jarossisek 5 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam mam pewien problem. Od Pewnego czasu Jak zainstalowalem byle jaką grę i ją chciałem ją uruchomić o komputer się wyłączał ( GTA IV, Wc3) Były też gry które w określonych momentach wyłączały komputer ( cs 1.6, Trainz Clasic, Guitar Hero III, American Conquest) Lecz była jedna gra która chodziła jak trzeba i była tą jedyną. (Race Driver Grid) Wreszcie tak się zaniepokoiłem bo w nic nie mogłem pograć prócz Grida. Postanowiłem sprawicz czy nie mam uszkodzonej karty graficznej. Obecnie miałem Asus EN Ge Force GTX 260. Wyjąłem ze starego komputera Ge Force 7600 gs i wsadziłem zamiast GTX. ku mojemu zdziwieniu wszystkie gry chodziły jak trzeba;] Chciałem gtx oddawac na gwarancje lecz przypomniałem sobie ze gtx miał dodatkowe zasilanie od zasilacza a gs 7600 nie ma ;/ I oto rodzi się moje pytanie : Czy Jest to uszkodzony gtx czy raczej mozliwość uszkodzonego zasilacza ktory Nie dostarczał przez te dodatkowe 2 przewody pradu do gtx ;/ Zasilacza nie moge sprawdzic poniewaz nie mam takiej drógiej karty ktora ma wymaganą tą dodatkowa energie od zasilacza ;/ I jeszcze jedno jest ciekawe Dlaczego Grid się nie wyłączał O_o Konfiguracja Kompa : Procek : Core 2 duo e8400 K.g : Asus EN Ge Force GTX 260 P.G : Asus P5N-D Ram : 2x1gb Kingston hyper + 2x1gb Patriot (800mhz) Zasilacz : chieftec CFT-600-14cs (600W) Pozdrawiam i czekam na POMOC !!! Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Nie wiem co to może być, jednak ja bym przeinstalował wszystkie te gry, a następnie zaktualizował sterowniki karty graficznej Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Nie zaszkodzi zrobić jak radzi y0ddh4, ale mnie to wygląda raczej na problem sprzętowy. Ciężko powiedzieć czemu GRID chodzi elegancko a reszta wyłączała kompa. Podaj dokładne parametry zasilacza (z tabliczki znamionowej na jego boku), ale to markowe 600W więc powinien spokojnie wystarczyć. Jeśli masz możliwość to przetestuj grafikę na innym kompie. Dodatkowo możesz obniżyć jej taktowanie rdzenia i pamięci (np. Riva Tunerem), szczególnie jeśli posiadasz model fabrycznie podkręcony. Innym powodem wyłączania się kompa może być przegrzewający się procesor (kręcony?), lub któryś z mostków. Jak wygląda cyrkulacja powietrza w twojej obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
jarossisek 5 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Windowsa przeinstalowywalem 2 razy. Karta nie była podkręcana. To napewno nie jest wina procesora poniewaz jak włoze tego gs7600 to komp chodzi;/ A co do tabliczki napisany jest na niej tylko model zasilacza i tabelka z napięciami a tabelki raczej nie przepisze ;] ale jak by to sie przydalo to znalazlem tu dokładny opis zasilacza ;] http://angela.pl/p4401,chieftec-cft-600-14cs.html Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ja typuję na 90% zasilacz. Grafika najprawdopodobniej zawieszałaby komputer, ew. wyłączała się a nie cały sprzęt! Ewentualnie któryś z mostków( lub procesor). Procesor także może być winny(temp.) ponieważ przy 7600gs zapewne nie musi się dużo napracować. Także podaj nam wszystkie temperatury w stresie, i jeśli masz możliwość to dosiądź miernik napięć i sprawdź je (także pod obciążeniem). Jeśli dostarczysz nam te dane będzie bardzo prawdopodobne iż rozwiążemy twój problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zasilaczowi na pewno nie brakuje mocy. Rozsądnie brzmi to co 19arek93 mówi o wyłączaniu kompa, ale czy na pewno komp się wyłącza? Czy tylko ekran robi się czarny a komp chodzi dalej? Tak czy inaczej bez podmiany zasilacza ciężko określić, który z dwóch elementów jest winny. Cytuj Link to post Share on other sites
jarossisek 5 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 własnie xD zapomnialem wam o tym powiedzieć ;] Na samym początku komputer się wyłączal (to było ok 4 mieś temu) miałem wtedy viste 64 . Myślalem ze to jakis blad windowsa i przeinstalowalem na XP lecz w tym momencie komp się nie wyłączal tylko poprosu monitor się wyłączal i 2 na 10 razy zacinał sie dzwięk . mieś Póżniej przeinstalowalem sobie na viste 32 i dalej jest tak ze na gtx 260 włączam jakąs grę i nagle monior się wyłącza i nic sie nie da zrobić ;/ tylko resnąć kompa ;/ I dlatego teraz calyczas musze używac tego gs 7600 ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ja bym wysyłał tego GTX na gwarancję. Dla pewności sprawdź go jeszcze w innym komputerze jak możesz (np kolegi). Jakby miał za słaby zasilacz, to weź swój i na nim sprawdzaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Sławek 242 0 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Miałem podobny problem przy medal of honor airborne uruchomiłem grę i usłyszałem piknięcie płyty i restart u mnie pomogło przeinstalowanie windy mógłbyś też tego spróbować a jak nie to popytaj się kolegów czy mają jakieś karty z wymaganiami odnośnie zasilacza takie jak ma twoja karta i się przekonasz jeżeli ich będzie chodzić to twoja niestety na gwarancję a jeżeli ni będzie działać to zasiłka Cytuj Link to post Share on other sites
Luk.ot 0 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Warto jeszcze sprawdzić RAM powiedzmy Memtestem z klika pasów da wiarygodny wynik. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Myślisz, że to może być pamięć? Ja bym stawiał na zasilacz albo kartę graficzną Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts