Skocz do zawartości

Da się coś z tego zrobić użytecznego?

Recommended Posts

Witam mam komputerek, którego specyfikację przedstawię niżej:
Procesor: AMD Athlon  X2 245
Grafika: 7300 GT
Zasilacz: Tykająca bomba nie jest napisane nawet ile wat (wiem wiem, wymienie)
Ram: 2gb ddr3 druga kostka w drodze
MB: M4N68T-M
Dysk: 750gb tyle wiem
W planach mam (jeżeli to tylko możliwe) zrobić z tego coś, na czym można będzie pograć w starsze tytuły. Budżet dość ograniczony. Da radę? Jeżeli tak, to w jakiej kolejności?

Wszystko zależy od tego co masz na myśli pisząc:

- starsze tytuły - jakby nie patrzeć wiedźmin 3 i gta5 to już gry ponad 2 letnie ;) dla niektorych mogą być już oznaczać starsze

- ograniczony budżet czyli jaki?

Anyway, w pierwszej kolejności zasilacz. Jakiś dobry niedrogi 400-450W będzie w sam raz.

Karta graficzna - dorwałbym używanego Radeon HD 7770. Swego czasu był to bardzo opłacalny zakup. Sam miałem i dawało to radę.

Procek masz dwurdzeniowy, obecnie warto mieć 4. Poszukałbym jakie procki są kompatybilne z twoim mobo i szukał używek. Szału nie będzie, ale nie zapłacisz nie wiadomo ile.

Ram - dobrze, że już dokupiłeś, nie mniej 4gb to będzie dopiero minimum ;) przy większej gotówce można pójść w kolejne GB, tak do 8 dobić ;)

To co powyżej, bez RAMu, powinno się w 600 zł zamknąć, a pozwoli może na odpalenie wiedźmina3 na low w 30fps ;)

Z tym wiedźminem to tak wiesz, te 30fps to raczej będzie miało dropy do 20-kilku ;) żeby nie było, że okłamałem. Ale na tej HD 7770 w całkiem sporo gierek dało się pograć - miałem taką :)

Ja na 7770 2GB spokojnie grałem w Wiedźmina 3 na nisko-średnich

Moim zdaniem nie ma sensu ładować pieniędzy w twoją platformę bo skok wydajności będzie znikomy. Lepiej jak byś sprzedał procek, kartę i płytę główną i kupił i5 2500k+P8P67 i kartę pokroju 7770. Skok wydajności będzie ogromny w porównaniu do amd. A na tej płycie będziesz mógł spokojnie zrobić oc procesora. Na podanej prze zemnie platformie spokojnie pograsz w gry typu BF1, GTA5 i Wiedźmin 3 na wyższych ustawieniach niż najniższe.

@karol159, wszystko fajnie ale jakaś wycena może? Zmiana samego procka vs procka + mobo + ram wydaje się dużo kosztowniejsza. Oczywiście starocie można sprzedać, ale kokosów nie będzie. A autor jeszcze nie określił budżetu, wiemy tylko, że jest niewielki ;)