rlkaczy 0 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 koledzy potrzebuje dobry program do sprawdzenia temp. karty możecie coś polecić? Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 MSI afterburner, po zainstalowaniu bedziesz miec z prawej strony podana temperaure, program moze sobie chodzic w tle i ja sprawdzac http://event.msi.com/vga/afterburner/ --> link ;] Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 do karty gigabyte sie to nadaje ? ;> Cytuj Link to post Share on other sites
HaveANiceDay_Man 0 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tak, czy msi czy gainward, to bez znaczenia. Ze swojej strony polece EVGA Precision. Swietny program. W sumie bardzo podobny do tego od MSI. Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tak ten program to duchowy spadkobierac Rivy Tuner (te same osoby pracyja? Gdzies o tym czytalem) o blsuguje chyba kazda dostepna karte na rynku, ja mam GTX 460 od gigabyta i wszystko ladnie chodzi Mozna krecic i robic inne cuda, bardzo obszerne narzedzie Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ok, Valus powiedz mi jeszcze czy nic niem nie namieszam bo ostatnio w easy tune coś włączyłem i karta wyła jak szalona jak zainstaluje i nic nie bede zmieniał to żadne dziwne rzeczy nie będą się działy? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 http://www.techpowerup.com/gpuz/ Nic nie miesza tylko sprawdza odczyty i wszystkie informacje o karcie wraz z temp. Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 o i gitarka ;D dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Jak zainstalujesz afterburner to w glonwym oknie bedziesz miec suwaki z aktualnymi danymi o karcie, cPU core memory itd, mozesz je przesuwac i krecic karte, standardowo sa one ustawione jak defaultowa karta, radze w Easy Tune wszystko ustawic na default, to narzedzia nadaje sie do krecenia lekkiego CPU a nie GPU Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 easy tune odinstalowałem, strzeliłem formata i już ok jest teraz chce tylko wiedzieć do jakiej temperatury w stresie dochodzi moja karta ;p bo wg producenta 67 stopni to max Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 jak odpalisz Afterubner i zostawisz go w tle, a potem odpalisz jakas gierke albo 3d marka to w afterburnerze bedziesz miec wykres (real time) z opisana najwyzsza i najnizsza temperatura, wszyscko ladnie i wygodnie Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 wracając do tematu, jaką orientacyjnie max temperaturę może mieć na radeonie hd 6950 ? wczoraj w stresie (przy Dirt 2) było około 85 stopni C czy to bardzo dużo? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 to da ci odpowiedz http://oclab.pl/artykuly/karty-graficzn ... -i-580/13/ po OC http://oclab.pl/artykuly/karty-graficzn ... -i-580/20/ dużo zależy od cyrkulacji powietrza w obudowie i od wydajności systemu chłodzenia wentyl z boku wrzucający i z tyłu wyciągający to podstawa fajnie jeszcze mieć jeden na górze i z przodu ale to już konkretne obudowy są potrzebne twoja karta ma za ciepło jeszcze jedna sprawa jak zachowuję się wentylator gdy karta wchodzi w 3d w czasie grania? może odpal msi afterburnera a potem włącz grę (żeby msi był w tle i rejestrował zachowanie karty) po jakimś czasie wyjdź i podaj do ilu %(na tych wykresach z boku piszę fan speed % bodajże) rozkręcił się wentyl żeby ta kartę schłodzić?? bo u mnie jest np tak jak gram wentyl rozpędza się do 60 % (nie wiem po co) i zachowuję się tak jakby chciał utrzymać temp w granicach 46-48 stopni co jest śmieszną temp dla tej karty a wentyl wtedy już trochę słychać więc ustawiam na 49% (wtedy jest bezgłosny) a temp są max 55stopni czyli i tak świetne:) tak jeszcze jeśli mogę coś doradzić to czyścić chłodzenie karty co jakieś 2-3 tygodnie Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 twoja karta ma za ciepło no fakt, ale czy to jakoś poważnie jej szkodzi? w innych grach tej temp. 77 stopni z tego co widziałem na szczęście nie przekracza właśnie jak gram to z tego co pamiętam do max 37% ale dziś wieczorem to jeszcze sprawdzę Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 jak masz gigabyte to jak widać tragedii nie ma oni mieli 76 ty tylko w dircie masz 85st ustaw wentylator na 50% w msi afterburnerze i wtedy zobacz jak z temp w dircie masz wentylatory w obudowie z boku i tyłu? polecam też ten program http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html pokazuję napięcia i temp wszystkich podzespołów bardzo pomocny chyba dla każdego użytkownika podkręcałeś tego procka? chyba optymalne ustawienie to 4x3,6:) Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 no tragedii nie ma, tak będę musiał zrobić tylko powiedz mi czy da się później w razie czego zresetować ustawienia w msi afterburnerze bo kiedyś w easy tune coś przestawiłem i karta wyła jak szalona wentylator niestety tylko z tyłu, ale pomyśle coś o jeszcze jednym z przodu Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 jasne dajesz reset i po sprawie na dole masz wentyl kliknij z boku gdzie masz auto i przestaw na 50% i zatwierdź obok reset swoją drogą co to easy tune też kiedyś się tym bawiłem ale chyba po 2 dniach dałem sobie spokój bo mnie wk*******o za przeproszeniem do kręcenie CPU uzywam amd overdrive a do GPU msi afterburner i te programy świetnie się sprawują Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 to bajeczka w razie czego wieczorem napisze co i jak wielkie dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
rlkaczy 0 Napisano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 lukyeti miałeś racje ustawiam na 45% i jest gitarka około 65 stopni wiatrak tylko trochę przyśpiesza podkręcałeś tego procka? chyba optymalne ustawienie to 4x3,6:) jeszcze nie kupiłem dopiero kompa po 5 latach od ostatniego zakupu, na razie nie zagłębiałem sie w tematy podkręcania ale jak o tym poczytam to kto wie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts