Veteran 1 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Cześć, Jestem zmuszony do zakupu karty graficznej, bo stara pada. Nie jestem teraz w obiegu kart graficznych i ślęcze nad tematem. Mam Radeona 7790 1 GB sprzed 4 lat. Chcę coś 2-3x szybszego, ale wciąż nie kosztującego fortunę - do 750 zł max (dużo nie gram, ostatnio prawie wcale, ale może sobie bym kiedyś dooma odpalić chciał). Myślę nad GTX 1050 Ti (w rankingu ma 5741 pkt vs około 3000 mojego 7790). Wersja z 4GB i dwa wentylatory, raczej cicha, nie mocno podkręcana. Ranking: https://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html Niby dobrze wypada w rankingu opłacalności: https://www.videocardbenchmark.net/gpu_value.html GTX 1060 są za drogie, rzędu 1300 zł chyba, albo i więcej Mam zasilacz STRAIGHT POWER E9 | 480W CM. Czy on da radę, bo ma 4 osobne linie? http://www.bequiet.com/pl/powersupply/283 Czytałem, że zaletą jest niski pobór mocy 1050 Ti. Wstępnie myślę o takiej karcie: Asus GeForce GTX 1050 Ti Expedition są za około 750 zł. Co radzicie? Wiem, że pare osób się tu zna i pewnie może mnie wyprostować jak strzeliłem głupstwo Cytuj Link to post Share on other sites
SylvekHTG 2 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Myślę, że w tej cenie aktualnie z nowych kart nie znajdziesz nic lepszego. Mogę ci doradzić kupno tej wersji: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1050-ti-windforce-4gb-gddr5-128-bit-3xhdmi-dvi-d-dp-box-gv-n105twf2oc-4gd-975511/ Cicha oraz wydajna wersja od Gigabyte z backplatem. Co do zasilacza to spokojnie z wielkim zapasem mocy da radę. Jeśli masz jednak czas możesz zawsze poczekać na jeszcze niższe ceny i polować na gtx 1060 3gb, którą możliwe, że znajdziesz za 900 zł. Poza tym z używanych gtx 970 od 800 do 1000 zł chodzą, a i 1060 i 970 różnią się sporo większą wydajnością od 1050 Ti. Jeśli jednak zadowala cię granie w 60 fps przy ustawieniach od średnich do ultra w niektórych grach to 1050 ti będzie dobrym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) GTX 1060 są za drogie, rzędu 1300 zł chyba, albo i więcej Tak, ale warto dać te pieniądze. 1060 jest bardzo uniwersalną kartą. Co do 1050ti mogę Ci napisać ze swojego doświadczenia (wersja w syg). Kupiłem, bo moja 780 trafiła na serwis, jak wróciła nawet już nie chciałem jej instalować, bo 1050ti na tyle mi pasuje, że nie chce wracać do poprzedniej 250wattowej, gorącej grzałki (pomimo, że to akurat był bardzo udany gpu). Mało gram, więc o wydajności w grach niewiele Ci mogę napisać - może, tyle że Wiedźmin 3 działa na ultra spokojnie trzymając 30fps - dla mnie OK. Co jeszcze - chłodna (u mnie max 55*C przy 1900MHz, podkręcanie po podniesieniu napięcia - ~2100MHz - stabilne, bez zrzucania zegara (jeśl, to pyknie sobie o 20MHz i tyle). Jeśli nie jesteś zbytnio wymagający - to wystarczy. Edytka: Pograłem jeszcze trochę w Doom 4, na vulkanie w 1080 na max ustawieniach - nie zauważyłem spadków poniżej 60fps (bo tak miałem synchronizację pionową z monitorem ustawioną). Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez jureba Cytuj Link to post Share on other sites
Veteran 1 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 A taki model nie będzie lepszy od Gigabyte? Asus GeForce GTX1050Ti StriX OC 4GB DDR5 Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Nie mam bladego pojęcia. Jedyny 1050ti z jakim mam do czynienia (i miałem) to ten, co siedzi w moim pudle i na przykładzie tego modelu napisałem Ci swoje obserwacje i spostrzeżenia (zresztą lakoniczne, bo mało w tym grzebie - ma działać i tyle). Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 1050ti jest chłodne więc każde chłodzenie podoła szczególnie że nie kręcisz i nie masz mocnego zasilacza. Bierz najtańsze i poszukaj lepszego zasilacza jezeli chcesz Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Nowa w tym budżecie to tylko 1050ti. Droższe wersje posiadają lepsze chłodzenie (cichsze i pół-pasywne). Każda z wersji tych karty da radę schłodzić to maleństwo ale nie każdemu będzie pasował ciągle hałasujący wentylator więc ja bym się skłaniał do albo do wersji z jednym wentylatorem albo z trybem pół-pasywnym (np msi gaming x 750zł). Odrębną sprawą jest opłacalność, która jak dla mnie jest po prostu słaba. Na allegro możesz kupić już za ~500zł gtx 960 2gb, który wydajnościowo stoi na podobnym poziomie w znacznie niższej cenie. Dodatkowe 2gb pamięci w karcie o tej wydajności nie rekompensują w żaden sposób ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
macf2 168 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie opłaca się brać za 750 jak jest od grona innych modeli poniżej 700 choćby http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/zotac-geforce-gtx-1050-ti-oc-4gb-ddr5-128bt-dp-hdmi-dvi-d-hdcp-1 z 5'io letnią gwarancją po zarejestrowaniu, z wysokim fabrycznym oc. Co do gtx 960 za 500 zł są bez gwarancji, akcesoriów w dodatku jedne z gorszych modeli a dodatkowe 2 gb robi różnice. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez macf2 Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisałem o kulturze pracy chłodzenia i karta, która proponujesz właśnie ma z tym problem. Co prawda nie jest ono głośne ale dość słyszalne nawet na pulpicie (brak trybu pół-pasywnego). Cytuj Link to post Share on other sites
macf2 168 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Mam kartę właśnie z tym chłodzeniem więc nie mam z tym problemu, mając 2 wentyle w budzie nie czuję różnicy między nią a pól-pasywnym strixem rx 470(jeśli chodzi o spoczynek). Dochodzi jeszcze praca pod obciążeniem gdzie na pewno wypada lepiej od gtx 960. Nieco lepiej wypada jeszcze 1050 ti Msi dual z którą też miałem do czynienia. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez macf2 Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 No ja tez miałem i był to najgłośniejszy element mojego komputera co nie znaczy, że głośny po prostu teraz mam ciszę absolutną. Pod obciążeniem również się nie zgodzę bo to zależy od jakiego gtx 960. Mam teraz wersje armor od MSI i jest cichsza od tego Zotac'a ponieważ wentylatory powodują tylko szum powietrza a w zotac'u słychać po prostu pracę samego wentylatora nawet na najniższych ustawieniach prędkości obrotowej (łożyska?). Cicha praca to pojęcie względne i jak widać każdy ma inną skalę Cytuj Link to post Share on other sites
tijiv 8 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 przesiadlem sie z 7850 na 1050ti, w takim h1z1 mam 2x tyle fps Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Dopłacanie do wypasionego chłodzenia w 1050ti to bzdurna strata kasy, bierz najtańszą z 1 wentylem, krzywą obrotów ustaw na 20% do 60* C później stopniowo w górę aż do 80% przy 80*, miałem tak w 7770 i karta była niesłyszalna na pulpicie, a wentyl miał już swoje najlepsze lata za sobą. Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 @up nie zmniejszysz obrotów poniżej 30% i nie jesteś w stanie programowo tego zmienić aby karta była niesłyszalna. Testowałem 1050 gigabyte z jednym wentylem i tam była już praca pół-pasywna. Wentylator cichy, temperatury w stresie 70+ ale nie wiem jak to chłodzenie będzie dawać sobie radę z 1050ti. Nie dopłacasz tylko do wypasionego chłodzenia ale te karty mają również dodatkowe złącze zasilania i nie są ograniczane w OC jak i podczas normalnej pracy limitami mocy co jest normą w najtańszych wersjach. Kwestie opłacalności opisałem już wcześniej. Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Za 750zł wolałbym poszukać gtxa 970 z gwarą. 750 to parodia za 1050ti. Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Tylko, że z używanymi gpu jest tak, że nigdy nie wiadomo kiedy padną. Dlatego ja osobiście od dobrych wielu lat nie pcham się już w używane, nawet gdybym miał kupić gorszą (bo mnie np nie stać - tak kiedyś bywało), ale nową. Update: Taki update do mojego poprzedniego posta, bo widzę że zapomniałem napisać coś o chłodzeniu, a poruszaliście. Hmm, chłodzenie włącza się dopiero po przekroczeniu 51*C i rozkręca się maksymalnie u mnie (pewnie sporo zależy od obudowy, przeciągu, zasilacza itd) do około 1000rpm - jest właściwie niesłyszalne (troszeczkę przy otworzonej obudowie, ale to tylko taki mały szmerek. Jeśli chodzi o kulturę pracy - bajka. Między innymi dlatego opyliłem 780 jak tylko wróciła z gwarancji (a zła nie była). Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 A widzisz co napisałem przy gtxe 970 ? Używana z gwarancją ? Co za różnica czy nowa z gwarą padnie czy używana z gwarą ? Cytuj Link to post Share on other sites
macf2 168 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Za 750 i tak nie dostanie 970 z gwarancją,może jedynie jakąś padake . W grę wchodzi w cenie do 700, 1050 ti lub porządny 960 4gb z długą gwarancją. Cytuj Link to post Share on other sites
avirex 9 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Wstępnie myślę o takiej karcie: Asus GeForce GTX 1050 Ti Expedition są za około 750 zł. Asus GeForce GTX 1050 Ti Expedition to bardzo dobra i wydajna karta (fabrycznie podkręcony zegar + chłodzenie). Jest cicha, pod obciążeniem temperatura sięga jakiś 55-60 stopni. No i dobrze sobie radzi z nowymi tytułami, Wiedźmin 3 na wysokich 50-60 fps. Cytuj Link to post Share on other sites
barpiw 66 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Wydajna??? Przecież to nie zbyt wydajna budżetówka. Są gry gdzie trzeba zejść na low żeby uzyskać na niej stabilne 60fps-ow. O wiele lepszym wyborem bedzie tak jak to katystopej napisał kupno 970 na gwarancji lub troszkę dopłacić do 1060 3Gb, a najlepiej do 6GB ale tu już budżet trzeba znów zwiekszyc. Cytuj Link to post Share on other sites
jureba 497 Napisano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 co napisałem przy gtxe 970 ? Używana z gwarancją ? Co za różnica czy nowa z gwarą padnie czy używana z gwarą ? Zawsze czytam posty w całości. Różnica jest przeważnie taka, że nowy gpu pada dopiero po jakimś czasie, a używany może nam zrobić niespodziankę w dowolnej chwili. W dodatku nie wiemy jak poprzedni właściciel (ele) obchodzili się ze sprzętem i w jakich warunkach pracował. Gwarancja w takim wypadku rekompensuje tylko niewielki ułamek niezadowolenia. Dlatego skłoniło mnie to do odniesienia się do Twojego posta. Cytuj Link to post Share on other sites
Veteran 1 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) A tak w ogóle, to czy na mojej płycie głównej i zasilaczu pójdzie taka karta (lub podobna, bo widzę że one są 192 bit): Asus GeForce GTX1060 Dual OC 6GB DDR5 192bit (1809/8008)http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=73090 Płyta MSI Z87-G43 Intel Z87 LGA 1150 (PCI Express 3.0 x16 Gen3) sprzed 4 latZasilacz BeQuiet STRAIGHT POWER E9 | 480W CM Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Veteran Cytuj Link to post Share on other sites
barpiw 66 Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Oczywiście że tak. Czyli rozważasz jednak 1060? Jeżeli tak to słusznie Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Asus GeForce GTX1060 Dual OC 6GB DDR5 192bit Jak masz pieniądze na 1060 to jak najbardziej. Sama 1050ti jest również wydajna i spokojnie można na niej pograć w nowsze tytuły. Więc jeśli nie grasz codziennie a tylko sporadycznie, nie jesteś maniakiem ilości FPS'ów to nie ma sensu płacić za coś co nam się nie przyda. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co będzie dla Ciebie lepsze. Pamiętaj że kupowanie karty na "zapas", "przyszłość" nie ma sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
Veteran 1 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Pytam bardziej orientacyjnie, żeby wiedzieć czy do obecnego komputera będzie pasować takie monstrum jak 1060, czy też nie mam wyboru i tylko 1050Ti. Jak widzę mam wybór. Po drugie, na razie jakoś idzie na tej starej karcie (ona coś wariuje) więc czekam. Może ceny spadną, bo jesienią pamiętam zawsze zaczynają się nowe produkty. Więc kto wie, czy wejście czegoś nowego nie umożliwi zaoszczędzić 100-200 zł, jeśli stara jeszcze pożyje. Myślę, że dodanie 50-100% wydajności za ponad 100% ceny to trochę słaby interes (1060 do 1050Ti), szczególnie gdy nie wykorzystam. Zawsze się nam marzy coś lepszego. Każdy pewnie tak ma, ale trzeba rozsądkiem jakoś to zatrzymać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts