vacum 18 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Witam wszystkich.Posiadam obecnie tp-linka mr-3420 niestety jest już nieco leciwy i niedomaga szczególnie jeżeli chodzi o zasięg i ping. Internet mam z kablówki 30 mb/s. w routerze mam wykorzystany 1 port lan , bezprzewodowo laptop i 3 smartfony. Poszukuję godnego następcy w cenie do 200 zł priorytetem jest zasięg. proszę o pomoc w najlepszym wyborze . dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Poziom jeśli chodzi o zasięg będzie porównywalny. W budżecie 200zł można pokusić się o wybór modelu w standardzie AC jak np. Archer C2. Nie musiałbyś zmieniać routera po zmianie szybkości łącza w przyszłości. Ten model oferuje porty Ethernet 1000Mbit i obsługuje WiFi na dwóch pasmach 300+433Mbit. Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 a co mogę zrobić żebym miał lepsze pokrycie sygnału, czy obecny mój router mogę jakoś wykorzystać do poprawy sygnału ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Możesz postawić drugi AP lub router ustawiony w taki tryb i połączyć z dotychczasowym TP linkiem. Oba urządzenia musiałyby być ustawione w innych miejscach, aby zasięg Wi-Fi nie był dublowany, a wzajemnie się uzupełniały. Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 czy można to zrobić radiowo czy trzeba kablem, do routera mam podłączony modem od dostawcy i raczej nie mogę podłączyć 2 na raz po kablu od modemu Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Można połączyć je mostem bezprzewodowym z wykorzystaniem funkcji WDS http://www.tp-link.com/us/faq-440.html TP-Link Archer C2 oferuje taką funkcjonalność: Wtedy oba TP-Linki byłyby połączone ze sobą, z czego Archer C2 mógłby pełnić funkcje extendera WiFi. Jednak dla optymalnej wydajności korzystniej byłoby, aby były połączone przewodowo. Obecny TP-Link do modemu operatora, a Archer do MR-3420. Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2017 dobra opcja a o ile musiał bym zwiększyć budżet żeby kupić coś konkretnego nie wymagającego cudowania ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Września 2017 Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Budżet masz dobry na zakupy. Potencjał routera, który zaproponowałem i tak nie byłby wykorzystany przy takim połączeniu jak pisałem powyżej. MR3420 ma porty 100Mbit, więc szybkość sieci LAN byłaby ograniczana przez niego. Funkcje WDS oferują też tańsze modele jak TP-Link 841N za 60-70zł. Jeśli nie zależy ci na portach Gigabit czy szybkim WiFi na przyszłość, portach USB to również tego typu model w standardzie N300 może być wystarczający pod obecne łącze. Konfiguracja WDS nie powinna sprawiać problemów, jeśli oba routery będą tego samego producenta. Sama konfiguracja jest jasno opisana na stronie producenta. Jeszcze prościej wygląda to przy połączeniu kablowym routerów. Szczegóły podane są w poradniku przypiętym na górze działu Routery i sprzęt sieciowy. Za zwiększony ping, o którym wspominasz w pierwszym poście może odpowiadać router, szczególnie gdy NAT-uje połączenie lub może być to kwestia od niego niezależna i "epicentrum" problemu może leżeć w infrastrukturze dostawcy. Wtedy nawet drogim routerem niewiele zyskasz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie vacum 18 Napisano 3 Września 2017 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts