smileyman 0 Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam. Chciałbym zadać jedno krótkie pytanie. Czy opłacalna będzie zmiana procesora C2D e8400 6 Mb Casche 3.0 Mhz na C2Q qxxx 45 nm , 4 Mb casche , 45 nm i zegar około 2,6 Mhz. Czy odczuje zmianę wydajności w grach i użytkowaniu codziennym. Co do casche u quada, również rozważyłbym inne opcje. Myślałem nad modelem q6600 lecz proces produkcyjny to 65 nm a ja cholernie nie lubię robić kroku wstecz, nawet jeśli obiektywnie jest to krok na przód. Dziękuję za te 3 minuty, które mi poświęcicie rozważając i dzieląc się poglądami. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jak na dzień dzisiejszy lepiej jest mieć 2 mocne rdzenie, niż 4 słabe. Ale coraz więcej gier korzysta z wielu rdzeni dlatego wymiana na Q9XXX będzie bardziej opłacalna. Podkręć tego E8400 i będzie dobrze, przynajmniej do czasu Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 22 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Cache jak już. E8400 to świetny procesor, jeśli brakuje Ci wydajności, to go podkręć. Zmiana na quada ma sens tylko jeżeli pracujesz w programach wykorzystujących więcej niż dwa rdzenie. W grach zazwyczaj nadal lepiej mieć wysokie taktowanie i niż więcej rdzeni. Jednym z wyjątków jest GTA4. Q6600 to też bardzo dobry procesor, ale zmiana, jak już napisałem, opłaca się tylko jeśli twoje aplikacje wykorzystują cztery rdzenie. Nowsze quady są raczej bez sensu, bo seria Q8x00 jest słaba, a Q9xx0 - droga. Cytuj Link to post Share on other sites
smileyman 0 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ile na box podkręce jak temp. stress max 61 stopni ? I jakie napięcie ? Jest szansa na 3,6 BOX ? Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Możesz dobić do 3,8 GHz, jednak zależeć to może od możliwości MB i chłodzenia(bez podnoszenia napięcia). Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kleszczu100mzk 93 Napisano 23 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Na BOX nie ma co podkręcać tylko większe temperatury i hałas jakie to produkuje zainwestuj w jakieś chłodzenie z tańszych na przykład Arctic-Cooling Freezer 13 Cena:99zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=33494 Xigmatek Gaia SD1283 Cena:99zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=33751 Zyskasz tym inną kulturę pracy cisze i niskie temperatury wtedy kręć do 3.8GHz więcej nie ma potrzeby. Cytuj Link to post Share on other sites
smileyman 0 Napisano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ale już odrazu ,, kup sobie chlodzenie" . Ja się pytam czy na box podkręce. Mi hałas nie przeszkadza, byleby tylko procesorowi wystarczało, Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja bym radziła zmienić, i kupić nawet CM TX3 za 50zł w Vobis Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kup sobie chłodzenie... Na boxie lepiej nie podkręcać za mocno procka bo możesz sobie go przypalić. Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Bez nowego chłodzenia za bardzo sobie nie pokręcisz. A jak juz to do O/C idealny byłby Scythe Mugen 2 Rev B, mimo swoich lat wcale nie jest gorszy od tych za 250 i wiecej Cytuj Link to post Share on other sites
rofel2k10 0 Napisano 25 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Skoro nie chcesz kupować od razu nowego chłodzenia to delikatnie podkręcaj i sprawdzaj temperatury. Sprawdź ile uda Ci się podkręcić procesor przy zachowaniu bezpiecznej wartości temperatury jego pracy. Jeżeli wynik nie jest satysfakcjonujący to kup wydajniejsze chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts