Skocz do zawartości

Budowa domowego serwera

Recommended Posts

Witam.

Z góry przepraszam jesli temat powinien znajdować się w innym dziale ;)

Generalnie do tej pory używałem mojej RPi 3 jako domowego serwera, tj. vpn, NAS, torrenty, DLNA itd - wszystko było jak najbardziej w porzadku jednak niestety muszę przenieść się w coś w kierunku x86 i zrobić taki sam serwer (już nie tylko jako domowy) z aplikacją działająca tylko na x86. Czy można prosić o polecenie jakiegoś budżetowego serwera o ile gotowce są okej) lub informację co ewentualnie będę potrzebował (jakie częsci, procesor, itd) do zbudowania takiego serwera? Zależy mi na tym aby było to jak najmniej prądożerne przedsięwzięcie 1f609.png;) Wyczytałem, że najlepszym wyjściem będzie kupno jakiejś płyty ITX i dobraniem do niej procesora. Prosiłbym o pomoc w dobraniu konkrentych. :)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Może jakiś Qnap 253A. Spokojnie odpalisz na nim środowisko KVM i tam potem zwirtualizujesz cokolwiek będziesz chciał. Albo laptop Dell e6440: żre mało prądu, jest cichy, tani, uniwersalny i wydajny, da radę wsadzić 2 dyski 2,5 cala. Przez esata da się podpiąć dysk jakikolwiek 3,5 cala Wydajnościowo będzie takie qnapy biło na głowę.

Edytowane przez benutzer

Ja bym ci radził zastanowić się nad vmware esxi. Jest za free. Tyle, że trzeba mieć 4 GB Ramu. Wszyscy mówią, że to nie jest do niczego potrzebne. Ale jak się spróbuje, to już nie można żyć bez prostego klonowania maszyn, eksportów, importów,  snapshotów. To tak jak z pracą na 2 monitorach. Do jednego już się ciężko potem przyzwyczaić.

• 3 miesiące temu...

Podbijam temat gdyż powoli potrzebuję ten serwer zbudować.

Wybór padł na płytę mini ITX z wbudowanym procesorem. Czy ktoś mógłby polecić jakąś? A za gotowy zestaw wraz z pamięcią RAM, budą i zasilaczem będę dozgonnie wdzięczny :)

Z góry dziękuję za pomoc! :)