HakX_91 0 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam! Właśnie czytałem kilka artykułów na temat OC i temperatur procesora. Zastanawiam się czy mój Q8300 nie jest przypadkiem za gorący w stanie spoczynku i stąd wynikają jego problemy z wydajnością w najnowszych grach. Oto screen z eversta: http://img341.imageshack.us/img341/6636/temu.th.jpg A jeśli temperatura nie jest za wysoka to jak najlepiej przeprowadzić i do jakiej maksymalnej częstotliwości taktowania mógłbym go podkręcić na BOXowym wentylatorze ? :tajniak: Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Sprawdź programem Real Temp w najnowszej wersji 3.46. Ale według Everesta jest trochę za wysoka według mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Takie temp. w spoczynku są aż szkodliwe, to już mój E4300 na BOXie ma max. 40 st i niecałe 60st w stressie. Obroty widzę są na tyle wysokie że nic nie da się ich zwiększyć już. Dobrze by było zmienić paste i w miare możliwości poprawić przewiew w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Sprawdź czy dobrze chłodzenie dolega do CPU i czy zatrzaski dobrze trzymają. Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ok dzisiaj kupię pastę i posprawdzam wszystko. A czy jak rozwiążę ten problem to mogę spokojnie kręcić procka na boxowym radiatorze(i jak to najlepiej zrobić) ? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 2,8-3,0 na tym procku jest do osiągnięcia, jak ogarniesz temp. to rozpiszę sie więcej jak go podciągnąć na tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Hmm po wyczyszczeniu pojawił się kolejny problem:/ wyczyściłem starą pastę z procesora i radiatora, potem zamontowałem z powrotem upewniając się czy dobrze wszystko założyłem. Nie dałem żadnej nowej pasty i po włączeniu kompa uruchomiłem Eversta a tu wyskakuje ponad 100st!! Chwilę później komputer się wyłączył. Czy pasta jest absolutnie wymagana do chłodzenia procesora? Czemu wyskakuje aż tak duża temperatura ?;/ Może ten procesor to jakiś felerny model... ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wszystko ok, nawet to pełnym lappingu proca i radiatora wymaga się pasty termoprzewodzącej. Bardzo źle zrobiłeś czyszcząc starą paste i nie nakładając nowej, a komputer się wyłączył bo zadziałało zabezpieczenie termiczne przed zbyt wysoką temp. Dopóki nie nałożysz nowej pasty nie odpalaj tego sprzętu bo narażasz go na uszkodzenie. Paste kup jakąś lepszą (Silver 5, STG-2, HT-H1 lub podobna), nie silikon za 6zł. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Nie dałem żadnej nowej pasty To lepiej nałóż bo spalisz procka ! np. bardzo fajna i bezpieczna ARCTIC SILVER Ceramique Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Eh ale wg mnie to i tak cos jest w tym dziwnego bo wczesniej jak mialem core2duo to chodzilo bez zadnej pasty i nigdy problemu nie bylo:/ Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Quad ma 4 rdzenie to też robi swoje. Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ten Core 2 DUO chodził na paście bo przy BOXie jak pierwszy raz zakładasz jest pasta na rdzeniu chłodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ten Core 2 DUO chodził na paście bo przy BOXie jak pierwszy raz zakładasz jest pasta na rdzeniu chłodzenia Jestem pewien że przy core2duo jej nie było boxowo bo przy zmianie procesora nie było śladu żadnej pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
skynet1984 0 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie wiem nad czym ty sie tutaj zastanawiasz. Pasta jest potrzebna i tyle. Wyczysc ladnie stopke procesora i radiatora ze starej zaschnietej pasty i naloz nowa, dobrej jakosci. Odpal kompa, sprawdz temp i daj znac. Na pewno bedzie lepiej... Cytuj Link to post Share on other sites
TomaszPawel 6 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Od 2 lat katuję q8200 Boinkiem i od 2 lat chodzi non stop osiągając temperatury +/- 70C i nic mu nie jest... nie ma co dramatyzować.... Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Hmm już wiem w czym tkwiła przyczyna... miałem padniętą jedną kostkę RAMu;/ więc obciążało to procesor...teraz już wszystko jest w normie, tylko zostało mi 3gb ddr2.. Myślicie że to za mało ? Bo gry dalej chodzą średnio... dokupić jeszcze 2 gb ? Cytuj Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ramu do gier jest dość, może karta graficzna za słaba? I procek bez OC też wydajnością nie grzeszy. Cytuj Link to post Share on other sites
HakX_91 0 Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Karta ? mam GTX 460... ;/ i właśnie w tym tkwi problem, że sprzęt mam nie najgorszy a gry chodzą jakbym miał co najwyżej core2duo 2,0 i 8800gt ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Procesor na 3,5 Ghz, ram 3gb wystarczy, dysk jakiś w miare szybki I najlepiej format i instalacja najnowszych sterowników Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts