Skocz do zawartości

Asus P5K + E6750 a HD4850

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie OC, a konkretnie wpływu OC procka i ramu (przez FSB) na pamięć karty graficznej. Do rzeczy.

Mój sprzęt:

Asus P5K

C2D E6750 2,66GHz (cooler: BOX)

2x 2GB A-Data Extreme CL4 800+

Corsair HX520

GB HD4850 512Mb GDDR3 Zalman

System: Win7 x86

Obecnie stabilnie chodzi na ustawieniach:

FSB: 375

CPU: 3,00GHz, 1,35V

RAM: 900MHz, 5-5-5-15, 2,05V

Temperatury:

CPU: 42/66 stress

Testowane głównie Orthosem + zwykła eksploatacja - nic się nie dzieje. Temperatury jak widać w porządku.

Pytanie mam odnośnie karty graficznej. Nie bardzo chce się dać podkręcić, a w szczególności pamięci. Defaultowo chodzi na 625/993, obecnie Core podkręciłem z poziomu Catalyst'a do 700 i jest ok, ale jak podkręcę chociażby trochę pamięci (do 1050MHz), to po krótkich testach VCST jest niby wszystko ok, ale odpalam gierkę (np. PES2011) i po chwili grania pada sterownik ekranu (po 5-10 sec się podnosi, nie wywala z gry). Natomiast jak dam na memki 1100MHz, to po chwili w grze leci BSOD.

Dodam, że wcześniej, przed OC FSB (procka i ramu) było wszystko ok - gpu chodził na 700MHz a pamięci g na 1100MHz. Teraz po OC CPU i RAMU dzieje się to, co opisałem wyżej. Jak temu zaradzić?

Grafikę można spokojnie pocisnąć, ponieważ w spoczynku ma 38 st. a w stresie nieco ponad 50.

PS Czy moje ramy powinny jakoś w miarę stabilnie chodzić na 900MHz i 4-4-4-12? Obecnie timmingi są na 5-5-5-15 i po podniesieniu V DDR2 z 2.00V na 2.05V są stabilne. Na 2.00V Orthoss po 20 minutach rzucił błędem.

OC RAMu nic Ci nie da więc ustaw je na 800 MHz 4-4-4-12CL przy 2.0V. Kompa testuj OCCT jak już a do OC karty użyj MSI Afterburner ;)

No tak, tylko problem jest taki, że nie mogę RAMu ustawić na 800MHz - przy FSB na 375 RAM mogę ustawić albo na 750MHz, albo na 900MHz... (1:1 albo 4:5).

Druga sprawa to co za różnica czym podkręcę kartę? Fakt jest taki, że jak podkręcam jej pamięci, to wali błędami (skoro padają stery albo leci bsod).. ?

A CL4 nie wymaga 2.2V ? zwłaszcza przy 900MHz?

Nie wiem czy wiesz, ale max napięcie dla tych pamięci to wg producenta 2.1V. Generalnie z tego co czytałem, to charakteryzują się one tym, że można uzyskać na nich dosyć dobre rezultaty na stosunkowo niskich napięciach.

Hmm no to jest właśnie 1:1 i wtedy RAM chodzi na 900MHz :P

Generalnie przewertowałem różne fora i linki i szczerze mówiąc nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi... myślałem jeszcze tylko o podniesieniu North Bridge Voltage, ale jako że siedzę na Boxowym chłodzeniu i nie mam żadnego nadmuchu na tę sekcję, to nie wiem czy to dobry pomysł. Tzn. jest wydmuch - mam 120mm w obudowie (buda Thermaltake'a), także wewnątrz panują całkiem przyjazne warunki :)

Zastanawiam się też nad zmianą karty graficznej - być może na jakiś GTX 260. I tutaj pojawia się pytanie: czy pozostałe komponenty w pełni wykorzystają to, co oferuje ta karta? Czy w tych pieniądzach (powiedzmy do 500zł) znajdę coś lepszego? Wolałbym GF.. trochę mnie zmęczyła "zabawa" z Radeonami.

Hmm no to jest właśnie 1:1 i wtedy RAM chodzi na 900MHz

Jak FSB masz na 375 MHz to przy 1:1 RAM będzie miał 2x375 czyli 750 MHz a nie 900 MHz.

No pewnie że tak - pomyliłem się.

Hmm czyli jak lepiej:

- RAM na 1:1 (750MHz) i gfx 700/1100

czy

- RAM na 5:6 (900MHz) i gfx 700/993?

Z HD4850 na GTX260 wielkiego skoku wydajności nie będzie. Lepiej dozbierać na GTX460 lub HD6850.

A jak się ma GTX275 do GTX460? W cenie jest to różnica ok. 100zł.

No i na takiej zasadzie "lepiej dozbierać" to wiesz jak to jest - można tak zbierać i zbierać :P Zawsze się znajdzie coś lepszego..

Hmm czyli jak lepiej:- RAM na 1:1 (750MHz) i gfx 700/1100czy- RAM na 5:6 (900MHz) i gfx 700/993?

Lepsza będzie pierwsza opcja.

A jak się ma GTX275 do GTX460? W cenie jest to różnica ok. 100zł.

275 to stara karta. 460 jest lepszy pod każdym względem i te 100 złotych jest tego warte.

Wgrałem stare stery do karty (najnowsze ze strony producenta - GB) z roku 2009 i najnowszy BIOS (miałem F1, wrzuciłem F2). Karta obecnie chodzi na 700/1120MHz i jest stabilna - nie grzeje się, nie wyrzuca z gier i nie generuje bsod.

Ramy ustawiłem jednak na 900MHz (5-5-5-15 2.05V) - puściłem wszystkie testy Everestem i wychodzi na to, że i RAMy i CPU uzyskują lepsze wyniki przy takim ustawieniu, aniżeli przy 750MHz (4-4-4-12 1.90V). Jak te wyniki przekładają się na użytkowanie (np. w grach)? Czy powodują wzrost wydajności/FPS?

Podejrzałem NB Voltage i chodzi na 1.25V - czy zwiększenie do 1.45V będzie bezpieczne i może wpłynąć dobrze na stabilność?

Zastanawia mnie jeszcze ustawienie CommandRate - mam na auto (czyli zapewne 2T), ale kiedy próbowałem ustawić na 1T to często przy uruchamianiu wieszał się system (bsod).

W 3DMark06 wynik to 12334 punkty - chyba całkiem przyzwoicie(?).

Czasem tylko przy włączaniu systemu wywala mi bsod z kodem błędu 0x....C5. Nie wiem czy jest to spowodowane..

Czym to wszystko jeszcze dokładnie przetestować, żeby całkiem wyeliminować błędy?

A czy np. taka GTX460 będzie w stanie w pełni rozwinąć swoje skrzydła z moim prockiem?

Tak czy siak myślę, że jakbym się zdecydował na zmianę grafiki to zmieniłbym również i chłodzenie na procku. Wtedy pociągnąłbym go do 3,5 GHz i chyba miało by to już ręce i nogi (w połączeniu z takim GFX460?). Aczkolwiek na razie się jeszcze z tym wszystkim wstrzymam :hahaha: