Skocz do zawartości

Gry/Monitor LCD do 700zł / nie Full HD

Recommended Posts

Witam

Chce kupić nowy monitor sprecyzowany na gry najlepiej 22 cale i po wielu recenzjach wytypowałem trzech reprezentantów:

Asus 22" LCD VK222H, Iiyama ProLite B2206WS-B1 oraz NEC MultiSync E222W. W testach wg. komputer świat Asus nr 1, nec nr 2, wg Chipa Iiyama nr1 a nec daleko w tyle, według kilku stronek fanowskich Nec wydaje się być najlepszym wyborem z tej trójki a Iiyama daleko w tyle. Zabawne, że różne serwisy podają odbiegające znacznie od siebie wyniki testów i konkluzje. Nie zależy mi na głośnikach, kamerkach, Hdmi też zbędne. Rozdzielczość Full HD to bajer na który nie pozwoli sobie moja karta gts 250 więc chciałbym zostać przy 1680x1050 bądz 1600x900. Prosze o pomoc w wyborze sprzętu, jeżeli ktoś może mi polecić coś lepszego do ceny 700zł z chęcia wysłucham sugestii.

Z góry dzięki za pomoc.

Gość Kotecek

Jeśli możesz dołożyć ze 250PLN to moze Dell 2209WA... ma matryce IPS więc jakoś obrazu powinna być lepsza.

Jak kupowałem w listopadzie monitor to brałem pod uwagę używany model Aususa 22" 1680x1050... model dostępny w 2008 i 2009r. teraz na allegro po 400PLN stoją. Musiał bym sobie nazwę przypomnieć. Ale ni wiem czy Cię używki interesują. Ponoć model to był całkiem dobry.

PS: Jak nie chcesz FullHD to i tak Ci poleca FullHD :) Zobaczysz :D To jedyna "słuszna" rozdzielczość...

EDIT: To był Asus VW222U.

Może zainteresuje Cię monitor LG IPS236V-PN. Ma również matryce IPS. Świetne kąty widzenia, bardzo naturalne oddanie barw. Dodatkowo niski czas reakcji 5ms. Uważam, że proponowany model jest naprawdę interesujący zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

iiyama b2206ws to jeden z lepszych monitorów do gier także pod tym kątem jak najbardziej to

NEC robi raczej konstrukcje uniwersalne bądź profesjonalne, choć te drugie zdecydowanie nie za te pieniądze, a asus jak dotąd niczym szczególnie ambitnym w tej dziedzinie nie zasłyną

Do gier zdecydowanie iiyama.. Nie przeceniałbym tanich IPS-ów, że są nie wiadomo jak dobre..

W przypadku LG i Della dostaniesz tylko użyteczne kąty widzenia w stosunku do matrycy TN jaka siedzi w iiyamie. Pokrycie gamutu barw dla LG:72%, dla Della:83%, więc tak czy inaczej na nic się to zda..bo nadal do pełnego pokrycia daleko a niewiele więcej od TN. Bierz w iiyame bo już sprawdziła się nieźle w grach i zbiera w tej kategorii dobre recenzje.

Nie przeceniałbym tanich IPS-ów, że są nie wiadomo jak dobre..

od niedawna wiadomo, nasz tani IPS od LG doczekał się rzeczowej recenzji i jak na tani IPS jest zdecydowanie godny polecenia, ale nie za bardzo do gier, rozmywa (odrobinę ale rozmywa) i ma za duży input lag

tak czy inaczej na nic się to zda..bo nadal do pełnego pokrycia daleko a niewiele więcej od TN.

nie no TN'ki rzadko sięgają sześćdziesięciu kilku, zwłaszcza te tanie lubią oscylować poniżej