leeee 0 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Czesc. Przez przypadek ktos w domu zrestartowal router i wszystkie ustawienia szlag trafil. Probowalem ustawic przez smartphone bo laptopa aktualnie nie mam. Gdy chce dodac Adres IP w WAN wyskakuje blad Error code: 5008WAN IP address and LAN IP address cannot be in a same subnet. Please input another IP address. Nie mam zadnego modemu. Kabel wychodzi ze sciany. Juz nie wiem co zrobic zeby dzialalo jak wczeaniej. Co robie zle? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Po podłączeniu Internetu bezpośrednio do komputera ten działa czy nie? Dostawca nie stosuje blokady na MAC adres urządzenia? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Nie mam jak podlaczyc aktualnie do pc. Jezeli stosuje to co musze zrobic? Pewnie dopiero jutro sie do nich dodzwonie bo dzisiaj do 18 robia Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jeśli na PC Internet zadziała i jednocześnie był skonfigurowany pierwszy raz pod danym NIC, a nie pod TP linkiem to musisz sklonować MAC adres karty sieciowej na router i Internet ruszy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 W razie w jak sie klonuje ten adres MAC zebym jutro Panu glowy nie zawracal w razie gdyby nie dzialalo jak podlacze do pc. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Tutaj poradnik producenta http://www.tp-link.com.pl/faq-68.html MAC (fizyczny adres) karty sieciowej odczytasz poleceniem ipconfig /all w wierszu poleceń. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dziekuje. Sprawdze to jutro. A jesli to nie zadziala to co wtedy? Podlaczylem pc kablem lecz pokazuje ze brak dostepu do internetu. Juz nie wiem co mam robic... Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Podejrzewam najlepszym źródłem informacji dlaczego Internet nie działa, będzie sam dostawca Internetu. Z reguły Internet działa na ustawieniu dynamic IP, statyczna adresacja to rzadkość. Co najwyżej ISP może jak pisałem stosować filtracje MAC aby ograniczać ilość podłączanych urządzeń. To łącze to jakaś kablówka, radiówka? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) To taka firma u mnie w miescie tau internet. Dzwonilem do nich ale od kobiety nie wyciagnalem zadnych informacji. Powiedziala tylko zeby zaniesc im router a oni za 40zl go ustawia. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez leeee Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Zrób następujący test. Podłącz kabel lan od urządzenia operatora nie do portu WAN routera ale zwykłego LAN. W konfiguracji routera wyłącz DHCP i sprawdź czy taka konfiguracją będzie Ci działać. Niech router operatora sam przydziela adresy. Uwaga w tym miejscu wyłączenie DHCP może utrudnić połączenie z routerem w celu konfiguracji przez Wifi. Dlatego sieć Wifi należy skonfigurować prawidłowo na samym początku. Ustaw statyczne adresy na komputerze i innych urządzeniach korzystających z sieci Wifi jeśli nie działa internet. Adres bramy domyślnej taki jak adres routera 192.168.1.1. Warto adres początkowy routera zmienić na taki z zakresu adresów sieci operatora ale inny niż standardowy np. 192.168.10.100 albo podobny wszystko zależy jakie adresy przydziela operator. Często się zdarza, że nasz adres routera jest identyczny z tym operatora co uniemożliwia zalogowanie do konfiguracji sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts