Myetri 0 Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Witajcie! Przymierzam się do zakupu telefonu po tragicznym Windows Phone'ie. Postaram się krótko i zwięźle. Zależy mi na: -pracy baterii przynajmniej 1 dzień (mogę ładować każdej nocy,ale niech mi się nie rozładuje w trakcie dnia gdy korzystam z internetu i słucham muzyki) -jak najmniejszej awaryjności, by się nie zacinał i zawieszał! To był koszmar w Windowsie. -w miarę dobry aparat tylny, przedni może nawet nie istnieć -najbardziej zaawansowane aplikacje z których korzystam to veturilo, jak dojadę, jakieś słowniki. Nie gram w ogóle, więc procesor nie musi być super mocny. -w miarę solidny, zdarza mi się telefon upuścić (tym razem chcę też zainwestować w szkło ochronne i obudowę, może będzie lepiej) Chcę wydać max 800zł na niego. W tym momencie zastanawiam się nad Xiaomi Redmi 4x albo Samsungiem Galaxy S5. I tu wielkie pytanie do Was - Waszym zdaniem lepiej kupić nowego średniaka czy 3 letniego flagowca? Ufam kupowaniu sprzętów starych, ale wychodzących jako najlepsze w swoim czasie - tak nabyłam laptopa i stację graficzną i służą mi świetnie (płącąc 3000zł zamiast 12000zł). W samsungu kusi mnie podobno świetny aparat, gorilla glass i uznana marka. Xiaomi jednak też jest obecnie bardzo chwalone, podobno kupując ze konkretnego źródła nawet naprawy gwarancyjne można mieć w Polsce. Nakładka Mui jest też bardzo chwalona jako najlepsza wersja, a o nakładce samsunga mówi się, że potrzebuje sporo ramu. No i czy Lollipop Samsunga jest jeszcze wspierany? I w ogóle ciężko mi ocenić, które z tych rzeczy są istotne. Dlatego będę bardzo wdzięczna za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
piwot 86 Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Zacznę od baterii, w Redmi 4x po całym dniu będzie miał mocy przynajmniej jeszcze na pół następnego, S5 po 12h padnie trupem.Kamera, w S5 aparat główny będzie zdecydowanie lepszy, co nie oznacza, że 4x robie jakieś tragiczne zdjęcia, są po prostu znośne, nic więcej.Wydajność / zacinanie sie - S5 lubi się przyciąć, a nawet zawiesić, w 4x nie zauważyłem takiej przypadłości.Ew. jeśli chcesz lepszy aparat zastanów się nad Redmi Note 4X Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek5035 196 Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 ja już bym nie inwestował w starą S5'tkę.. wolałbym nawet coś słabszego a nowszego Cytuj Link to post Share on other sites
Myetri 0 Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Piwot, dzięki za odpowiedź! Chyba się na redmi zdecyduję. Bartek5035, właśnie w telefonach nie wiem, na ile opłaca się kupowanie starszych sprzętów Laptopy i pc starzeją się o wiele wolniej. Dzięki za opinię! Cytuj Link to post Share on other sites
Kroniki 12 Napisano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Mam S5 od trzech lat. Bateria trzyma mi przeważnie około 2 dni. Telefon raz na jakiś czas się przytnie, albo wywali go do wpisywania hasła zabezpieczenia (może raz w miesiącu). Wersja androida 6.0.1. Ale ogólnie narzekać nie mogę, GPS w telefonie jeszcze mnie nie zawiódł. Po premierze Xiaomi Mi6 uznałem że jeszcze nie trzeba go wymieniać więc posłuży i 4 rok. Polecam! Cytuj Link to post Share on other sites
piwot 86 Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 To nadal nie jest argument przekonujący mnie do starej s5tki. Prawdopodobnie dbasz o ten telefon, a bateria trafiła Ci się jakaś super świetna, wielu znajomych ma bądź miało S5 i Ci co mają coraz bardziej narzekają, a Ci co się jej pozbyli wcale nie tęsknią ;p Cytuj Link to post Share on other sites
norocos 3 Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Ja zinterpretowałbym to tak - jeśli nie wymieniasz telefonu zbyt często, to galaxy s5 będzie mieć za dwa lata ponad 5 lat od swojej premiery... A ja aktualnie korzystam z s3 (5 lat po premierze) i nie polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek5035 196 Napisano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 mnie już powoli zaczyna irytować Galaxy S6... nie przycina ale zdarzają się takie wkurzające zamyślenia jak kilka rzeczy szybko na pamięć sprawdzam no i bateria już mi tylko dzień trzyma i to tak dzień na styk Cytuj Link to post Share on other sites
piwot 86 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 1 dzien na baterii w S6 to na prawdę dużo ;D Znam przypadki gdzie 6-8h to jest max co można z S6'tki wykrzesać Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek5035 196 Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 na początku potrafiłem dwa dni bez ładowania i dopiero wieczorem padał teraz dzień na styk.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts