Skocz do zawartości

Ryzen i 1050Ti - spadki FPS

Recommended Posts

na nowym zestawie brat ma stuttering (spadki fps, przycinanie) w grze h1z1 kotk - akurat jego ulubionej

ma ustawione stałe 85 fps i spadki są do ~48 - dłuższa przycinka wtedy kiedy wsiada/wysiada z dużej prędkości z samochodu czy strzela się na bliskim dystansie z przeciwnkiem, te przycinki są z reguły własnie ww. momentach

zestaw to: ASRock AB350M PRO4, Toshiba P300 1TB, AMD Ryzen 5 1600, Asus GeForce GTX 1050Ti 4GB, Corsair Vengeance LPX DDR4 2x4GB, XFX TS 550W, Fractal Design Arc Midi R2

BIOS jest zaktualizowany do najnowszego, system to win10 64 pro aktywowany i zaktualizowany, sterowniki wydają się być aktualne (manualnie, a później przez driver booster 4)

sprawdzałem kartę graficzną na innym PC i nie było tego problemu, wygląda jakby była to wina procesora lub tego niefortunnego połączenia -> GPU-CPU

Msi afterburner -> nie widzę niczego niepokojącego.. voltage limit jedynie skacze miedzy 0 a 1, nie wiem czy tak powinno być?

CPU i GPU usage raczej "liniowo", bez wyższych skoków

jeżeli chodzi o ramy to chodzą na 2666MHz

Jaka może być przyczyna tych spadków? Są one też zauważalne w BF3 oraz PUBG

Cos mi sie kojarzy ze to jest uroda tej gry ;)

Ryzen 1600 powinnien ogarniac 1050ti nawet jak gra jest na cpu bo 1050ti demonem predkosci nie jest .Moze daj w oc ryena i ram o ile nie jest i wyłacz smt bo widac ze po wiekszosci obecnych gier jest na + wzgledem 12 watków

Edytowane przez HAKELBERY

Cos mi sie kojarzy ze to jest uroda tej gry ;)

Ryzen 1600 powinnien ogarniac 1050ti nawet jak gra jest na cpu bo 1050ti demonem predkosci nie jest .Moze daj w oc ryena i ram o ile nie jest i wyłacz smt bo widac ze po wiekszosci obecnych gier jest na + wzgledem 12 watków

Wiesz, u mnie przy i5 4690k i gtx 770 nie ma problemu w tej grze, podobnie u kuzyna z i7 7700k i gtx 1070 :D

Z tego co na youtube są filmiki z tym CPU - też nie ma takich bolączek..

Jeżeli chodzi o smt, co to jest i gdzie to wyłączyć?

w biosie

Wiesz, u mnie przy i5 4690k i gtx 770

to moze oznaczac ze ta gra typowo na cpu i niewiele zrobisz oprócz wyłaczenia smt i oc

Zobacz test na purepc 4rdzeniowego ryzena vs i5 7500 dzieli ich z 50% ;)

Edytowane przez HAKELBERY

Moze to gpu ogranicza ??Bo widziałem ze np w lesie nawet na gtx 1060 spada fps na 80 klatek .Niech brat zrobi test na 720p albo nizej jesli idzie

Zrobiłem test na 1440x900 i to samo :/

Zrobiłem też test z podłączoną gtx 1070, ten sam problem Zrobiłem OC do 4ghz, ten sam problem

Wątpię. Jakby co zwrot na 14 dni o ile jeszcze jest czas.Jak to wygląda w innych grach ?
W bf 3 też są przycinki, u znajomego nawet w starcrafcie 2. Pubg też, ale to niemiarodajna gra teraz

Czy może to być wina RAMów?

http://www.asrock.com/mb/AMD/AB350%20Pro4/#Memory

Złożyłem zgłoszenie zwrotu 14-dniowego - płyta główna i procesor.

Wyłącz tryb gry i DVR (start > wpisz "ustawienia" > granie) i zrestartuj kompa. Kolega miał taki problem na podobnym sprzęcie (też Ryzen 1600 i 1050Ti) i pomogło.
Za późno, CPU, mobo I GPU są na 14 dniowym zwrocie, jak nie zaakceptują to spróbuję tym sposobem, dzięki :)