Skocz do zawartości

Samsung galaxy S5 vs Xiaomi Redmi 4x (old highend vs new midrange)

Recommended Posts

Witajcie! Przymierzam się do zakupu telefonu po tragicznym Windows Phone'ie. Postaram się krótko i zwięźle.

Zależy mi na:

-pracy baterii przynajmniej 1 dzień (mogę ładować każdej nocy,ale niech mi się nie rozładuje w trakcie dnia gdy korzystam z internetu i słucham muzyki)

-jak najmniejszej awaryjności, by się nie zacinał i zawieszał! To był koszmar w Windowsie.

-w miarę dobry aparat tylny, przedni może nawet nie istnieć

-najbardziej zaawansowane aplikacje z których korzystam to veturilo, jak dojadę, jakieś słowniki. Nie gram w ogóle, więc procesor nie musi być super mocny.

-w miarę solidny, zdarza mi się telefon upuścić (tym razem chcę też zainwestować w szkło ochronne i obudowę, może będzie lepiej)

Chcę wydać max 800zł na niego. W tym momencie zastanawiam się nad Xiaomi Redmi 4x albo Samsungiem Galaxy S5. I tu wielkie pytanie do Was - Waszym zdaniem lepiej kupić nowego średniaka czy 3 letniego flagowca? Ufam kupowaniu sprzętów starych, ale wychodzących jako najlepsze w swoim czasie - tak nabyłam laptopa i stację graficzną i służą mi świetnie (płącąc 3000zł zamiast 12000zł). W samsungu kusi mnie podobno świetny aparat, gorilla glass i uznana marka. Xiaomi jednak też jest obecnie bardzo chwalone, podobno kupując ze konkretnego źródła nawet naprawy gwarancyjne można mieć w Polsce. Nakładka Mui jest też bardzo chwalona jako najlepsza wersja, a o nakładce samsunga mówi się, że potrzebuje sporo ramu. No i czy Lollipop Samsunga jest jeszcze wspierany?

I w ogóle ciężko mi ocenić, które z tych rzeczy są istotne.  Dlatego będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Zacznę od baterii, w Redmi 4x po całym dniu będzie miał mocy przynajmniej jeszcze na pół następnego, S5 po 12h padnie trupem.

Kamera, w S5 aparat główny będzie zdecydowanie lepszy, co nie oznacza, że 4x robie jakieś tragiczne zdjęcia, są po prostu znośne, nic więcej.

Wydajność / zacinanie sie - S5 lubi się przyciąć, a nawet zawiesić, w 4x nie zauważyłem takiej przypadłości.

Ew. jeśli chcesz lepszy aparat zastanów się nad Redmi Note 4X

Mam S5 od trzech lat. Bateria trzyma mi przeważnie około 2 dni. Telefon raz na jakiś czas się przytnie, albo wywali go do wpisywania hasła zabezpieczenia (może raz w miesiącu). Wersja androida 6.0.1. Ale ogólnie narzekać nie mogę, GPS w telefonie jeszcze mnie nie zawiódł. Po premierze Xiaomi Mi6 uznałem że jeszcze nie trzeba go wymieniać więc posłuży i 4 rok. Polecam!

To nadal nie jest argument przekonujący mnie do starej s5tki. Prawdopodobnie dbasz o ten telefon, a bateria trafiła Ci się jakaś super świetna, wielu znajomych ma bądź miało S5 i Ci co mają coraz bardziej narzekają, a Ci co się jej pozbyli wcale nie tęsknią ;p