Myszaku 0 Napisano 8 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Zastosowanie komputera : Renderowanie/Modelowanie 3D(AutoDesk Maya) Maksymalna kwota : 5500zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : Jak będę wiedział jakie podzespoły kupić. Których części potrzebuję : CPU, MOBA, RAM Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie. Rozdzielczość mojego monitora i model : AOC Q2770P, 2560x1440 Specjalne wymagania : Maksymalna prędkość renderowania(Mental ray AutoDesk Maya) Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : GPU: MSI GeForce GTX 970 Gaming Edition 4096MB GDDR5 PSU: Superflower Leadex GOLD 650W Modular 80 Plus Gold Dyski SSD, HDD Własna propozycja zestawu : CPU: Intel Core i7-7700K, 4.2GHz MOBA: ROG Maximus IX Hero Intel Z270 RAM: Nie jestem zdecydowany ;/ Inne : Brak. Dobry wieczór^^. Przyszedł czas na zmiany, stary komputery nie wyrabia więc pora zacząć się rozglądać za czymś nowym z tego też powodu jestem tutaj i proszę o pomoc w doborze odpowiednich podzespołów. Zastosowanie głównie rendering, modelowanie 3d, Photoshop, pojedyncze gry. To chyba wszystko będę wdzięczny za każdą odpowiedź!! Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 9 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) wystarczy jak kupisz procka,pamieć i ram to moja propozycja przy kwocie 5500 zł to intel i9 7900x (10 rdzeni 20 wątków) 4299 zł msi x299 sli plus 1199 zł całość 5498 zł + dokup na start 2x8 gb Pamięć Corsair Vengeance LPX 3000mhz 568 zł a w przyszłości dokupisz kolejne 2x8gb i masz cały komputer aha i plus obudowa to 140 zł spc rg2 (chyba że masz jakąś) karta graficzna w zupełności wystarczy chyba że korzystasz z unity 3d i htc vive lub oculusa w ustawieniach upscaling x200 plus hdr,aa,i albedo,metalic,normal,height,occlusion itp w 4k bo do takich zastosowań jak maya,speetree,substance painter,marvelous designer,unity 3d itp spokojnie styknie gtx 970 Edytowane 9 Lipca 2017 przez BULDOGGG Cytuj Link to post Share on other sites
Myszaku 0 Napisano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Procek, pamięć i ram To było w planach (Procek, ram i płyta główna) obudowa jest, a pamięć którą poleciłeś to najwydajniejsza jaka jest na rynku? A do procesora to jakoś nie jestem przekonany 5k za procesor ? Może coś o połowę tańszego a bardzo podobnie wydajnościowego:https://www.scan.co.uk/products/intel-core-i7-7820x-s-2066-skylake-x-8-core-16-thread-36ghz-43ghz-turbo-11mb-28-lane-140w-cpu-oemA co do pamięci ram to najlepsze jakie mogę dostać? myślałem, że jakbyśmy wzięli ten procesor i7-7820x to można by było lepsze pamięci wziąć i tutaj moja propozycja na ram:https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-rgb-ddr4-2x8gb-4133mhz-cl19-f4-4133c19d-16gtzr-1118513/Na razie korzystam z Mayi ale uczę się tez na Unreal Engine, nie Unity Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 9 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 moim zdaniem taktowanie pamięci nie jest aż takie ważne jak jego ilość ale wiadomo czym wyższe taktowanie tym lepiej,Ja osobiście bym wolał wolniejsze ramy (niższe taktowanie) a 32gb niz 16 gb z maxymalnym taktowaniem jeżeli uczysz się i twoje prace są ważne dla ciebie to kupiłbym 2x hdd i połączył je w raid1 czyli lustrzane odbicie może być 500gb 7200rpm ale przynajmniej masz 100% pewności że nic ci nie ucieknie. co do procka do również on może być a nawet i7 7700 czy 7700k to już twój wybór. spokojnie każdy procesor tutaj wymieniony da rade dobrze się sprawić nawet na podglądzie w maii przy renderowaniu używając arnolda(rendering) Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Warto poczytać póki co na temat problemów z X299. Na jakim dotychczas CPU jechałeś ? Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 warto doczytać o gwarancji w przypadku płyt głównych to 36 miesięcy to spokojnie nie masz się co martwić o spore temperatury sekcji zasilania itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Myszaku 0 Napisano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Mój aktualny procesor to: Intel Core i7 4790 Quad Core (Haswell, Socket 1150), posiadam wiele dysków SSD(5) i 1 HDD(6TB). Super by było jakby płyta miała 8 sata. Chciałbym żeby nowy procesor był co najmniej 2 razy lepszy niż ten co mam w tej chwili ;/ W razie czego mogę wykroczyć ponad budżet byleby nowy zestaw pracował jak najlepiej. Renderowanie i animacja 3D może zejść na drugi plan. Coraz bardziej podoba mi się pomysł tworzenia gier w Unreal Engine 4 ale nie jestem pewny czy to te same rodzaje wymagań. Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 11 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 tutaj nie chodzi jakie wymagania ma unreal engine czy unity,tylko to co chcesz osiągnąć i na jaką platformę chcesz to robić,jeżeli na Vr (oculus,htc) to musisz zmienić grafikę,jeżeli tego "nie"to spokojnie uciągnie większość projektów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts