Wojtasx 6 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam mam problem, otóż od kiedy mam nowy komputer gdy nie odtwarzam żadnej muzyki na komputerze, od czasu do czasu słyszę stuki z głośników, ma to miejsce tylko kiedy podłącze pod zintegrowaną karte muzyczną, w czym leży problem? gdy podłacze pod Monitor jest wszystko spoko. Mobo > ASUS p7h55-m lx Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam! Czy te trzaski nie są powiązane z włączaniem urządzeń elektrycznych lub światła, które są na jednej linii elektrycznej? Jeżeli tak się dzieje to jest to wina instalacji, kolejnym powodem może być też brak uziemienia w gniazdku do którego jest podłączony komputer. Jeżeli nie masz uziemienia a linia jest dwużyłowa to w bardzo łatwy i szybki sposób możesz to zrobić. Więcej pomysłów na te trzaski nie mam... Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Wojtasx 6 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Gniazdko bez uziemienia niestety, wgl w bloku nie ma uziemienia;/ Da się to jakoś prosto zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Tak bardzo łatwo. Najpierw zaopatrz się w gniazdko z bolcem. Jak już odkręcisz to stare (pierw odetnij prąd od gniazdka-wykręć korek) wewnątrz będziesz miał dwa przewody brązowy-faza i niebieski-neutralny/zero. Jeżeli jakimś sposobem kolory kabla są inne to ponownie włącz prąd i za pomocą próbówki sprawdź, który to faza (próbówka powinna się zaświecić). Podłącz kable do gniazdka, utnij sobie krótki kawałek kabla i połącz bolec z kablem NEUTRALNYM i po kłopocie. Tylko pamiętaj przed każdym grzebaniem w gniazdku WYŁĄCZ PRĄD!!! Cytuj Link to post Share on other sites
giv86 4 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 taaaak, a jak się zewrze faza gdzieś, to dopiero będzie miał zabawę jak mu po uziemieniu pójdzie zasilanie. polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Na takie coś najlepsza jest wymiana okablowania w całym domu xD Cytuj Link to post Share on other sites
giv86 4 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 w tym wypadku, w bloku. generalnie to wstrzymaj się z tym bo weszła ustawa z Unii nakazująca wymianę istanalcji elektrycznych w blokach i dostosowanie ich do nowoczesnego standardu. problem się sam rozwiąże, a nie zjarasz kompa i połowy domu przy okazji. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 giv86 - co Ty wypisujesz? jak nie masz zielonego pojęcia to się nie udzielaj. Takie praktyki jak podałem są powszechnie stosowane w budynkach gdzie jest instalacja dwu żyłowa. Jozio - chyba nie masz pojęcia ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej w całym domu i z czym to się wiąże. Cytuj Link to post Share on other sites
giv86 4 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 tak są stosowane powszechnie. ja również tak raz zrobiłem. jak wiele razy wcześniej. ale jakiś idiota borował w ścianie i zwarł przewody. reszty się domyśl sam. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 giv86 - co Ty wypisujesz? jak nie masz zielonego pojęcia to się nie udzielaj. Takie praktyki jak podałem są powszechnie stosowane w budynkach gdzie jest instalacja dwu żyłowa. Jozio - chyba nie masz pojęcia ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej w całym domu i z czym to się wiąże. No to teraz obraziłeś mnie tymi słowami ... W moim domu zrobiłem całą sieć elektryczną SAM z tatuśkiem ! Co prawda z pomocą kilku ludzi ( przy świetle góra<>dół<>góra, nie wiem jak to zrobiliśmy ale gdy zapalałem na dole potem gasiłem na górze to potem nie działało na dole xD), ale reszta sama cała elektryka i wiem z jakimi to kosztami się wiążę i to dokładnie Co prawda wszystko bez problemu działa żadnych zwarć itd xD Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 No to gratuluje fachowca, który wierci w miejscu gdzie biegną kable Rozwiązanie to samo w sobie nie jest jakoś tam szczególnie niebezpieczne - zresztą nie chce mi się produkować... Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
giv86 4 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 rozwiązanie nie jest niebezpieczne. jest skuteczne. ale musisz wziąć pod uwagę czynniki środowiskowe. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dobra Dzieciaki nie przekomarzajcie się tylko wnieście coś kreatywnego w samym temacie Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dobra Dzieciaki nie przekomarzajcie się tylko wnieście coś kreatywnego w samym temacie wiesz w jakim ukladzie sieci elektroenergetycznej jest autor watku, ze mu takie "zlote" rady dajesz? Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 wiesz w jakim ukladzie sieci elektroenergetycznej jest autor watku, ze mu takie "zlote" rady dajesz?Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc o tych "złotych" radach... Tak się składa, że troszkę na elektryce się znam i nie uważam, że uziemienie gniazdka poprzez zmostkowanie przyniesie jakieś niepożądane skutki/efekty. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 wiesz w jakim ukladzie sieci elektroenergetycznej jest autor watku, ze mu takie "zlote" rady dajesz?Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc o tych "złotych" radach... Tak się składa, że troszkę na elektryce się znam i nie uważam, że uziemienie gniazdka poprzez zmostkowanie przyniesie jakieś niepożądane skutki/efekty. tak samo uważam i nie wiem skąd te lęki niektórych , chyba nawet o tym mnie w elektryku uczyli , choć z drugiej strony ostrożności nigdy nie za wiele Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 27 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 tak samo uważam i nie wiem skąd te lęki niektórych , chyba nawet o tym mnie w elektryku uczyli , choć z drugiej strony ostrożności nigdy nie za wiele trzeba bylo nie spac na lekcji, jak mowili ze np w sieci TT mostkowac nie wolno. chcecie miec chlopaka na sumieniu? okreslenie rodzaju sieci jaka mu do chalupy prad dostarcza to podstawa przy wyborze metody uziemienia. w jednej wolno, druga moze zabic w razie awarii. Cytuj Link to post Share on other sites
Wojtasx 6 Napisano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Tak sobie czytam, i się nie będę w to bawił bo spiepsze i koniec, zagadam do wujka Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Tak sobie czytam, i się nie będę w to bawił bo spiepsze i koniec, zagadam do wujkaJeżeli nie masz domu budowanego w latach 50-tych to nie masz się czym martwić. Budynki "produkowane" w późniejszym okresie nie posiadają już (lub sporadycznie) sieci TT (o której istnieniu całkowicie zapomniałem - "ZWRACAM HONOR" _nrt_ ) i której mostkować nie wolno. Nie jest trudno ustalić jaką masz sieć, musisz tylko zapytać się w swoim zakładzie energetycznym a oni Tobie na pewno udzielą odpowiednich informacji. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts