Skocz do zawartości

Zestaw do gier, B-OC, do 6000 PLN (z monitorem do 7000)

Recommended Posts

Witajcie.

Zbieram się do składania PC od podstaw (peryferia mam). Nie potrzebuje topowego zestawu, ale zależy mi, aby wystarczył na długo.
Zamierzam też wreszcie nabyć monitor 144Hz, np. taki: https://www.morele.n...e-sport-974362/
Kolega polecił zestaw: https://www.morele.n...ry/info/GegyYl/

Za całość (tower+monitor) chciałbym wydać do 7000 PLN.

Proszę o poradę w tym temacie, z góry dziękuję.

1. Skoro nie chcesz OC to 7700k i z270 odpada, jak już intel to 7700+ b250. 
2. Martwa platforma więc jak dla mnie lepiej iść w ryzen 7 1700x + b350 mate.

3. Sprecyzuj coś apropo upodobań kolorystycznych etc. pomoże z doborem obudowy.

1. Skoro nie chcesz OC to 7700k i z270 odpada, jak już intel to 7700+ b250. 

2. Martwa platforma więc jak dla mnie lepiej iść w ryzen 7 1700x + b350 mate.

3. Sprecyzuj coś apropo upodobań kolorystycznych etc. pomoże z doborem obudowy.

1. Dzięki, nie wiedziałem, co oznacza to "K",

2. Dlaczego twierdzisz, ze 7770 jest martwa? Facet ze sklepu próbował mnie przekonać, że jest odwrotnie, że większość gier pisana jest pod Intela (nic u niego nie kupowałem, radziłem się tylko). Gdzieś czytałem, że łączenie CPU i GPU AMD i Intela nie jest najlepszym rozwiązaniem, czy to prawda?

3. Nie dbam o wygląd, byle pudło było niegłośne i chłodne.

Może nie sam proc, co platforma, za rogiem już jest 8gen, która wymaga innej płyty i procków, i znowuż gry zaczną być polepszane pod maksymalną liczbę rdzeni dostępną dla kowalskiego od intela, czyli bodajże ma to być 6/12. Co do łączenia amd+amd, intel+amd, intel+nvidia, amd+nvidia, to tak naprawdę miało znaczenie przy starszych prockach i sterownikach, gdzie był większy narzut na procek, i słabsze jednostki były ograniczane przez owy sterownik (teraz już to tak mocno nie występuje).

Będzie OC CPU czy nie ? 

Pod jakie gry będzie ten zestaw ?

B-OC, nie chcę nic podkręcać.

Gram głównie w FPS, ew. TPP, zarówno single jak i multiplayer. Chciałbym aby mój nowy zestaw posłużył mi długo, bo nie planuję żadnych upgrade'ow przez min. 5 lat. Godzę się na niższe detale, jeśli płynność rozgrywki jest zachowana. Poprzedni komp służy mi od 7.5 lat, ale daje rady w większości gier multiplayer, za wyjątkiem tych najnowszych i/lub najgorzej zoptymalizowanych.