krvll 0 Napisano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Dzień dobry.Od jakiegoś tygodnia mam problem z internetem.(Zaznaczam, że nie zmieniałem żadnych kabli, oprogramowania, itp. - problem pojawił się nagle).Do rzeczy. Zaczyna się nowy dzień. Musze wpierw włączyć router, poczekać aż się cały załaduje, i dopiero następnie odpalić komputer.Przy ekranie startowym czasami jest ikonka komputera z żółtym znaczkiem, czasami zdarza się, że z czerwonym krzyżykiem. Są teraz 2 opcje, żeby internet zadziałał:Kolejny restart komputera i routera, bądź jak jest żółty znaczek, wystarczy że poruszam kablem od internetu z tyłu obudowy/poruszam końcówką usb znajdującą się obok kabla z internetem z tyłu obudowy i załapie połączenie. (Internet po tym działa bez zarzutu cały dzień, jednak nie działa znów, gdy zrestartuje komputer, bądź go uśpię).O co biega? Zaznaczam, że obok kabla od internetu na płycie głównej mam 2 wejścia usb. Zdarzało się ostatnio, że brakowała mi miejsca, żeby wepnąć jakieś urządzenie i zmieniałem na przemian.Czyżbym uszkodził wejście, czy coś? Router FunBox - działa bez zarzutu. (Problem występuje tylko z moim komputerem, u brata działa wszystko dobrze). Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Po co wylaczasz router? A czy coś ,nie styka' nie ustalimy na odległość. Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 wystarczy że poruszam kablem od internetu z tyłu obudowy/poruszam końcówką usb znajdującą się obok kabla z internetem z tyłu obudowy i załapie połączenie. Zdarzało się ostatnio, że brakowała mi miejsca, żeby wepnąć jakieś urządzenie i zmieniałem na przemian. Sprawdź, czy czasami nie jest uszkodzony port RJ-45. Sprawdź na innym kablu. Cytuj Link to post Share on other sites
krvll 0 Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Kupiłem inny kabel, więc jutro przetestuje. Dzisiaj na przykład było w ogóle inaczej.Włączyłem router, następnie kompa - brak w ogóle połączenia.Wyłączyłem wszystko i włączyłem na nowo w takiej samej kolejności - połączyło od razu, bez żadnego poruszania kablem, itp. Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Panie, możde poczekaj parę chwil, zanim router połączy się z modemem? U mnie tak jest, odpalam all naraz i muszę odczekać z 30 sec zanim router połączy się z modemem. Co do gniazdka RJ-45 porusz lekko i czy ono twardo trzyma płyty czy rusza, jak rusza to może być uszkodzone gniazdo. Masz jakąś karte sieciową na USB? Jak tak to przetestuj i sprawdź efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
krvll 0 Napisano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) Dobra, więc tak.Kabel zmieniłem - nic to nie dało.Gdy nie miałem połączenia po restarcie (po każdym restarcie zrywa się połączenie i muszę na nowo odpalić router i kompa, żeby był net), kliknąłem na rozwiązywanie problemów windowsowe, a tam: - W tej chwili nie masz połączenia z żadną siecią,- Podłącz kabel Ethernet do tego komputera,-Karta Ethernet 2 jest wyłączona,- Instrukcja spod 0x93cec8c8 odwołuje się do pamięci pod adresem 0x00000080. Pamięć nie może być read,- Karta sieciowa "Ethernet 2" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP,- Kabel sieciowy nie jest podłączony do tego komputera,- Karta Ethernet 2 jest wyłączona,Ktoś wie o co biega i jak to naprawić, bo powoli staje się to irytujące... Edytowane 1 Września 2017 przez krvll Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 1 Września 2017 Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Podłącz modem (nie router) bezpośrednio do PC i sprawdź czy efekt jest taki sam. Cytuj Link to post Share on other sites
krvll 0 Napisano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Kurde czekaj, bo się jeszcze okaże, że pomyliłem router z modemem. Posiadam modem, dokładnie funbox. (http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/1994855/modem_ADSL_46jpg_4003712488.jpg). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts