HECki 0 Napisano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, jestem nieszczesliwym posiadaczem internetu ADSL Orange. Predkosc w ofercie do 10mbs nie przekracza 6.5mbs, ale nie w tym problem. Chodzi o ping, a raczej routing przez Frankfurt... Udało mi się wynegocjować u techników ustawienie "Interleaver depth" na 1. To zmniejszyło mój "polski ping" z 40ms do 5ms, ale co z tego, skoro może do 1/10 serwerów nie łącze się przez Frankfurt. Moje połączenie z Kraków-Katowice wygląda tak: Karków-Warszawa-Frankfurt-Praga-Katowice, co skutkuje pingiem 56ms do miasta, które jest oddalone o 80km. Po zakończeniu umowy mam zamiar przenieść się do Netii, niestety w tym przypadku internet wciąż będzie szedł po kablach Orange. Stąd moje pytanie: Czy Netia w takiej konfiguracji również będzie mnie odsyłać do Frankfurtu? Czy może ping będzie lepszy? I jak ogólnoe wygląda sprawa routingu w Netii? Edit: Bonusowe pytanie, kilka miesiecy temu, na jakies dwa tygodnie, moj zagraniczny ping spadł o połowę (np. Holandia 60ms -> 28ms), głupi byłem bo nie sprawdziłem wtedy trasy pakietów. Może ktoś z was ma pomysł czym mogła być spowodowana ta pozytywna anomalia? Edytowane 27 Czerwca 2017 przez HECki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts