Skocz do zawartości

Komputer dla gracza 5000-6000 zl

Recommended Posts

Witam. Proszę o pomoc w złożeniu komputera.

• Zastosowanie komputera : głownie pod gry
  • Maksymalna kwota : 5000 zl, albo 6000 z nowym monitorem
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak najwcześniej
  • Których części potrzebuję : komputer +ewentualnie monitor
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :1920x1080, LG 21,5 cala, 60 hz, wejscie v-sub
  • Specjalne wymagania :
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu :
  • Inne :

Co do budżetu, tak jak wyżej napisałem, albo komputer za 5,5 k, do monitora starego, albo 6 k z nowym monitorem.Tutaj pytanie: czy gdybym pozostał na starym monitorze, ktory max rozdzielczosc ma 1920x1080, to jest sens kupowac karte np. gtx 1070 z 8 gb z max rozdzielczoscia 7680 x 4320? cena tej karty na https://www.amazon.de/gp/product/B01GXZ7Q3Y/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3JWKAKR8XB7XF&psc=1

to jakies 2500 pln. Czy myslec przyszlosciowo i kupic lepsza karte , ktorej nie wykorzystam na obencym monitorze, ale moze w przyszlosci na innym ?

Kartę graficzną zamierzam kupić z zagranicy, przy obecnych cenach w Polsce.

Z góry dzięki.

Edytowane przez giggs

Pod jakie gierki ma być to zestaw ?

czy gdybym pozostał na starym monitorze, ktory max rozdzielczosc ma 1920x1080, to jest sens kupowac karte np. gtx 1070 z 8 gb z max rozdzielczoscia 7680 x 4320?

Jest sens, a zakup GPU odłożyłbym z czasem lub kupił coś taniego, nawet używanego na początek.

glownie chcialem kupic komputer dla Wiedzmina 3, od 2 lat  chce w to zagrac ( chociaz moja dziewczyna mowi ,ze to wstyd ;p)

Czyli narazie kupic np. uzywanego gtx 970, a cos lepszego jak ceny sie uspokoja? skok wydajnosciowy( fps) bedzie duzo nizszy w Wiesku porownujac gtx 970 i nowe gtx 1070?

1 x Intel Core i5-7600K /3.8GHz, 6MB, LGA1151, BOX/1 x MSI Z270 SLI Plus /intel Z270, LGA1151/1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v21 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA6001 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC1 x NZXT Source S340 (czarna)1 x XFX TS 550W 120mm Gold1 x Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX

3320zł

Zestaw pod OC CPU, do tego wedle uznania GPU w postaci GTX 970 i wymiana jak ceny 1070 spadną do poziomu ~1900zł. Resztę możesz przeznaczyć na zakup nowego monitora czy tez się wstrzymać i celować w 1440p 60Hz IPS.

Co do zestawu, masz tam MOBO z mocną sekcją na Z270, 8GB wysoko taktowanej pamięci w Dualu, Fortis 3 z 140mm wentylatorem pod OC, 1TB HDD na dane + SSD 240GB pod system i gry. Wszystko w dobrze wykonanej obudowie od NZXT z piwnicą, zasilacz z dużym zapasem mocy na OEM S12G i  5 letnią gwarancją.
  • Popieram 1

Dzięki za zestaw. Pytanie jeszcze,gdzie to zamówić, jak wygląda opłata za składanie i wysyłka czasowo na tym esc.pl?polecasz ten sklep, są spoko czy może na morelach zamawiać te części i skladanie kompa?

Zamów gdzie chcesz i gdzie Ci lepiej. Masz kody na montaż i wysyłkę. 

Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Akurat esc.pl uwija się z dnia na dzień z zestawami. 

Mam pytanie co do tej obudowy: w recenzji na yt widziałem, jak  gosc mowil, ze wbudowane 2 wentylatory (tyl i gora) maja wejscie 3-pinowe, bez pwn. Wiec beda chodzic na pełnych obrotach? Czy moze  bedzie mozliwosc sterowania nimi poprzez plyte glowna ta co podano wyzej  MSI Z270 SLI Plus /intel Z270, LGA1151/? Czy wpłynelo by to na halas, dalo by sie to odczuc  nawet jesli te 2 fabryczne wentylatory w obudowie faktycznie musiałyby  non stop chodzic na pelnych obrotach?

Kolejna rzecz co do panelu przedniego, jest tam miejsce na wentylatory dodatkowe.Jesli bym mial montowac to jak by to dzialac mialo, skoro jest tam filtr i ten caly matowy przedni panel nie  blokowalby zassysania powietrza z zewnatrz? Czy moze mialy by byc to rowzniez wentylatory wypychajace powietrze? Zasadnicza kwestia czy w ogole montaz wentylatorow przednich wplynalby  znaczaco na temp. procka i karty?

2 pytanie co do plyty  glownej: czym tu sie kierowales  biorac pod uwage mozliwe OC, chodzi o te sekcje zasilania, napiecia na plycie glownej? Czy jesli jednak bym nie chcial podkrecac procka, to wtedy moglbym rozgladac sie za inna plyta glowna, ktora nie musialby spelniac jakis specjalnych wymogow co do tych napiec i bylaby wtedy automatycznie tansza?

Czy moze  bedzie mozliwosc sterowania nimi poprzez plyte glowna ta co podano wyzej  MSI Z270 SLI Plus /intel Z270, LGA1151/?

Można, prędkość (Krzywe obrotów) ustawiasz sobie w UEFI.

Czy jesli jednak bym nie chcial podkrecac procka, to wtedy moglbym rozgladac sie za inna plyta glowna, ktora nie musialby spelniac jakis specjalnych wymogow co do tych napiec i bylaby wtedy automatycznie tansza?

Tak, ale wtedy już nie ma sensu dopłacać do procesora z odblokowanym mnożnikiem jak i dodatkowego chłodzenia. Ja bym zostawił możliwość OC albo poszedł w i7 7700 na B250.

Idzie zamontowac  w tej obudowie?

Nie, brak w niej zatoki 5,25". W granicy 300zł z miejscem na napęd znajdziesz Enthoo Pro M.

Moglbys tez podac na co zwracac uwage  kupujac mobo pod OC

Ten model od MSI to w zasadzie najtańsza płyta pod OC. Taniej to tylko płyty na Z170 + aktualizacja biosu. 

o co dokladanie chodzi?

O opłacalność, co dostajemy w danej cenie na tle konkurencji. 

Chodzilo mi o to, na co patrzec szukajac plyty pod OC, jakie parametry sa wazne?( jakies konkretne napiecie  etc.?)

ps. znalazlem taka oferte ASUS GeForce GTX 1070 ROG Strix 8GB GDDR5 OC  za 2200, oplaca sie  ? Czy lepiej szukac jakiegos Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming 8 GB?

Edytowane przez 3ndurek
Cytowanie
  • 6 miesięcy temu...

zdecydowałem sie na zakup tej płyty MSI Z270 SLI Plus /intel Z270, LGA1151 za 569 zł.Tyle ze zadzwonili do mnie z esc.pl czy bym nie chciał tansźej o 70 zł MSI Z270 Tomahawk /intel Z270, LGA1151/ -w cenie 499zł.Czy będzie różnica miedzy MSI Z270 SLI PLUS a MSI Z270 Tomahawk /intel Z270, LGA1151 jeśli idzie głownie o podkręcanie?Jak ze stabilnością,wydajnością?

Do płyty idzie będzie I7700k, msi Gtx 1080.

Która będzie lepszym wyborem?

Edytowane przez giggs
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...