Skocz do zawartości

Pomoc konfiguracja TP Link TL-WR740N

Recommended Posts

Czesc. Przez przypadek ktos w domu zrestartowal router i wszystkie ustawienia szlag trafil.

Probowalem ustawic przez smartphone bo laptopa aktualnie nie mam.

Gdy chce dodac Adres IP w WAN wyskakuje blad

Error code: 5008WAN IP address and LAN IP address cannot be in a same subnet. Please input another IP address.

Nie mam zadnego modemu. Kabel wychodzi ze sciany. Juz nie wiem co zrobic zeby dzialalo jak wczeaniej. Co robie zle?c2c339163b18e5018f31e743cf55cc52.jpg2bcb9c85a819aff56eaab7b3dd6fb087.jpg6cf1f8aa02c23e17c648f75eb1b96dc9.jpgcd4b917395343c36711985ad1d583d62.jpgfb998d66765372be5b04787b281d90dc.jpg

Podejrzewam najlepszym źródłem informacji dlaczego Internet nie działa, będzie sam dostawca Internetu.

Z reguły Internet działa na ustawieniu dynamic IP, statyczna adresacja to rzadkość. Co najwyżej ISP może jak pisałem stosować filtracje MAC aby ograniczać ilość podłączanych urządzeń.

To łącze to jakaś kablówka, radiówka?

• Popieram 1

Zrób następujący test. Podłącz kabel lan od urządzenia operatora nie do portu WAN routera ale zwykłego LAN. W konfiguracji routera wyłącz DHCP i sprawdź czy taka konfiguracją będzie Ci działać. Niech router operatora sam przydziela adresy. Uwaga w tym miejscu wyłączenie DHCP może utrudnić połączenie z routerem w celu konfiguracji przez Wifi. Dlatego sieć Wifi należy skonfigurować prawidłowo na samym początku. Ustaw statyczne adresy na komputerze i innych urządzeniach korzystających z sieci Wifi jeśli nie działa internet. Adres bramy domyślnej taki jak adres routera 192.168.1.1. Warto adres początkowy routera zmienić na taki z zakresu adresów sieci operatora ale inny niż standardowy np. 192.168.10.100 albo podobny wszystko zależy jakie adresy przydziela operator. Często się zdarza, że nasz adres routera jest identyczny z tym operatora co uniemożliwia zalogowanie do konfiguracji sprzętu.