Noris 0 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam mam bardzo irytujący problem z napędem DVD ponieważ raz czytam płyty bez problemu a raz mu się niechce i mam taką sytuacje nie tylko z tą płytką wkładam długo muli aż wreszcie otwiera i instaluuuuje własnie w tym problem że się nie instaluje a dokładniej Crysis WarHead płytka jest w 100% nowa i czysta co jest grane? gdy próbuję coś zrobić z panelem instalacyjnym to dvd zawsze zawiesza system i trzeba wyjmować płytke bardzo denerwujące Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Co do czytania to możesz spróbować włożyć płytkę czyszczącą laser napędu optycznego. Cytuj Link to post Share on other sites
Noris 0 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 co to za płytka? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 kupisz ją w sklepie komputerowym lub w super markecie, coś takiego np.: http://allegro.pl/item661517446_uniwersalna_plyta_czyszczaca_cd_dvd_seven_f_vat.html Cytuj Link to post Share on other sites
Noris 0 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 kupie i zobaczę czy to działa a niema jakiegoś innego sposobu wyczyszczenia napędu? ? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 jest ale ryzykowny - możesz zniszczyć napęd. Możesz rozkręcić napęd i zebrać kurz z laseru patyczkiem z watą, opcjonalnie możesz go nasączyć jakimś wysokoprocentowym alkoholem. Ale mimo wszystko polecam płytkę czyszczącą. Cytuj Link to post Share on other sites
cza12ster 104 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Do czyszczenia soczewki lasera użyj alkoholu l izopropylowego IPA http://www.allegro.pl/item660099446_kontakt_ipa_spray_60ml_alkohol_izopropylowy.html Użycie innego alkoholu np. salicylowego może prowadzić do trwałego uszkodzenia soczewki. Soczewki w nowych napędach są z plastiku i pod wpływem np: spirytusu salicylowego matowieją. Cytuj Link to post Share on other sites
Noris 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witam ponownie kupiłem płytkę marki seven na allegro ani w sklepie innej nie było (kupiłem w sklepie włożyłem do napędu troche pochodziła i nic:( i co teraz ? Cytuj Link to post Share on other sites
blackedeyed 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Zmiana firmware, jeśli nie podziała- wymiana na nową, koszt 80 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts