Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

przymierzam się do rozbudowy mojego PC'ta. Poniżej przedstawiam aktualne zestawienie podzespołów:

Procesor Core i5 - 6600k, podkręcony do 4.4 GHz
Cooler Silentium PC Fortis 3
Płyta główna Asrock Gaming K7 Z170
2x 8GB RAM Corsair Vengeance LPX 3000 MHZ
GPU GTX 1070 Palit JetStream
Zasilacz XFX TS 550W (P1-550S-XXB9)
Obudowa ZALMAN Z3 Plus

To co chciałem zmienić to przede wszystkim karta graficzną bądź procesor. Zestaw chciałbym przystosować do rozgrywki 1440p 144HZ, ze względu na posiadany monitor. Myślałem nad kupnem GTX'a 1080 TI, jednak zastanawiam się czy nie będzie to kolidowało z procesorem czy też zasilaczem. Budżet ustawmy jako "wolny", bez jakichkolwiek ograniczeń - chociaż wiadomo, nie chcę przestawiać się na nową platformę czy też zbudować potwora typu "4xGTX1080 TI SLI" - wszystko w granicach rozsądku.

Za jakiekolwiek propozycję odnośnie tego co można zmienić w tym zestawieniu, byłbym wdzięczny.

Raczej nie potrzebuję nowej obudowy, ponieważ wiadomo że jest to głównie kwestia gustu - przy obecnej nie doświadczyłem żadnych problemów, typu; wysokie temperatury. Wróćmy do głównego wątku, jakim jest wymiana karty graficznej bądź procesora oraz, ewentualnie zasilacza.

No nie ma nad czym się zastawiać, jeżeli nie zmieniasz platformy to procek na 6700k/7700k i jakąś 1080ti w dobrej cenie. Zasilacz da radę, obedzie sie bez jego wymiany.

A co jeśli chodzi o Volte? Na chwilę obecną warto w ogóle wymieniać kartę, czy nie jest to dobry czas? Jeśli tak, to jaki stosunek wydajności może mieć 1080 Ti Pascal do Volty.

Sam mam Gtx1070 do fullhd i jestem ciekawy co nam zoferuje Volta. Po jej premierze myślę że wymienię swój monitor na większy z rozdzielczością 1440p i wtedy też kartę trzeba będzie zamienić na wydajniejszą, prawdopodwie na Volte. Co do mocy jaka bedzie po wprowadzeniu serii Gtx20x0 nie zdziwie się jak nowa seria przyniesie co najmniej taki wzrost 2060=1070, 2070=1080, 2080=1080ti Choć liczę na większy.

Edytowane przez barpiw