Skocz do zawartości

Efektowny upgrade komputera z niestandardowej obudowy.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez jakub1t,

Recommended Posts

Witam, moim celem jest ulepszenie komputera kupując do niego prawdopodobnie kartę graficzną, jednak mój komputer to stacja robocza. Przy myśleniu o upragdzie komputera nasuwają mi się dwa pytania

1. Czy warto zostawiać tą mała obudowę i wymienić tylko kartę graficzną?

2. Czy może jednak wymienić obudowę na standardową i wtedy zacząć  wymieniać komponenty?

Jednak przy opcji drugiej pojawia się problem płyty głównej która może być jakichś niestandardowych rozmiarów i nie będzie pasować do normalnej obudowy komputera. Nie jestem w stanie otworzyć obudowy aby sprawdzić jak wygląda bo będzie to naruszenie gwarancji która jest do listopada tego roku.

Komputer ten składa się z :

Procesor - Intel Core i3-4160

Grafika-Intel HD Graphics 4440

8 GB RAMU

Płyta główna - Aspire XC-705

Zasilacz - nie wiadomo co to za wynalazek, posiada tylko 220W.

Podaje linka jak wygląda komputer w sklepie ; 

https://www.x-kom.pl/p/274025-desktop-acer-axc-705-i3-4170-8gb-1000-dvd-win10x.html

Jeżeli chodzi o opcję numer jeden, czyli pozostawieniu obudowy i wymianie tylko karty graficznej to myślałem nad : GTX 1050 Low Profile 2GB. Myślę że na sam zasilacz mogę wydać 250 złoty, a na kartę graficzną do 600.

Proszę o pomoc która droga rozwoju komputera byłaby bardziej efektywna i przyszłościowa.

Edytowane przez Luke3

Chodzi Ci o efektowną rozbudowę czy efektywną ? Chyba bardziej to drugie . Jeśli byś chciał zmienić zasilacz to nie wiem czy to jest możliwe bez zmiany obudowy . Jest szansa że obecny zasilacz pociągnie gtxa 1050 bez problemu . Ja bym zostawił obudowę i dołożył kartę .

Edytowane przez jakub1t

Mój błąd, chodzi o efektywną. A jeśli zakupie gtxa 1050 low profile to czy on sam potem może przenieść się do tej standardowej obudowy czy to tak nie działa i jest przeznaczony tylko do tych mniejszych?

Nieraz w zestawie są śledzie do wymiany (o ile nie zawsze) . Wystarczy dwie śrubki odkręcić , wymienić blaszkę z low na zwykłą i pasuje do normalnej obudowy .

Ta na 99% ma 2 śledzie do wyboru .https://www.emag.pl/karta-graficzna-msi-geforce-2gb-gddr5-gtx-1050-2gt-lp/pd/D3NL07BBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=whoop_pc_components&cmpid=61216&gclid=EAIaIQobChMIx7W7jqzo1AIVVijTCh3P4g30EAQYASABEgLD9fD_BwE

Edytowane przez jakub1t

Jak ta karta poradzi sobie z moim obecnym procesorem? Będzie odczuwalna różnica pomiędzy tym czymś co mam? Gram głównie, to znaczy chciałbym w gta 5, cs go, h1z1, rocket league i inne tego typu tytuly. Patrząc w przyszłość i np. przy wymianie procesora na inny ta karta będzie dawać radę?

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

W tym budżecie nie masz wyboru , musisz ją kupić . Do gier w/w starczy bez problemu , ładnie będzie współpracować z procem , wiadomo że i5 było by lepsze , no ale jest co jest . chcesz lepszą kartę to kup gtx 1050ti w niektórych grach będzie spora różnica ze względu na 4gb ramu . no ale jest też dużo droższa . Obydwie są tak samo opłacalne . Aktualnie od niedawna wszystkie mocniejsze karty są nie opłacalne w zakupie ze względu na "górników" http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-1050-i-1050ti-test/strona/26977.html różnica w GTA V to raptem 5 klatek , a w cenie już 200 zł sam decyduj . Pobór prądu maja niemal identyczny .

A jeśli chodzi o twoją kartę , to ona jest do wyświetlania puliptu , różnica będzie liczona w setkach procent jak nie w tysiącach .

W sumie to nie wiem czy 1050 ti to będzie różnica w ceni tylko 200zł , bo może być przy obecnej sytuacji sporo więcej , co automatycznie skreśla ją z listy opłacalnych zakupów w aktualnym momencie .

Edytowane przez jakub1t

Na twoim miejscu wymienił bym ten zasilacz bo 220w od razu zamyka możliwość dalszej rozbudowy zestawu, a jak jest to jakiś noname to komputer tego nie przeżyje. Zazwyczaj w gotowcach zasilacze są z najniższej półki aby po prostu udźwignąć zestaw ale nie zawsze.

Zasilacz prawdopodobnie liteon z 15 amperami na 12v . Zestaw z i3 z gtx 1050 powinien pobierać maksymalnie poniżej 150w . Jak się mylę to proszę o korektę . A to że w tym opakowaniu i z tym zasilaczem innej rozbudowy nie będzie to wiadomo , ale te 500 z hakiem to będą "efektywnie" wydane pieniądze . 

Edytowane przez jakub1t

To kupić kartę i ryzykować czy jednak najpierw zakupić jakiś zasilacz?

A raczej zasilacz wiąże sie z wymianą obudowy, i teraz głownym problemem będzie płyta główna.

Edytowane przez Luke3

Ja mogę jeszcze dodać że ten komp wychodził z dodatkową kartą graficzną geforce 705 , ale ona miała tdp 29w. gtx 1050 ma 75w. 

Wszyscy chyba się wakacjują , prawie nikt nie włącza się do odpowiedzi , w moim temacie od soboty nikt się nie odezwał , a wydawał się taki prosty.

• 3 tygodnie później...

Wpadłem jeszcze po czasie na pomysł, aby być może kupić lepszą obudowę ATX bodajże, czyli tą co prawdopodobnie mam tylko ze z wbudowanym zasilaczem i wtedy włożyc tego gtxa dla bezpieczeństwa całego komputera? Rozsądny pomysł?

Wiesz działał będzie ale gwarancji to ja Ci nie dam . Co wiem to napisałem wcześniej .Rób jak uważasz .

Spalenie kompa to ostateczność . Zasilacze mają zabezpieczenia , jeśli nie będzie wyrabiał to komp się wyłączy lub jeśli zabezpieczenie nie zadziała to się coś może zepsuć . Po podłączeniu sprzętu można monitorować napięcia pod obciążeniem i zobaczyć czy nie ma spadków . Jeśli coś będzie nie halo to kupować obudowę z zasilaczem i tyle. Nawet jakąś używkę za 10-30 zł plus 30 zasilacz jakiś fortron 300-350w . Ewentualnie tak zrobić od razu .

Edytowane przez jakub1t