Skocz do zawartości

Temperatura procesora, za wysoka?

Recommended Posts

Witam! Właśnie czytałem kilka artykułów na temat OC i temperatur procesora.

Zastanawiam się czy mój Q8300 nie jest przypadkiem za gorący w stanie spoczynku i stąd wynikają jego problemy z wydajnością w najnowszych grach. Oto screen z eversta:

http://img341.imageshack.us/img341/6636/temu.th.jpg

A jeśli temperatura nie jest za wysoka to jak najlepiej przeprowadzić i do jakiej maksymalnej częstotliwości taktowania mógłbym go podkręcić na BOXowym wentylatorze ? :tajniak:

Takie temp. w spoczynku są aż szkodliwe, to już mój E4300 na BOXie ma max. 40 st i niecałe 60st w stressie.

Obroty widzę są na tyle wysokie że nic nie da się ich zwiększyć już. Dobrze by było zmienić paste i w miare możliwości poprawić przewiew w obudowie.

Hmm po wyczyszczeniu pojawił się kolejny problem:/ wyczyściłem starą pastę z procesora i radiatora, potem zamontowałem z powrotem upewniając się czy dobrze wszystko założyłem. Nie dałem żadnej nowej pasty i po włączeniu kompa uruchomiłem Eversta a tu wyskakuje ponad 100st!! Chwilę później komputer się wyłączył. Czy pasta jest absolutnie wymagana do chłodzenia procesora? Czemu wyskakuje aż tak duża temperatura ?;/ Może ten procesor to jakiś felerny model... ?

Wszystko ok, nawet to pełnym lappingu proca i radiatora wymaga się pasty termoprzewodzącej. Bardzo źle zrobiłeś czyszcząc starą paste i nie nakładając nowej, a komputer się wyłączył bo zadziałało zabezpieczenie termiczne przed zbyt wysoką temp. Dopóki nie nałożysz nowej pasty nie odpalaj tego sprzętu bo narażasz go na uszkodzenie.

Paste kup jakąś lepszą (Silver 5, STG-2, HT-H1 lub podobna), nie silikon za 6zł.

Nie wiem nad czym ty sie tutaj zastanawiasz. Pasta jest potrzebna i tyle. Wyczysc ladnie stopke procesora i radiatora ze starej zaschnietej pasty i naloz nowa, dobrej jakosci. Odpal kompa, sprawdz temp i daj znac. Na pewno bedzie lepiej...

Hmm już wiem w czym tkwiła przyczyna... miałem padniętą jedną kostkę RAMu;/ więc obciążało to procesor...teraz już wszystko jest w normie, tylko zostało mi 3gb ddr2.. Myślicie że to za mało ? Bo gry dalej chodzą średnio... dokupić jeszcze 2 gb ?