Skocz do zawartości

TN czy IPS do gier

Recommended Posts

Ach te spory... Gdziekolwiek trafię na jakieś forum gdzie mowa jest o sprzęcie czy grach to widzę jak ludzie się kłócą właśnie o to. Jedni opowiadają się absolunie za matrycą TS w monitorach gamingowych, inni z kolei uważają, że to nieporozumienie i obstawiają za IPS... Opinii chyba jest tyle co i ludzi, a potrafię przeczytać różne zabawne argumentacje na temat dlaczego właśnie tak, a dlaczego nie :) Tym samym zapraszam do dyskusji, jestem ciekaw jakich wypowiedzi spodziewać się mogę tutaj :)

IPS = Kiedy lubisz podziwiać widoki.

TN = W takiej sytuacji tylko 144Hz no chyba, że masz ograniczony budżet to wybierasz 60Hz. Takie moje zdanie. Obejrzy sobie porównanie monitorów to zobaczysz wielką różnicę. No chyba, że stawiasz na płynność i dobry obraz to polecam IPS w 144Hz ale za to trzeba trochę wybulić.

Edytowane przez Olfen115
  • Popieram 1

Miałem TN od LG, nie pamiętam teraz modelu, mogę sprawdzić później, ale jakie to ma znaczenie, miał 1 ms reakcji, 24 cale, fullhd, a od trochę ponad miesiąca mam IPSa Asus PG279Q.

Nadal grywam w te same gry co na TN, mam więc porównanie, IPS vs TN wygrywa bez cienia wątpliwości, jest bezkonkurencyjny, koniec i kropka.

TN był szybki i pod tym kątem go kupowałem, ale ten IPS jest równie szybki, w jednym i drugim nie ma mowy o opóźnieniach i różnicach, na TN natomiast kolory były jakby wyprane, a na IPS barwy są po prostu piękne, te same gry podziwiam na nowo i żałuję, że do tej pory łudziłem się, że TN jest "do gier", nigdy nie wrócę do TN. Amen.

Edytowane przez Sznit
  • Popieram 1

Nowe TN w droższych monitorach są całkiem przyzwoite. Na przykładzie PG279Q - PG278QR mogę powiedzieć, że różnica w kolorach jest minimalna na korzyść IPS'a. Przy 27" TN ma problem ze zmianą kolorów przy krawędziach.

Dla siebie cały czas szukam 144Hz VA, bo prezentuje kontrast 3 razy wyższy, niż oba z tematu. Niestety mało VA na rynku.

Nowe TN w droższych monitorach są całkiem przyzwoite. Na przykładzie PG279Q - PG278QR mogę powiedzieć, że różnica w kolorach jest minimalna na korzyść IPS'a. Przy 27" TN ma problem ze zmianą kolorów przy krawędziach.

Dla siebie cały czas szukam 144Hz VA, bo prezentuje kontrast 3 razy wyższy, niż oba z tematu. Niestety mało VA na rynku.

Fakt VA jest miłą w użytkowaniu matrycą,sam do niedawną takową posiadałem niestety... pozbyłem się jej na rzecz IPS o kilka cali większy więc nie żałuję co do wyboru to chyba osobista preferencja 

Pozdr

Edytowane przez Kuba. M

Ja lubię podziwiać gry, więc mam IPSa ale za to 60Hz. Chciałbym 100hz+, ale w ipsie to bardzo drogo wyjdzie a nie jest to priorytetem. Jak nie zależy ci na pięknych widokach tylko na płynności przy niskim budżecie to wtedy TN i nie ma co się kłócić. TN jest najtańszą matrycą do wyprodukowania i nigdy nie doścignie IPSa pod względem estetyki obrazu. 

Polecam poczytać testy na tftcentral. Na pierwszy rzut oka widać przewagę IPSów.

Edytowane przez Michaelz