djdafy 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Witam. Z góry przepraszam jesli temat powinien znajdować się w innym dziale Generalnie do tej pory używałem mojej RPi 3 jako domowego serwera, tj. vpn, NAS, torrenty, DLNA itd - wszystko było jak najbardziej w porzadku jednak niestety muszę przenieść się w coś w kierunku x86 i zrobić taki sam serwer (już nie tylko jako domowy) z aplikacją działająca tylko na x86. Czy można prosić o polecenie jakiegoś budżetowego serwera o ile gotowce są okej) lub informację co ewentualnie będę potrzebował (jakie częsci, procesor, itd) do zbudowania takiego serwera? Zależy mi na tym aby było to jak najmniej prądożerne przedsięwzięcie Wyczytałem, że najlepszym wyjściem będzie kupno jakiejś płyty ITX i dobraniem do niej procesora. Prosiłbym o pomoc w dobraniu konkrentych. Z góry bardzo dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Może jakiś Qnap 253A. Spokojnie odpalisz na nim środowisko KVM i tam potem zwirtualizujesz cokolwiek będziesz chciał. Albo laptop Dell e6440: żre mało prądu, jest cichy, tani, uniwersalny i wydajny, da radę wsadzić 2 dyski 2,5 cala. Przez esata da się podpiąć dysk jakikolwiek 3,5 cala Wydajnościowo będzie takie qnapy biło na głowę. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
djdafy 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Laptop to koszt powyżej 1000 zł, płyta główna ITX + reszta podzespołów - ~750 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Poszukaj dobrze, trafiają się od 700 zł. Do czego dokładnie to ci potrzebne? PC tobie 10 Watt raczej nie będzie pobierał. Sam dysk 7200 RPM potrzebuje 5-7W. Jaki system tam chcesz zainstalować? Cytuj Link to post Share on other sites
djdafy 0 Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Linux. Raczej debian. Potrzebne do tego co wypisałem w pierwszym poście. Aplikacja którą chce uruchomić działa na x86 + do tego java która łączy się z MySQL. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ja bym ci radził zastanowić się nad vmware esxi. Jest za free. Tyle, że trzeba mieć 4 GB Ramu. Wszyscy mówią, że to nie jest do niczego potrzebne. Ale jak się spróbuje, to już nie można żyć bez prostego klonowania maszyn, eksportów, importów, snapshotów. To tak jak z pracą na 2 monitorach. Do jednego już się ciężko potem przyzwyczaić. Cytuj Link to post Share on other sites
djdafy 0 Napisano 6 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Podbijam temat gdyż powoli potrzebuję ten serwer zbudować. Wybór padł na płytę mini ITX z wbudowanym procesorem. Czy ktoś mógłby polecić jakąś? A za gotowy zestaw wraz z pamięcią RAM, budą i zasilaczem będę dozgonnie wdzięczny Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts