d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 witam , mam ogromny problem z moja kartą grafiki . Od ponad tygodnia zauwazyłem,że przy jakimkolwiek obciążeniu pracuje strasznie głośno i się bardzo przegrzewa. Stwierdziłem,że to napewno wynika z kurzu i braku czyszczenia przez jakiś okres. Ale po czyszczeniu nadal jest to samo. Jakieś pomysły gdzie może leżeć problem? poniżej link do yt z pracy karty https://youtu.be/CoTTunPcpto ps.brzmi jak odkurzacz na full obrotach Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 1.Jakie temperatury? 2.Nie zmieniałeś krzywej wentylatorów? 3.karta na gw? Jeśli nie to czas najwyższy zmienić pastę. 4.To gigabyte zawsze trochę będzie głośny, ale to co się u Ciebie dzieje to moja 290 to przy tym jest cicha jak myszka. Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Nie sprawdzałem temperatury jeszcze żadnym programem. Nie zmieniałem krzywej , i karta jest na gwarancji jeszcze (zakupiona 1.5roku temu). Dotyczas była cichutka nawet przy maksymalnym obciążeniu (wiedzmin ultra), a tymczasem mam odkurzacz przy graniu w league of legends. przyjrzałem się teraz jak podczas odpalania gry karta graficzna zaczyna pracować a głownie wiatraki, dwa pierwsze wiatraki zaczynają krecić się na pełnych obrotach natomiast po prostu lekko się kreci. Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 no to stwierdzenie, że karta się przegrzewa jest trochę nie na miejscu skoro nie wiesz jakie ma temperatury... Ja bym zaczął od sprawdzenia temperatur i krzywej może ktoś coś grzebał i po prostu wentylatory się wkręcają na maxa bez powodu Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Co to jest ta krzywa bo nie bardzo ogarniam ?. Co do samego grzebania dopiero to zrobiłem po zauważeniu problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Zatarty wiatrak? Spójrz z latarką, najlepiej jakąś ledową z "regulacją" mocy na wiatraki na karcie i zobacz czy oba kręcą się z ta samą prędkością. Możesz też na wyłączonym kompie, nawet wyjętej grafie zakręcić wiatrakami palcem i zobaczyć, czy nie kręcą się z za dużym oporem. Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Przy dotyku wygląda jakby wszystkie kręcił się z taką samą łatwością. Aczkolwiek jak karta sama pracuje słychać jakby lekkie obcieranie jednego. A jeżeli chodzi o samą pracę to im dłużej wiatraki chodzą tym bardziej grzeje się karta, wiec działa odwrotnie to celu. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Jak jest na gwarancji to na gwarancję. To mi wygląda na jakąś "usterkę" mechaniczną. Jak nie to trzeba kombinować samemu, rozkręcić całość, popatrzeć, pobawić się i spróbować naprawić, przy okazji wymienić pastę termo. Można też oddać do serwisu gdzie "specjaliści" się tym zajmą. Krzywa wentylatora to krzywa parująca temperaturę z prędkością (zazwyczaj w %) wentylatora. Np. dla 50 stopni ma się kręcić na 60%, dla 70 st na 90%. Sprawdź temperatury np. msi afterburner w czasie grania. Będziesz miał wykres jak rośnie temp, jak rosną obroty wentylatora i takie tam. Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Dotyczas była cichutka nawet przy maksymalnym obciążeniu (wiedzmin ultra) Co juz nie jest prawda bo 980ti gigabyte ma 3000 rpm Sprawdz czy nie złapałeś koparki Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Co to znaczy "złapać koparkę" . Co do robienia czegoś samemu to nie ma szans jak ostatnim razem się bawiłem to zepsułem port na grafikę w płycie głownej i była do wymiany, pytanie czy to jest problem który lepiej dawać na gwarancje czy po prostu do jakiegoś serwisu. Rozumiem,że gdy zrobią mi to w serwisie to gwarancja przestaje obowiązywać? poniżej screeny z tego programu który poleciłeś. Odpaliłem na szybko fifę , także to nie było zbytnie obciążenie, pracę słychać jak na filmiku poniżej a temperatury prezentują się tak. Jakieś porady czy nie powinnienem wogole odpalać żadnej gry , bo moge pogłebić problem? https://gyazo.com/fb7cd53854270a51ecb73eae09cbb9ad https://gyazo.com/db78af47460e446141041ada27f24926 https://www.youtube.com/watch?v=wxYhsph3lHA niezaleznie jaka predkosc ustawię w tym programie predkośc wiatrakow i dzwięk się nie zmienia Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez d4vio91 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Co to znaczy "złapać koparkę" . Co do robienia czegoś samemu to nie ma szans jak ostatnim razem się bawiłem to zepsułem port na grafikę w płycie głownej i była do wymiany, pytanie czy to jest problem który lepiej dawać na gwarancje czy po prostu do jakiegoś serwisu. Rozumiem,że gdy zrobią mi to w serwisie to gwarancja przestaje obowiązywać? poniżej screeny z tego programu który poleciłeś. Odpaliłem na szybko fifę , także to nie było zbytnie obciążenie, pracę słychać jak na filmiku poniżej a temperatury prezentują się tak. Jakieś porady czy nie powinnienem wogole odpalać żadnej gry , bo moge pogłebić problem? https://gyazo.com/fb7cd53854270a51ecb73eae09cbb9ad https://gyazo.com/db78af47460e446141041ada27f24926 https://www.youtube.com/watch?v=wxYhsph3lHA niezaleznie jaka predkosc ustawię w tym programie predkośc wiatrakow i dzwięk się nie zmienia To znaczy trafić na kartę, która kopała kryprowaluty ;p Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 karta była nowa więc to chyba niemozliwe Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) karta ma mało do rzeczy w tym momencie jeśli zainstalowałeś program który kopie krypto, a grafika cały czas nawet kiedy nic nie robisz była by używana na 100% Ściągnij najlepiej GPUz zakładka sensors. pograj chociaż z 10min w fife i zrób ss, możesz od razu zobaczyć czy podczas wyświetlania pulpitu grafika ma jakieś duże użycie (ale szczerze w to wątpie bo gdybyś miał program do kopania to byś miał 5fpsów w fifie ), ale to dziwne, że po zmianie krzywej wentylatorów nic się nie zmieniło na pewno zaakceptowałeś zmiany? Może jakieś wadliwe sterowniki do karty? Nie aktualizowałeś ich ostatnio? Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez WaltKowalski Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 sterowniki na bieżaco aktualizuję, nie jestem pewnym z tą krzywą ale jak zaakceptowałem to po prostu caly czas "buczy" i chodzą na full wiatraki, wieczorem sprobuje z twoim programem. Co do koparek na 100% nic nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Zainstaluj najnowszą wersję programu Gigabyte Extreme Gaming Engine. Na zakładce FAN ustaw Auto. Sprawdź jak zachowuje się grafika. Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Lepiej Msi afterburner, bardziej intuicyjny. Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 wiec w msi afterburner jest domyślnie ustawione auto, przy pracy normalnej na pulpicie nieużywane są wogole wiatraki. Gdy dam manualnie i probuje podkrecic to od 40%-100% jest taki sam dzwięk jak na filmikach i chyba takie same obroty. Wydaje się,że przez jeden gorzej działajacy wiatrak coś sie mechanicznie spieprzyło. Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Masz gwarancję? Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Mam , po tej zmianie ustawień, mam włączone nieustające chłodzenie którego nie moge zmienic nawet po powrocie do ustawien poczatkowych. Aczkolwiek wiatrak przynajmniej ładnie chodzi i cicho . nie wiem co o tym myślec https://gyazo.com/b4129e9259e0ad4add438aa6b04d23dc 2 wiatraki działają normalnie i karta się chłodzi zamiast grzać jak było wczesniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Screeny z msiafterburnera są nie do końca takie o jakie mi chodziło. Spróbuj znaleźć takie wykresy: https://ibb.co/n1W6U5 Tam będziesz w stanie odczytać z jakimi prędkościami kręciły się wiatraki vs jaka była temperatura. Cytuj Link to post Share on other sites
WaltKowalski 78 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 @up to samo ma w gpuz w zakładce sensors tylko 3 razy bardziej czytelne Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 2 wiatraki działają normalnie i karta się chłodzi zamiast grzać jak było wczesniej. A powinny chodzić 3 naraz wiec na rma ja slij . Ta karta nie ma sys ze 1 czy wicej wentylatorów sie załacza wedle obciązenia Cytuj Link to post Share on other sites
d4vio91 0 Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 z tym chłodzeniem to było dosłownie przez moment tak. Staram się odpuszczać granie, i po prostu używać komputera do pracy musze wytrzymać miesiąc i oddam na gwarancji. Chyba,że macie inne pomysły jak mogę korzystać z dwóch monitorów bez karty graficznej hdmi/DP/mDP . Czy może jest sens kupić nową kartę tylko pod takie użytkowanie? Co do wiatraków i karty nadal pracują bardzo głośno nawet przy lekkim obciążeniu (liga legend) i przy jednym słychać wyraznie dźwieki świadczące,że coś jest nie tak z jego mechaniczną pracą (brzędki podczas wchodzenia na obroty , podczas obracania i zwalniania , mniej więcej tak jak na filmikach). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts