hiena 0 Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Witam, Chciałbym złożyć synowi PC'a w budżecie ok 2500 PLN. Poniżej kilka informacji: Zastosowanie komputera : na ten moment Gry (Overwatch, Starwars: Battlefront) Maksymalna kwota : ~2500zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : do 2 tygodni Których części potrzebuję : wszytko bez zasilacza i monitora, preferowany dysk SSD 250, preferowany CPU Intela, Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie, zdecydowanie nie Rozdzielczość mojego monitora i model : monitor Samsunga,24" 1080P, nie znam modelu. Specjalne wymagania : Intel, Dysk SSD 250GB Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : zasilacz nowy, kupiony 3 miesiące temu, markowy. Własna propozycja zestawu : nie mam absolutnie rozeznania w rynku. Widzę tylko że GPU poszły w górę jak szalone Inne : Części raczej nowe. Składał będę sam. Licencję na system posiadam więc nie musimy tego liczyć. Z góry dziękuję za Państwa pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 markowy Co to konkretnie za model ? Tutaj z SSD 240GB zbytnio nic mocniejszego nie wciśniesz niż i5 7400 i GTX 1050TI 1 x Intel Core i5-7400 /3.0GHz, 6MB, BOX, LGA1151/1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC1 x SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black)1 x AsRock H110M-HDV R3.0/intel H110, DDR4, LGA1151/1 x Crucial 8GB 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT RED1 x ZOTAC GeForce GTX1050Ti 4GB DDR5 128bit (1417/7000) 2470zł 8GB RAM w jednej kości z opcją dorzucenia drugiej w Dual Channel, GTX 1050TI od Zotaca z 5 letnią gwarancja po rejestracji produktu w ciągu 28 dni od daty zakupu, SSD 240GB od Goodrama na kościach MLC również z 5 letnią gwarancją. Oubodwa z niezłtym spasowaniem z coverem na PSU i dwoma wentylatorami w komplecie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Dziękuję bardzo. Zestaw wygląda zacnie chociaż jeszcze jakiś czas temu liczyłem na 1060 ale czas zweryfikował oczekiwania, Zasilacz SilentiumPC 600W Vero M1. Walczę o SSD żeby raz a porządnie postawić system i mieć to na jakiś czas z głowy. Z wiekiem coraz bardziej człowiekowi się nie chce tego robić a nie jestem zwolennikiem przenoszenia istniejącego systemu na inny dysk. Pomysł z Ram'em ciekawy. zastanawia mnie tylko na ile wpłynie na wydajność w stosunku do 2x4GB w dual'u. Co do budżetu wspomniałem że ok 2500 więc powiedzmy że 2700 nie będzie tragedią. choć nie wiem czy znacząco poprawi sytuację z punktu widzenia karty graficznej. Z góry dziękuję za dalszą korespondencję Pozdrawiam Edit: zmiana formatu i usunięcie powieleń Edytowane 2 Lipca 2017 przez kajtek. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 2 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Te 200 zł nic sensownego nie wniesie w kwestii wydajniejszej GPU. Od GTX 1050 Ti jest straszna dziura do GTX 1060, który jest w cenie 1500 zł. Wersję 3GB można by brać zamiast 1050 Ti ale obecnie kosztuje ona też grubo ponad 1000 zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 hmm. czyli może odseparować zakup wszystkiego od grafiki i wziąć coś na przeczekanie. w sumie w moim kompie mam GTX760 i nie narzekam wybitnie. Czy szanowni Koledzy mogą podpowiedzieć w takim razie jakąś grafikę na przeczekanie, powiedzmy do 500 PLN? wtedy zakup zestawu zaproponowanego przez Kolegę 3ndurka wyszedłby troche taniej, a reszta kasy narazie do skarbonki. Byłoby coś takiego? w tym wypadku chyba nie ma co stronic od używek nawet. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kajtek. 11370 Napisano 2 Lipca 2017 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Póki co zestaw bez GPU i jazda na integrze Jak się ceny i dostępność ogarną, to zamiast 1050 Ti bierzesz RX 570 albo GTX 1060 3 GB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 A to faktycznie ciekawe. "tyłka nie urywa" ale może faktycznie jako okres przejściowy jest to rozwiązanie. miałbym jednak jeszcze 2 pytania: 1) nie do końca się orientuje. ta grafika jak rozumiem jest zintegrowana w CPU i korzysta ze złączy DVI/HDMI/D-dup na płycie? 2) jeżeli jednak dziecko w szlochy by udeżyło że jednak nie chce "kwadratowej grafiki" to co przejściowo można by zakupić w możliwie jak najniższej cenie? 750TI? 760? coś z Radeonów? Może troche na siłę to ciągnę ale szukam furtek żeby później nie zamęczać na forum. Z reszta komponentów nie dyskutuje Rozumiem tez że ten PSU też da rade. zdaje się że nie nalezy do "listy zakazanych". Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 1) nie do końca się orientuje. ta grafika jak rozumiem jest zintegrowana w CPU i korzysta ze złączy DVI/HDMI/D-dup na płycie? Tak 2) jeżeli jednak dziecko w szlochy by udeżyło że jednak nie chce "kwadratowej grafiki" to co przejściowo można by zakupić w możliwie jak najniższej cenie? 750TI? 760? coś z Radeonów? Do w/w tytułów to i używany GTX 660 / 7850. Rozumiem tez że ten PSU też da rade. zdaje się że nie nalezy do "listy zakazanych". Do zakazanych nie należy. Da radę. Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Dziękuję za pomoc. Biorę sie za zakupy :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts