Skocz do zawartości

Podkręcanie GTX460

Recommended Posts

Chciałbym podkręcić swoją grafikę za pomocą msi afterburnera. Jest to

Gigabyte GTX460 1GBOC

Mam furmarka i inne programy testujące stabilność karty.

Z tego co czytałem to dużej ilości ludzi bez zmiany napięcia udaje się ją ukręcić do 850/1700/4000 (rdzeń, shader,pamięć) i wszystko śmiga stabilnie (według nich).

Sugerując się tym postanowiłem podkręcić swoją kartę, ale na pewno nie do wartości co piszą tamci ludzie. Każda karta kręci się inaczej.

Pierwszym zamiarem do jej podkręcenia jest ustawienie jej do zegarów tej karty

lub tej

Która z tych wartości byłaby lepsza na początek, żeby nie uszkodzić karty ? Przy okazji przydałoby się też parę porad od doświadczonych overclockerów kart. Linki są pogrubione, wystarczy kliknąć.

Powyżej 3GHz na aktualnej płycie mi nie chce wskoczyć. Próbowałem wszystkiego :P

To zaraz spróbuję wskoczyć na taktowania podane dwa posty wcześniej i zrobię półgodzinny stres-stest i wrzucę tu screeny.

Karta przeszła test bez żadnych artefaktów przy taktowaniach 800/1600/1000(4000), a temperatura nie przekroczyła 81 stopnia celsjusza. Nieźle w porównaniu do mojej poprzedniej, która bez oc osiągała prawie 93.

Czym Ty testujesz ta kartę ? 81 stopni ? Nie wiem jak jak TY ale jak ja testowałem sobie kartę to robiłem obroty wiatraków na 100% bo po co kartę męczyć a normalnie mam 50% i temperatura w grach nie przekracza 65 stopni . No i te 3Ghz twoje to trochę za mało .

mam odkręcić kartę bo procek ogranicza

Nie ma takiej potrzeby. Ale kilka MHz dla CPU więcej nie zaszkodzi :P

Poza tym nie tylko MHz się liczą ale także pamięć podręczna czy szybkość szyny. 3GHz nie jest zawsze "równe" 3GHz.

W takim razie zostawiam już jak jest i dalej nie kombinuję :P

Ustawiłem jeszcze w afterburnerze profile 2d i 3d. 2d to domyślne ustawienia karty, przez co automatyczna redukcja tych wszystkich rzeczy się odbywa normalnie, z tego co monitoruję i tryb 3d z wartościami podkręconymi.