Narghash 6 Napisano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam wszystkich serdecznie.Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z łączem, najbardziej zauważalny w grach online. Objawia się to kilkusekundowymi lagspike'ami/zrywaniem połączenia(?). Przez jakiś czas ping jest stały i wszystko jest w porządku, ale co kilka/kilkanaście minut mam te lagspike'i, które trwają około 5-10 sekund. Normalnie bym to olał ale uniemożliwia mi to jakiekolwiek granie w gry online, które wymagają stałego pingu.Tak więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo już sam nie wiem co robić...Jakie czynności wykonywałem samodzielnie do zdiagnozowania problemu:- oczywiście wyczyszczenie komputera z robactwa itp. - aktualizacja sterownika karty sieciowej - pingowanie stałe jakiegoś adresu (w momencie laga ping się nie zmieniał)- pathping aby sprawdzić czy gubię pakiety - 0 utraty na końcu- sprawdziłem czy problem zniknie po kablu - żadnej zmiany- dzwoniłem do działu obsługi klienta i podobno ze strony dostawcy wszystko jest okej.(możliwe, że jeszcze coś robiłem ale wypadło mi z pamięci)Dostawcą mojego internetu jest vectra i posiadam od nich cudowny wynalazek modem/router w jednym, w którym oczywiście nie mogę grzebać bo to Vectra...Jeżeli o czymś zapomniałem napisać to z góry przepraszam. Cytuj Link to post Share on other sites
kory2 24 Napisano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Wpisz w konsoli cmd i wpisz Ping 8.8.8.8 -t i sprawdź czy pingi przerywają. Najlepiej połącz się przewodowo z urządzeniem usługodawcy, technologią ethernet (tzw.skrętka) Jeżeli przerywa dzwoń do usługodawcy. Jeżeli problem jest na Twoim routerze, znaczy że ma zbyt gorąco, tanie routery, taki urok. Zostaje jeszcze problem z przepustowością łącza. Dużo ludzi na małym transferze. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Narghash 6 Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Wpisz w konsoli cmd i wpisz Ping 8.8.8.8 -t i sprawdź czy pingi przerywają. Najlepiej połącz się przewodowo z urządzeniem usługodawcy, technologią ethernet (tzw.skrętka) Jeżeli przerywa dzwoń do usługodawcy. Jeżeli problem jest na Twoim routerze, znaczy że ma zbyt gorąco, tanie routery, taki urok. Zostaje jeszcze problem z przepustowością łącza. Dużo ludzi na małym transferze. Pozdrawiam. Sprawdziłem tą komendę i w momencie laga nie było żadnego skoku pingu. Cytuj Link to post Share on other sites
kory2 24 Napisano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Sprawdzałeś wifi czy kablem ?. Ewentualnie zostaje brak transferu dzielonego na kilka osób. Skoro pingi są w momencie lagu. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez kory2 Cytuj Link to post Share on other sites
Narghash 6 Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Sprawdzałeś wifi czy kablem ?. Ewentualnie zostaje brak transferu dzielonego na kilka osób. Skoro pingi są w momencie lagu. Na kablu sprawdzałem. Dla pewności wyłączyłem wifi w innych urządzeniach w domu, żeby uzyskać jak najlepszy wynik. Jak pisałem wcześniej, po zpingowaniu tego adresu, który mi poleciłeś wszystko wyglądało w porządku jednak te kilkusekundowe lagi dalej się pojawiały. Zaczynam się zastanawiać, czy może wina leży po stronie mojego komputera a nie łącza... Cytuj Link to post Share on other sites
kory2 24 Napisano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Możliwe jest że jest to komputer, może pożycz od kolegi.Albo zagraj dłużej w grę na telefonie. Jesli problemu nie ma na smartphone to rób formata, błędu nie opłaca się w większości szukać. Win 10 nie odpali Ci np. Internetu jak data nie bedzie się zgadzać... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts