by było jakby był troszeczkę lepszy zasięg niż tego linksysa, tylko z jaką kwotą musiałbym wtedy startować ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 13 Września 2017 Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Router masz aktualnie bardzo dobry, jeden z najlepszych modeli routerów ostatnich lat. Pokazuje pazur szczególnie przy alternatywnym oprogramowaniu. Jeśli zasięg miałby być zauważalnie lepszy to polecałbym RB951G-2HND od Mikrotika. Ma regulowane radio Wi-Fi aż do 1000mW. Norma dla sprzętu konsumenckiego dla Europy to 100mW. W przypadku użytku domowego niekoniecznie polecam ustawiać max moc nadawania. Typowe modele w tej cenie będą zapewniać już standard AC w paśmie 5GHz, gdzie transfery są wyższe niż w 802.11N, ale kosztem mniejszego zasięgu. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2017 niestety, ale ten router kosztuje 280 zł to troszkę za dużo coś bliżej 200 zł by było bardziej znośnena ile ten asus czy archer będą miały gorszy zasięg niż ten linksys ? bo w sumie to nie za bardzo mogę sobie pozwolić na pogorszenie zasięgu w stosunku do routera który teraz mam. Cytuj Link to post Share on other sites
DEX66 43 Napisano 15 Września 2017 Udostępnij Napisano 15 Września 2017 jeśli szukasz konkretnego sprzętu za niewielkie pieniądze to zdecydowanie polecam TP-LINK WR1043ND https://www.morele.net/router-tp-link-tl-wr1043nd-298678/ Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Są jakieś znaczące różnice które przemawiały by za którymś z tych routerów ? nie chodzi mi tu o jakieś ekstra funkcje po raczej nie będzie wykorzystywany do innych działań niż jego podstawowa funkcja TP-LINK WR1043NDArcher C2 asus RT-AC51U Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 19 Września 2017 Udostępnij Napisano 19 Września 2017 TP-LINK WR1043ND to sprzęt starszej generacji. Jest na chipie Atheros i ma możliwość instalacji alternatywnego oprogramowania jak OpenWRT. Jako navy-user niekoniecznie będzie to dla ciebie zaletą. Specyfikacja techniczna to typowe dla tego segmentu 64MB RAM (w rev. 1.x 32MB) i procesor QCA9558 720MHz (w wersji rev 4.x szybszy QCA9563 + dodatkowo 2 razy więcej pamięci flash). Ma switch Gigabitowy. Archer C2 to sprzęt klasy AC750 jak Asus. RT-AC51U ma porty 100Mbit. Archer oferuje szybsze porty 1000Mbit. Przy takim internecie bez znaczenia większego. WR1043ND oferuje porty 1000Mbit, z czego WiFi ma tylko jedno pasmowe w standardzie N450. Wszystkie mają porty USB. Najbardziej godny rozważenia jest Archer i Asus. Przy małej różnicy w cenie Archer C2 to optymalny, przyszłościowy jednocześnie wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Prawdę mówiąc zależy mi na tym bym on po prostu działał bez zastrzeżeń i miał zasięg taki sam lub lepszy niż ten linksys. powiedzmy, że budżet wtedy mogę zwiększyć do około 200zł. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Zasięg w n lub ac będzie prawdopodobnie gorszy niż w g. Tak stawiam, ale do tego trzeba już konkretnych testów. Za to wydajność na mniejszych odleglosciach dokładnie odwrotnie. Zasadniczo bez porównania 1:1 w danych warunkach nie da się ustalić który router sprawdzi się lepiej od strony radiowej. Różnice z pewnością nie będą powalające. Technicznie z powyższych najlepszy C2. W dzisiejszych czasach nie ma sensu kupować sprzętu z portami FE i bez wsparcia ac. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 ok rozumiem, że wtedy już trzeba kombinować zależnie od miejsca.a nie ma routera do którego opłacało by się dorzucić ok. 50 zł który by oferował lepszy zasięg lub miał jakieś inne znaczące plusy.Jak nie to kupuje tego C2, bo ze swoim już długo nie wytrzymam Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Września 2017 Udostępnij Napisano 20 Września 2017 W zakresie zasięgu to nawet jak dopłacisz 300pln niewiele się zmieni - w tej chwili jest niewiele routerów umożliwiających ustawienie mocy > 20dB (radio + antena) bo na tyle pozwala prawo. Oczywiście są modele gorsze i lepsze, ale jeśli bierzemy pod uwagę podobne konstrukcje to zasięg jest podobny. Cytuj Link to post Share on other sites
smiley34 0 Napisano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2017 czyli rozumiem, że nie ma co wymyślać i wziąć tego C2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts