Skocz do zawartości

Czy opłaca się teraz skladać komputer z nowych/używanych części?

Recommended Posts

Może ktoś obserwuje rynek podzespołów od jakiegoś czasu i wie czy jest tendencja wzrostowa cen czy jednak spadają i poczekać jeszcze troche i dopiero kupować? Tak jak pisałem mam bardzo skromny budżet 1200 zł i chciałbym pograć w nowsze gry w FHD, oczywiście na razie bez karty graficznej.

OK wybrałem podzespoły do komputera:

Intel core i3 6100 489zł

MSI z170a PC mate 379zł (na przyszłość dla jakiejś i5)

SilentiumPC Regnum RG1 129zł

ZASILACZ Thermaltake 430W SMART SE Modular 179zł

RAZEM 1176zł

Myślicie że to się uda?

Edytowane przez 1000500100900dreder

ntel core i3 6100 489zł

Pentium G4560 poniżej 300zł, wydajnościowo bez większych różnic, tu i tu masz 2 rdzenie i 4 wątki.

Żeby wrzucić i5/i7 nie potrzebujesz płyty Z170, chyba, że z myślą o OC CPU.

A co z RAM, dyskiem twardym ?

Przy tym Pentiumie i MOBO na Z170 muszą CI zaktualizować bios, bez tego ani rusz.

ZASILACZ Thermaltake 430W SMART SE Modular 179zł

Słabo to trzyma napięcia, jak dasz radę dociągnij do XFX Core TS 450/550 - lepsze kondensatory, do tego 5 lat gwarancji.

No i RG2 zamiast RG1- lepsze przepływ powietrza i dwa wentyle na start.

Zamówienie już poszło, mam nadzieję że nie będzie tak jak mówisz z zasilaczem ;( kupiłem w  x-komie, niestety nie mają na stanie g4560 ale kupiłem na allegro, napisałem w uwagach do zamówienia żeby mi zaktualizowali BIOS, ciekawe co z tego wyjdzie. Ajj dopiero teraz zobaczylem ze jest tylko jeden wentylator ;(( Ale bez karty graficznej może jeden narazie wystarczy?

EDIT nr.2: Polecacie jakąś klawiaturę do 20-30 zł :D?

EDIT nr.3: Niestety nie zaktualizują mi BIOSU do nowszej wersji... Ma ktoś jakiś pomysł, albo procesor do pożyczenia, albo już nie wiem co :(((( ?

Dowiedziałem się ze w komputroniku robią aktualizację biosu za 50 zł, ale no cóż 

Edytowane przez 1000500100900dreder

Morele robi aktualizację za około 20 zł. 

Ma ktoś jakiś pomysł, albo procesor do pożyczenia, albo już nie wiem co ((( ?

Jeżeli popytasz na forum ludzi ze swojej okolicy to może ktoś Ci pomoże. 

Ja bym radził anulować to zamówienie - szkoda Twoich nerwów z załatwianiem tego BIOSu - kup w morele / esc.pl / gdziekolwiek indziej gdzie robią aktualizację i nie wyjdzie dużo drożej. Przy okazji daj jakąś lepszą płytkę od tego PC Mate gdzie masz przeciętną sekcję zasilania - najtańsza i opcja warta rozpatrzenia to Gigabyte GA-Z170-GAMING K3 gdzie masz o jedną fazę więcej na sekcji zasilania wraz z solidniejszymi radiatorami na niej.

• Popieram 1