Skocz do zawartości

[MULTI] Crysis - seria

Recommended Posts

Muszę przyznać, że jest to pierwsza gra która przypomina concept arty, ilość detali, jakość otoczenia czy oświetlenie jest baaardzo wysoka (ostatni level wbija w ziemie :D, aż tak jakoś unreal engine 4 przestał robić już takie wrażenie)

http://farm9.staticflickr.com/8529/8490778441_c131e8e186_o.jpg

http://www.abload.de/img/cellj3smy.png

http://i5.minus.com/i85oO6Sa4GjX3.png

http://www.abload.de/img/1qmsys.png

http://farm9.staticflickr.com/8092/8496801391_0eda653d01_o.jpg

Co do wymagań, zaskoczony jestem pozytywnie, O ile pierwszy level ma faktycznie bug w wydajności (poruszająca się lina powoduje wyciek pamięci i dopiero gdy się zatrzyma fps wraca do normy) o tyle poza tym miejscem mam w zasadzie stałe 60 fpsów (najmniejszy spadek w czasie gry był do 50) na pojedynczej 680 (OC @+50 core, +500 pamięć) przy high w 1080p i FXAA. Nie spodziewałem sie takiego wyniku i to przy takiej jakości grafiki na pojedynczej grafie bo marka crysis zawsze kojarzyła mi się z kilerem kart graficznym (na 8800ultra miałem 10fps w dx10 przy 1080p w czasie premiery crysis 1). Ustawienie VH bardzo zaniża wydajność (choć wizualnie ciężko powiedzieć jakie zmiany wprowadza, a w tej grze nawet low detale wyglądają bardzo dobrze) na średnie 45 fpsów jednak jest to wciąż grywalny rezultat. Dopiero MSAA4 zabija moją kartę w tej grze, średnio 30-40fps (trzeba już wtedy zrobić ograniczenie na 30fpsów by się w miare jako tako grało). Jeśli już jednak teraz ta gra tak ładnie chodzi to po wydaniu patchy czy nowych sterów należy się spodziewać jeszcze lepszych rezultaów (a jak już ogólnie maldo weźmie się za crysis 3 tak jak zrobił to z dwójeczką to bedzie już totalny kosmos)

Edytowane przez kapral.hicks

Z palcem w nosie. Wyłączysz MSSA  lub ustawisz na X1/2 i śmigasz z min. 40 FPS, chociaż u mnie ustawione jest TXAA [czy FXAA cholera nie pamiętam] i Mam skoki od 70++ do 15fps co mnie lekko nie pokoi.

• Popieram 1

Wczoraj sobie zalączyłem ta grę w 1920x1200 na takich samych ustawieniach jak w 1024x768 i o ile w tej drugiej rozdzielczości cały czas fs stabilny jak skała na wartości frame limitera to w 1920x1200 najczęściej 15 fps było +/-2fps. Jak dotąd najcięższe tytuły w takim ustawieniu miałey jednak 30fps. Np Crysis. Crysis 2, Gothic4, Battlefield 3. Jak popatrzyłem w sieci to karty GTX 470 czy wydajnościowe odpowiedniki GTX 560, GTX 650Ti mają tak ok. 15 fps w 1920x1080. Pewnie ten Phenom ineco ogranicza tak podejrzewam, bo to najsłabszy elemenemt zestawu. Ale tak czy inaczej mimi, ze grafika jest fenomenalna to jednak i tak to podobne jakościowo do poprzdnich części Crysis a wydajnosć dwa razy niższa... feee

Sprawdź użycie CPU podczas gry.

Nie gralem jeszcze w singla, dlatego co do samej optymalizacji  finalnej wersji sie nie wypowiem.

W multi beta, wystarczyło ustawić wszystko na High, SMAAx2,AFx16,1920x1080 by cieszyć się 65-75FPS na HD7870 1190/1630 oraz i5 2500k @stock. (zdażaly sie spadki do 30FPS lecz bardzo bardzo żadko)

Różnicy w grafice nie widziałem a komfort gry bez porównania z VHQ,TXAA lub SMAAx1, AFx16 gdzie spadki bywały do nawet 25FPS a sredni na poziomie 45-50FPS.

Edytowane przez Hezen

to są na very high oprócz falowania trawy(Ta jest na najniższych :D) i pola widzenia :D

Możesz podać ustawienia na High, bez falowania trawy - moze być na najniższych ale oryginalne pole widzenia (no chyba że miedzy tym mniejszym a oryginalnym jest mała roznica)

Jak myślicie, jak pójdzie mi Crysis 3? W sensie, nie wiem jakie tam są ustawienia, ale chciałbym, żeby chodził płynnie przy ładnej grafice - taki złoty środek ;>

Intel Core i5 3570K

Thermalright HR-02 Macho Rev.2

MSI Z77A-G45

Corsair Vengeance 2x4GB 1600MHz Cl9

Gainward GeForce GTX460 1GB

WD Cavair Blue 500GB (AAKX)

OCZ Vertex 4 128GB

LG GH24NS90 DVD-RW

W7

System chodzi na Vertexie. Czy dobry procesor jest w stanie wspomóc dosyc słabą już kartę graficzną? Czy np. wspomożenie jej pamięcią ram dałoby coś?

I jeszcze takie pytanie - bo w sumie nigdy w crysisa nie grałem. Opłaca się kupować drogą 3, czy może lepiej kupić sobie Crysisa 2 na pierwszy raz? Dużo jest różnic, dużo lepsza jest nowa wersja?

Powtórze swoje pytanie, bo w sumie nikt mi nie odpowiedział :<