Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.
Od jakiegoś tygodnia mam problem z internetem.
(Zaznaczam, że nie zmieniałem żadnych kabli, oprogramowania, itp. - problem pojawił się nagle).
Do rzeczy. 
Zaczyna się nowy dzień. Musze wpierw włączyć router, poczekać aż się cały załaduje, i dopiero następnie odpalić komputer.
Przy ekranie startowym czasami jest ikonka komputera z żółtym znaczkiem, czasami zdarza się, że z czerwonym krzyżykiem. 
Są teraz 2 opcje, żeby internet zadziałał:
Kolejny restart komputera i routera, bądź jak jest żółty znaczek, wystarczy że poruszam kablem od internetu z tyłu obudowy/poruszam końcówką usb znajdującą się obok kabla z internetem z tyłu obudowy i załapie połączenie. (Internet po tym działa bez zarzutu cały dzień, jednak nie działa znów, gdy zrestartuje komputer, bądź go uśpię).
O co biega? Zaznaczam, że obok kabla od internetu na płycie głównej mam 2 wejścia usb. Zdarzało się ostatnio, że brakowała mi miejsca, żeby wepnąć jakieś urządzenie i zmieniałem na przemian.
Czyżbym uszkodził wejście, czy coś? 
Router FunBox - działa bez zarzutu. (Problem występuje tylko z moim komputerem, u brata działa wszystko dobrze). 

wystarczy że poruszam kablem od internetu z tyłu obudowy/poruszam końcówką usb znajdującą się obok kabla z internetem z tyłu obudowy i załapie połączenie.

Zdarzało się ostatnio, że brakowała mi miejsca, żeby wepnąć jakieś urządzenie i zmieniałem na przemian.

Sprawdź, czy czasami nie jest uszkodzony port RJ-45. Sprawdź na innym kablu.  

Kupiłem inny kabel, więc jutro przetestuje. 
Dzisiaj na przykład było w ogóle inaczej.
Włączyłem router, następnie kompa - brak w ogóle połączenia.
Wyłączyłem wszystko i włączyłem na nowo w takiej samej kolejności - połączyło od razu, bez żadnego poruszania kablem, itp. 

Panie, możde poczekaj parę chwil, zanim router połączy się z modemem?

U mnie tak jest, odpalam all naraz i muszę odczekać z 30 sec zanim router połączy się z modemem.

Co do gniazdka RJ-45 porusz lekko i czy ono twardo trzyma płyty czy rusza, jak rusza to może być uszkodzone gniazdo. Masz jakąś karte sieciową na USB? Jak tak to przetestuj i sprawdź efekt.

Dobra, więc tak.
Kabel zmieniłem - nic to nie dało.
Gdy nie miałem połączenia po restarcie (po każdym restarcie zrywa się połączenie i muszę na nowo odpalić router i kompa, żeby był net), kliknąłem na rozwiązywanie problemów windowsowe, a tam: 
- W tej chwili nie masz połączenia z żadną siecią,
- Podłącz kabel Ethernet do tego komputera,
-Karta Ethernet 2 jest wyłączona,
- Instrukcja spod 0x93cec8c8 odwołuje się do pamięci pod adresem 0x00000080. Pamięć nie może być read,
- Karta sieciowa "Ethernet 2" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP,
- Kabel sieciowy nie jest podłączony do tego komputera,
- Karta Ethernet 2 jest wyłączona,

Ktoś wie o co biega i jak to naprawić, bo powoli staje się to irytujące... 

Edytowane przez krvll