Skocz do zawartości

i5 3470 / GTX 960.

Recommended Posts

Kurdę, nie mam aktualnie dużo pieniędzy, żeby w zasilacz inwestować. 
Chyba, że jakąś używkę znajdę do 80zł. 
Podasz firmy w jakie celować przy wyborze zasilacza? 

Jeszcze pytanie mam odnośnie chłodzenia procka.
Zwykły Intel w zestawie będzie odpowiedni na początek? 

Edytowane przez krvll

Zastanawiam się nad fsp 300-350. Nie mam pieniędzy dużo na zasilacz. 
Co sądzicie? 
I pytanie do Ciebie smoke - co sprawdzać przy wyborze zasilacza, żeby pasował do płyty? (Przyda się na przyszłość). 

Edytowane przez krvll

Ta platforma max ok 300W weźmie, więc 450W zasilacz to takie minimum.

Zasilacz raczej pod kartę graficzną się dobiera (czy ma odpowiednią ilość wtyczek PCI-e aby podpiąć kartę) oraz ze względu na pobieraną energię.

Edytowane przez smoke

"Nie mam pieniędzy dużo na zasilacz." Typowy błąd. Oszczędzaj na czymkolwiek innym ale nie na zasilaczu, chyba że chcesz mieć tykającą bombę pod biurkiem. 

Co do zasilacza, patrzysz  w specyfikację płyty, jakie ma złącza zasilania, a następnie do specyfikacji zasilacza czy ma takie wtyczki. Przeważnie płyty mają: 24-pinowe złącze atx oraz 4/8-pinowe złącze zasilania CPU.

Do tego dochodzą jeszcze wtyczki do zasilania GPU 6/8-pinowe.

Zmierz watomierzem pod obciążeniem będziesz miał pewność.

Tutaj ten pobór energii jest chyba trochę zawyżony:

nvidia_gtx_960_wydajnosc_5.jpg

Ale poniżej G450M nie schodziłbym. W przyszłości będziesz mógł go wykorzystać w innym zestawie.

Edytowane przez smoke

Coś mnie ten tryb Turbo kusi, żeby z 3,2 do 3,6 dać.
Wyżej nie idę, bo dużo do inwestowania. 
Twoim zdaniem odczuje dużą różnice w FPS, czy dać sobie spokój? 

Z drugiej strony strony nawet więcej niż te 3,6 na tej płycie nie da rady zapewne. 

Ogólnie jak się ma dostępny Tryb Turbo na płycie to znaczy, że na każdej można go używać, czy są z góry ustalone chipsety?

Zakupiłem GPS-450AA-101A 450W.
Możliwe, żeby on ważył około 3kg? Trochę dużo nie patrząc. http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif
Mam zasilacz u góry, więc tak się zastanawiam, czy wytrzyma te ~3kg. :/ 

Kupiłem pod zestaw: GTX 960 4GB, i5 3470. 

(Mam nadzieje, że pod ten zasilacz podejdą te podzespoły).

Edytowane przez krvll

Sugerowałem się tym:

nvidia_gtx_960_wydajnosc_5.jpg

Mam tą kartę, u mnie Gigabyte GeForce GTX 960 Windforce z Xeonem E5450 @3.6 GHz bierze podczas grania  265W (mierzone watomierzem).

Z drugiej strony, lepiej wrzucić 450W pod przyszłą rozbudowę. Przy upgradzie znów trzeba będzie zasilacz wymieniać.

Zresztą... nie wiedzieć czemu, autor tematu już kupił  Chiefteca GPS-450AA-101A.

Edytowane przez smoke

Zresztą... nie wiedzieć czemu, autor tematu już kupił  Chiefteca GPS-450AA-101A.

A po co mi lepszy? Zasilacz porządnej firmy, do tego kupiłem go za grosze. (Ponad 100W zapasu). 

ASUS p8h61-m le/usb3 nie ma możliwości w ogóle na podkręcanie czegokolwiek, więc po co mam wydawać kasę na zasilacz, który kosztuje ponad 200zł jak przez najbliższe parę lat nie mam zamiaru upgradować tego zestawu. 

Edytowane przez krvll