mariot86 12 Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (wybór automatyczny, jeden z dwóch 570 lub procesor główny)wybierz procesor głowny i odpal gre która nie korzysta z physx np Bad Company 2. Zmierzam do tego czy czasem cos nie ustawiło się w ten zposób ze jedna grafika idzie TYLKO na liczenie fizyki. Jeśli mam racje to powinno być wiecej fps. Czy przy kupnie mam brać jakiś specjalny czy pierwszy z brzegu. nie mam 100% pewności ale wydaje mi się ze pierwszy lepszy bedzie ok, byle był sprawny Ustawione mam na procesor główny, dało przyrost do 100-110fps . Nie wiem o co tutaj chodzi skoro BC2 nie ma fizyki. Ważne jest, że polepszyło się. Potrzebuje jeszcze kogoś do podkręcenia procesora jeśli to ma w ogóle sens przy tych fps`ach co teraz mam. czyli miałem racje, jedna grafika jest cały czas używana do liczenia fizyki a jeśli gra nie obsługuje physx'a to sporo mocy się marnuje... A wcześniej miałeś wybraną konkretną karte do physxa czy na auto? Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 miałem wybrane auto, ale jak minimalizowałem gierkę i wchodziłem do ustawień grafy to zawsze komputer ustawiał na pierwszego albo drugiego gtx`a, nigdy na procka. Teraz mam wymuszone manualnie na procka i tak zostawię. Jeszcze tylko zobaczę vantage i 3d11 czy cos lepiej będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 28 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 bedzie słabiej w vantage bo za physxa dostaniesz mniej pkt. (działa na procku a nie na grafice) Możesz tak zostawić ale pamiętaj zeby zmienić na auto jak odpalisz gre wspierającą physx bo procek Ci sie zadławi i wydajność BARDZO spadnie. Cytuj Link to post Share on other sites
TomaszPawel 6 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie wiem jak na nvidii ale na HD5970 często miałem tak, że jak grę zminimalizowałem to crossfire się dezaktywowało i gra chodziła tylko na 1 rdzeniu. To samo gdy gra była uruchamiana w oknie. Cytuj Link to post Share on other sites
lukaszo82 0 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ja bym procka na razie nie wymieniał miałem e7300 z 2,66@3,66 i kartę 4870 x2 która nie wykazywała swojej mocy. Zmieniłem procka na q9650 3,00@4,00 i różnica znikoma przeinstalowałem Windowsa i poprawa większą ale nadal nie zadowalająca.Okazało się że różnica była i jest tylko w grach które obsługują sli (multi gpu) a te które nie rzeźbiły poprawy brak chodzi mi tu np. o crysis warhead, batelfild bad company 2, Black ops po zmianie procka na full hd widocznie przyspieszyła. Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Immortal25_pl Jakie masz stery? Najnowsze? Jeśli tak, to spróbuj ściągnąć 258.96- moje SLI właśnie na nich radzi sobie najlepiej Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 sterowniki mam najnowsze oczywiście i narazie zostawię tak jak jest. Pomogła zmiana układu sterującego Psyhix`em. Będę przeinstalowywał system to wtedy zobaczę co i jak. Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu, kolega mariot86 "pomógł" poleciało na Twoje konto. Jak coś jeszcze przestanie działać to znowu dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Do Autora: Chłopie ! Masz 10 000 (słownie) DZIESIĘĆ TYSIĘCY punktów więcej w 3dmarku niż ja z tą konfiguracją co w opisie i Ty mi mówisz że nie ma przyrostu mocy ? A w grach to wiadomo... Crysis chyba w ogóle nie obsługuje SLI i CF z innymi tytułami też bywa różnie. Moim zdaniem popełniłeś ten sam błąd co ja kiedyś - miałem Radzia 4890 i nastawiłem się na Crossfire bo myślałem, że góry tym przeniosę. Gdy jednak w końcu dotarła druga karta jedyne co mnie spotkało to cholerne rozczarowanie - przyrost mocy albo był na poziomie 30-50% albo nie było go wcale bo gra nie obsługiwała dobrze CF. Na dodatek cała platforma grzała się cholernie i wpierdzielała masakryczne ilości prądu. Od tego czasu powiedziałem sobie - nigdy więcej takich kombinacji. Zresztą po cholerę Ci dwa takie GTX jak na jednym wszystko zasuwa w MAX detalach bez pierdnięcia? A zanim wyjdzie coś do czego byś taką moc wykorzystał to już będzie jesień i nowe karty graficzne z jednym GPU szybszym niż te Twoje dwa. Takie są realia. Lepiej sprzedaj jedną z Tych kart i kup sobie za to porządny dysk SSD - tu dopiero odczujesz przyrost mocy Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Crysis chyba w ogóle nie obsługuje SLI i CFObsługuje i to bardzo dobrze... Na jednej hd4850 z wszystkim na maxa mielem 15fps, natomiast na 2 w crossie miałem już 28 klatek a to jest spory przyrost. Oczywiście ze wszystkie gry nie obsługują CF/SLI ale w przpadku crosa sa programy które to znacznie poprawiają. Nie wiem jak sprawa się ma z sli ponieważ nigdy nie posiadałem... Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Do Autora: Chłopie ! Masz 10 000 (słownie) DZIESIĘĆ TYSIĘCY punktów więcej w 3dmarku niż ja z tą konfiguracją co w opisie i Ty mi mówisz że nie ma przyrostu mocy ? A w grach to wiadomo... Crysis chyba w ogóle nie obsługuje SLI i CF z innymi tytułami też bywa różnie. Moim zdaniem popełniłeś ten sam błąd co ja kiedyś - miałem Radzia 4890 i nastawiłem się na Crossfire bo myślałem, że góry tym przeniosę. Gdy jednak w końcu dotarła druga karta jedyne co mnie spotkało to cholerne rozczarowanie - przyrost mocy albo był na poziomie 30-50% albo nie było go wcale bo gra nie obsługiwała dobrze CF. Na dodatek cała platforma grzała się cholernie i wpierdzielała masakryczne ilości prądu. Od tego czasu powiedziałem sobie - nigdy więcej takich kombinacji. Zresztą po cholerę Ci dwa takie GTX jak na jednym wszystko zasuwa w MAX detalach bez pierdnięcia? A zanim wyjdzie coś do czego byś taką moc wykorzystał to już będzie jesień i nowe karty graficzne z jednym GPU szybszym niż te Twoje dwa. Takie są realia. Lepiej sprzedaj jedną z Tych kart i kup sobie za to porządny dysk SSD - tu dopiero odczujesz przyrost mocy Nie kupowałbym drugiej karty jakby nie było różnicy w grach, winne okazały się źle ustawione opcje w sterach. Terach na bc2 mam średnio 110-120fpsów, czasami skacze do 170-180. Więc moim zdaniem jest więcej niż 50%. Co do tego, że na jesień czy kiedy tam pojawią się karty z mocniejszym jednym gpu od sli z 570 to się nie zgadzam. Dam sobie rękę uciąć, że najwcześniej takie karty zobaczymy w przyszłym roku i to nie na początku. Kupiłem te karty i mam teraz spokój z grafiką na 2-3 lat, póki nie wezmą się za wymyślenie konsol nowej generacji. Dopiero wtedy jakoś grafiki w grach pójdzie do przodu. Cytuj Link to post Share on other sites
nex537 0 Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Masz 110-120 tyle to ja mam na 2x6850 powinieneś mieć w granicach 150-170 Ten twój procek ogranicza i to bardzo nie ważne na ile wykręcisz do takich kart co najmniej i7 2500k Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Terach na bc2 mam średnio 110-120fpsów Rozumiem że z wyłączonym Vsync ? Ja nie toleruję gry z wyłączonym Vsync a u siebie na jednej karcie - z włączonym - mam stałe 60 FPS - po co więcej ? no chyba że masz jakiś lepszy monitor to zwracam honor... Nie zrozum mnie źle; masz te dwie karty, cieszysz się - fajnie - ale moim zdaniem po prostu przepłaciłeś. teraz spokój z grafiką na 2-3 lat Stary w życiu nie uwierzę że będziesz siedział na tej samej konfiguracji 2-3 lata gdy wszystko będzie szło do przodu i taniało... 2 lata temu miał premierę słynny GTX 295 - pokaż mi teraz nową grę która na tej karcie chodzi płynnie. Chyba tylko Dead Space 2... Cytuj Link to post Share on other sites
nex537 0 Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 effendi360<<<<<<<<<<<<<<<<-----------------GTX295 TO bardzo dobra karta panie znawco a żeś teraz doje*** Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 GTX295 TO bardzo dobra karta panie znawco a żeś teraz doje*** Sam żeś doje*** Miałem takiego GTX 295 do niedawna - pokaż mi cwaniaku tytuł nie starszy niż 6 miesięcy w którym animacja trzyma stałe 60 FPS na tej karcie. Odpalałem na nim na przykład Just Cause 2, Sprintel Cell Conviction, Crysisa, Bad Company 2 itd i to w rozdziałce 1440x900 nie było w ogóle komfotu grania więc - za przeproszeniem - nie pieprz bzdur jak się nie znasz bo ja miałem taką kartę pół roku w komputerze, wiem jak chodziła i co potrafi. Jak taka dobra to se ją kup ! Cytuj Link to post Share on other sites
nex537 0 Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 ale pierdzielisz jak potrzepany jak masz adhd to idź się lecz na max hula jest 40 fps i jest git więc Franek idź się utop !!!!!!!!!! Jak masz więcej niż 30 fps to twoje oko wgl nie zobaczy różnic też lubię mieć dużo fps Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Akurat nex537 ma rację . GTX 295 to nadal znakomita karta i nieraz przebija najnowsze modele . Karta dwuprocesorowa więc nie ma się co dziwić, że czasem sprawia problemy EDIT: A ty nex537 trochę hamuj bajer bo przesadzasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie SLI. Znacie jakiś patent aby obniżyć temperaturę karty, która znajduje się w pierwszym slocie? Chodzi mi o to, że ciepło z tylnej części drugiej karty jest wciągane przez turbinę pierwszej. Aktualnie pierwszy gtx ma dokładnie 10C więcej od drugiej. Trochę za dużo jak jeszcze gierkę jakąś odpalić. Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ja mam takie jeszcze jedno pytanie odnośnie SLI. Znacie jakiś patent aby obniżyć temperaturę karty, która znajduje się w pierwszym slocie? Chodzi mi o to, że ciepło z tylnej części drugiej karty jest wciągane przez turbinę pierwszej. Aktualnie pierwszy gtx ma dokładnie 10C więcej od drugiej. Trochę za dużo jak jeszcze gierkę jakąś odpalić.Ja przy crossfire miałem na bocznej ściance nawiewającą 140 SPC mistrala i było git:) Coś musi im pomóc zabrać to gorące powietrze... Jaką masz obudowe? Da rade coś tam zamontowac? Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jaki zasilacz potrzeba do sli gtx 570 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Moja obudowa to Cooler Master Storm SCOUT. Mam już z boku 140mm nawiewający powietrze na karty. Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Moja obudowa to Cooler Master Storm SCOUT. Mam już z boku 140mm nawiewający powietrze na karty.A co tam masz wsadzonego? Ile ma obrotów? Może by coś mocniejszego zamontowac? Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Nawet nie wiem co to za badziew jest, był oryginalnie w obudowie. Podpiąłem go pod regulator obrotów i max to 1050rpm. Odwróciłem go teraz aby wyrzucał powietrze ale temp kart spadła o 2C. 87-90c w BC2 to chyba trochę za dużo. Chyba będę musiał zmienić obudowę, ale też nie wiem czy to na wiele się zda. Gniazda kart są blisko siebie, a tego nie przeskoczę. Myślałem też nad kupnem jakiejś osłony na tył karty ale nie wiem nawet czy takie coś można kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Możesz podesłać zdjęcie całej obudowy? Może cos sie wymyśli Masz zamontowane jakieś wentyle poza tym z boku? Może brakuje mu obiegu powietrza... Cytuj Link to post Share on other sites
Immortal25_pl 1 Napisano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Obieg jest i to konkretny, zaraz dorzucę zdjęcia całej budy EDIT: Wiem, że kable powinny być pochowane ale z tyłu juz miejsca nie mam. Dyski przeniosę jeszcze na górę i kable pospinam. http://img4.imageshack.us/img4/9049/06032011247.jpghttp://img687.imageshack.us/img687/2860/06032011248.jpghttp://img6.imageshack.us/img6/6488/06032011249.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
mariot86 12 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Hmmmm... sprawa jest trudna bo jakiejś większej tragedii to tam nie masz. Wymiana obudowy też może wiele nie pomóc. Te karty generują bardzo dużo ciepła które gdzieś trzeba rozproszyć. Pamiętam ze jakiś czas temu jak komp stał pod biurkiem to też mu tam było cieplutko i przez to temperatury rosły. Teraz stoi obok i ciepłe powietrze jest wywalane do góry beż zadnej przeszkody po drodze. Może zobacz czy jak nie dostawiasz kompa zbytnio do ściany (chodzi mi o tył) czy nadal jest tak gorąco... Porządek w kablach też może pomóc. A masz na górze jakies wentylatorki? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts