Skocz do zawartości

Dublet jajowy kontra cztery jaja

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zadać jedno krótkie pytanie. Czy opłacalna będzie zmiana procesora C2D e8400 6 Mb Casche 3.0 Mhz na C2Q qxxx 45 nm , 4 Mb casche , 45 nm i zegar około 2,6 Mhz. Czy odczuje zmianę wydajności w grach i użytkowaniu codziennym. Co do casche u quada, również rozważyłbym inne opcje. Myślałem nad modelem q6600 lecz proces produkcyjny to 65 nm a ja cholernie nie lubię robić kroku wstecz, nawet jeśli obiektywnie jest to krok na przód. Dziękuję za te 3 minuty, które mi poświęcicie rozważając i dzieląc się poglądami. :D

Jak na dzień dzisiejszy lepiej jest mieć 2 mocne rdzenie, niż 4 słabe. Ale coraz więcej gier korzysta z wielu rdzeni dlatego wymiana na Q9XXX będzie bardziej opłacalna. Podkręć tego E8400 i będzie dobrze, przynajmniej do czasu :)

Cache jak już. E8400 to świetny procesor, jeśli brakuje Ci wydajności, to go podkręć. Zmiana na quada ma sens tylko jeżeli pracujesz w programach wykorzystujących więcej niż dwa rdzenie. W grach zazwyczaj nadal lepiej mieć wysokie taktowanie i niż więcej rdzeni. Jednym z wyjątków jest GTA4. Q6600 to też bardzo dobry procesor, ale zmiana, jak już napisałem, opłaca się tylko jeśli twoje aplikacje wykorzystują cztery rdzenie. Nowsze quady są raczej bez sensu, bo seria Q8x00 jest słaba, a Q9xx0 - droga.

Na BOX nie ma co podkręcać tylko większe temperatury i hałas jakie to produkuje zainwestuj w jakieś chłodzenie z tańszych na przykład

Arctic-Cooling Freezer 13 Cena:99zł

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=33494

Xigmatek Gaia SD1283 Cena:99zł

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=33751

Zyskasz tym inną kulturę pracy cisze i niskie temperatury wtedy kręć do 3.8GHz więcej nie ma potrzeby.

Skoro nie chcesz kupować od razu nowego chłodzenia to delikatnie podkręcaj i sprawdzaj temperatury. Sprawdź ile uda Ci się podkręcić procesor przy zachowaniu bezpiecznej wartości temperatury jego pracy. Jeżeli wynik nie jest satysfakcjonujący to kup wydajniejsze chłodzenie.