Glixy 0 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Dzień dobry. Posiadam obecnie taki zestaw: ASUS P8H61-M LX2 Intel Core i3-2100 Radeon HD6670 (1GB) Corsair VS450 2x 4 GB RAM DDR3 WD Caviar Blue 500GB obudowa jakaś noname, ale do tej specyfikacji wystarcza Wszystko ma już prawie 6 lat poza zasilaczem. Komputer służy do nauki programowania oraz gier, głównie CS:GO. Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie, czy inwestując kilka stówek w używaną kartę graficzną nVidia i używany procek pod gniazdo 1155 znajdujące się na mojej płycie, np. jakiś GeForce GTX 750 i intel i5-2500, będę w stanie zauważalnie zwiększyć wydajność? A może warto wymienić również płytę główną? Ostatnio w CS:GO niestety pojawiają się problemy z wydajnością, przy bardziej wymagających serwerach 128tick wygląda jakby procesor się trochę krztusił. Temperatury są OK, ale pracuje na 100% i wygląda na to że nie wyrabia ze zliczaniem wszystkich pakietów. Przy niektórych momentach w grze zauważalne również mocne spadki FPSów, a to potrafi mocno zirytować i utrudniać rywalizację... Czy po takim upgradzie nie będzie problemu z pograniem w najnowsze tytuły, np. Fifa 18? Nie liczę na jakieś fajerwerki na ustawieniach Ultra, ale też nie chciałbym wywalić paru stów dla samego CSa Edytowane 5 Września 2017 przez Glixy Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Proponuję zainwestować w procesor i5 2500 ( lub jeżeli tanio dostaniesz i7 2600) i kartę Gf 1050ti. Komputer dla 6 latka w zupełności wystarczający. Potem wymianę całej platformy można zrobić po komunii:) Można też zrobić bardziej ekonomicznie i za jakieś 300zl kupić gf750ti. Dla małego dziecka taka konfiguracja też powinna wystarczyć, a i i3 to ogarnie. Reszty bym nie ruszał, jest przyzwoita , no ewentualnie ssd dokupił. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Jak wyżej. Jeżeli coś taniej, to i nawet 7850 2GB można poszukać na allegro za 350 zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Glixy 0 Napisano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Komputer dla 6 latka w zupełności wystarczający. Potem wymianę całej platformy można zrobić po komunii:) Komputer nie jest dla sześciolatka, tylko ten sprzęt (poza zasilaczem i jedną kością RAMu) ma 6 lat przepraszam jeśli niezrozumiale napisałem, komputer jest używany tylko przeze mnie do pracy programistycznej jak i gier Dzięki wielkie za porady, jeśli ktoś chciałby jeszcze coś dodać na jakie podzespoły zwracać uwagę na aukcjach to chętnie przeczytam i wezmę pod uwagę Edytowane 5 Września 2017 przez Glixy Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Czasem w cenie i5-2500 znajdziesz i5-3470 tylko bez S(będziesz musiał zaktualizować BIOS) jest to po prostu nieco nowszy proc o podobnej wydajności. zależnie od budżetu to możesz jeszcze dorzucić SSD na OS i IDE 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Hd 7850 sobie odpuść za 350 . Często się pojawiają r9 270x w tej cenie . A widziałem i tańsze oferty . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Glixy 0 Napisano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Dziękuję wszystkim za pomoc. O SSD na pewno w niedalekiej przyszłości pomyślę, bardzo fajna sprawa Zacznę od karty graficznej bo ona chyba najbardziej odstaje. Procek przydałby się na pewno lepszy, ale nie jestem pewny czy będzie duża różnica przy przeskoczeniu na i5-2500/i5-3470. Także najpierw zobaczę jak obecny procek będzie się sprawował z nową kartą. GTX 1050 Ti ciężko złapać używkę, a jak jakaś jest to prawie w cenie nówki. Do AMD mam lekkie opory bo trochę miałem problemów ze swoim radeonem (sterownik się wywalał w czasie rozgrywki i tygodniami walczyłem instalując różne wersje sterownika i odkurzając co chwila kartę aż w końcu zaczęło dobrze chodzić i jak się wywali to raz na miesiąc ), ale te R9 wyglądają bardzo fajnie cenowo, więc pewnie się skuszę. Polecacie jeszcze jakieś karty do wyrwania do 400, może max 500 zł? Czy producent karty ma duże znaczenie? Te same karty widzę od Asusa, Gigabyte, MSI i innych (domyślam się że to różni producenci), może któreś z nich są np. bardziej trwałe i przy zakupie używki warto zwrócić na to uwagę? Edytowane 5 Września 2017 przez Glixy Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Nie chcesz radka , to niewiele drożej masz gtx 760 . z reguły jest wydajniejszy . Widziałem nawet po 330 , al to rzadko w takich cenach się pojawiają . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Za 500 zł masz nowego gtx 1050 która wydajnościowo jest na poziomie lekko powyżej gtx 760 i niewiele odstaje nawet od 960. Do CS'a starczy z hukiem a i nowsze tytuły pograsz przy odpowiednich ustawieniach (wiedźmin na średnich +-50 klatek, podobnie GTA V na wysokich). Myślę, że warto dołożyć 100zł dla pełnej gwarancji i karty która bierze tyle prądu co nic a co za tym idzie jej kultura pracy jest na dobrym poziomie. Do tego jeżeli nie zamierzasz wymieniać procesora to nic dużo mocniejszego nie potrzebujesz, bo i tak procesor zacząłby momentami dławić cały zestaw. Edytowane 5 Września 2017 przez wojciechu15 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 W dziale sprzedaży jest Gf 950 za 370. Myślę że za 350 z przesyłką pójdzie i będzie w sam raz pod ten zestaw. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts