Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Tak jak może sugerować to tytuł, przymierzam się do modernizacji mojego zestawu komputerowego. Wydaje mi się, że najsłabszym ogniwem na chwile obecną jest karta graficzna ale oczywiście posłucham przekonywujących wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów.

Zastosowanie komputera to przede wszystkim gry. Interesują mnie tytuły takie jak Battlefield 1, PUBG oraz wychodzące niedługo Destiny 2. Realistycznie podchodząc do sprawy myślę o graniu na niskich detalach chyba że będzie stać ten zestaw na coś więcej.

Kwota jaką zamierzam przeznaczyć to +/- 1000zł.

Rozdzielczość głównego monitora to 1920x1080.

Zestawik składa się z tego co następuje:

Monitor 1: Iiyama PLT2250MTS 22 cale
    Monitor 2: S19D300 19 cali
    CPU : Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz, LGA1150
    GPU : Sapphire Radeon HD 7850 1GB GDDR5
    Płyta Główna : Gigabyte GA-H81-D3, DDR3, LGA1150
    Zasilacz: Corsair VS 450W
    HDD : WDC Blue 1000GB
    SSD : Kingston 240GB
    RAM : 2x4GB DDR3 GeIL 1333MHZ
    Obudowa : Zalman Z9 Plus

Myślę, że wszystkie istotne informacje zostały powyżej zawarte. Z góry dziękuje za Waszą pomoc, cały włożony wysiłek a przede wszystkim poświęcony czas.

Szczerze mówiąc mam pewne obawy co do używanych kart graficznych. Chyba bardziej przychylałbym się do ewentualnej dopłaty i nowej 1060. Zasadnicza kwestia jeszcze 3gb czy 6gb? Różnica cenowa omawianej karty od poszczególnych producentów wynosi od 200 do 300 złotych. Zastanawiam się czy taka inwestycja po prostu opłaci. Oglądałem testy chociażby na kanale morele.net na youtube i różnica była jak na dzień dzisiejszy naprawdę niewielka bo rzędu kilku fpsów. Zastanawia mnie jeszcze inna kwestia. Niewątpliwie ceny na polskim rynku są większe niż w stanach zjednoczonych. Porównując ceny tych samych modeli na amazonie można zauważyć różnice znowu 200-300 złotych. Czy ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie? Zamawialiście elektronike z amerykańskiego amazonu? Jak wygląda sprawa z cłem? Czy jednak łatwiej i lepiej skorzystać z naszych rodzimych moreli?

Wersja 6GB jest tylko odrobinę szybsza od 3GB. Jednak na dzień dzisiejszy 3GB to mało i trzeba odpowiednio ciąć ustawienia tak aby gra nie zużywała więcej niż dostępna pamięć 3Gb VRam na karcie. Po przekroczeniu tej ilosci jest znaczny spadek wydajnosci, a co za tym idzie fpsów. Są gry gdzie zużywa sie 5GB, a sa też takie gdzie wystarczą 2GB np. Wiedzmin 3 chociaż tu i tak 1060 jest za słaba żeby uciagnac grę w najwyższych ustawieniqch z dobrą płynnością. Jak możesz lepiej dołożyć do wersji z pamięcią 6Gb.