Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam problem, otóż od kiedy mam nowy komputer gdy nie odtwarzam żadnej muzyki na komputerze, od czasu do czasu słyszę stuki z głośników, ma to miejsce tylko kiedy podłącze pod zintegrowaną karte muzyczną, w czym leży problem? gdy podłacze pod Monitor jest wszystko spoko. Mobo > ASUS p7h55-m lx :cry:

Witam!

Czy te trzaski nie są powiązane z włączaniem urządzeń elektrycznych lub światła, które są na jednej linii elektrycznej? Jeżeli tak się dzieje to jest to wina instalacji, kolejnym powodem może być też brak uziemienia w gniazdku do którego jest podłączony komputer. Jeżeli nie masz uziemienia a linia jest dwużyłowa to w bardzo łatwy i szybki sposób możesz to zrobić. Więcej pomysłów na te trzaski nie mam...

Pozdrawiam!

Tak bardzo łatwo. Najpierw zaopatrz się w gniazdko z bolcem. Jak już odkręcisz to stare (pierw odetnij prąd od gniazdka-wykręć korek) wewnątrz będziesz miał dwa przewody brązowy-faza i niebieski-neutralny/zero. Jeżeli jakimś sposobem kolory kabla są inne to ponownie włącz prąd i za pomocą próbówki sprawdź, który to faza (próbówka powinna się zaświecić). Podłącz kable do gniazdka, utnij sobie krótki kawałek kabla i połącz bolec z kablem NEUTRALNYM i po kłopocie.

Tylko pamiętaj przed każdym grzebaniem w gniazdku WYŁĄCZ PRĄD!!!

w tym wypadku, w bloku. generalnie to wstrzymaj się z tym bo weszła ustawa z Unii nakazująca wymianę istanalcji elektrycznych w blokach i dostosowanie ich do nowoczesnego standardu. problem się sam rozwiąże, a nie zjarasz kompa i połowy domu przy okazji.

giv86 - co Ty wypisujesz? jak nie masz zielonego pojęcia to się nie udzielaj. Takie praktyki jak podałem są powszechnie stosowane w budynkach gdzie jest instalacja dwu żyłowa.

Jozio - chyba nie masz pojęcia ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej w całym domu i z czym to się wiąże.

giv86 - co Ty wypisujesz? jak nie masz zielonego pojęcia to się nie udzielaj. Takie praktyki jak podałem są powszechnie stosowane w budynkach gdzie jest instalacja dwu żyłowa.

Jozio - chyba nie masz pojęcia ile kosztuje wymiana instalacji elektrycznej w całym domu i z czym to się wiąże.

No to teraz obraziłeś mnie tymi słowami ... W moim domu zrobiłem całą sieć elektryczną SAM z tatuśkiem :hahaha:! Co prawda z pomocą kilku ludzi ( przy świetle góra<>dół<>góra, nie wiem jak to zrobiliśmy ale gdy zapalałem na dole potem gasiłem na górze to potem nie działało na dole xD), ale reszta sama cała elektryka i wiem z jakimi to kosztami się wiążę i to dokładnie :hahaha:

Co prawda wszystko bez problemu działa żadnych zwarć itd xD

No to gratuluje fachowca, który wierci w miejscu gdzie biegną kable :hahaha:

Rozwiązanie to samo w sobie nie jest jakoś tam szczególnie niebezpieczne - zresztą nie chce mi się produkować...

Pozdrawiam!

wiesz w jakim ukladzie sieci elektroenergetycznej jest autor watku, ze mu takie "zlote" rady dajesz?

Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc o tych "złotych" radach... Tak się składa, że troszkę na elektryce się znam i nie uważam, że uziemienie gniazdka poprzez zmostkowanie przyniesie jakieś niepożądane skutki/efekty.

wiesz w jakim ukladzie sieci elektroenergetycznej jest autor watku, ze mu takie "zlote" rady dajesz?

Trochę nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc o tych "złotych" radach... Tak się składa, że troszkę na elektryce się znam i nie uważam, że uziemienie gniazdka poprzez zmostkowanie przyniesie jakieś niepożądane skutki/efekty.

tak samo uważam i nie wiem skąd te lęki niektórych , chyba nawet o tym mnie w elektryku uczyli , choć z drugiej strony ostrożności nigdy nie za wiele

tak samo uważam i nie wiem skąd te lęki niektórych , chyba nawet o tym mnie w elektryku uczyli , choć z drugiej strony ostrożności nigdy nie za wiele

trzeba bylo nie spac na lekcji, jak mowili ze np w sieci TT mostkowac nie wolno. chcecie miec chlopaka na sumieniu? okreslenie rodzaju sieci jaka mu do chalupy prad dostarcza to podstawa przy wyborze metody uziemienia. w jednej wolno, druga moze zabic w razie awarii.

Tak sobie czytam, i się nie będę w to bawił bo spiepsze i koniec, zagadam do wujka

Jeżeli nie masz domu budowanego w latach 50-tych to nie masz się czym martwić. Budynki "produkowane" w późniejszym okresie nie posiadają już (lub sporadycznie) sieci TT (o której istnieniu całkowicie zapomniałem - "ZWRACAM HONOR" _nrt_ :sciana: ) i której mostkować nie wolno.

Nie jest trudno ustalić jaką masz sieć, musisz tylko zapytać się w swoim zakładzie energetycznym a oni Tobie na pewno udzielą odpowiednich informacji.

Pozdrawiam!