Skocz do zawartości

Nie wiem czy wytrzyma zasialcz tę kartę....

Recommended Posts

Witam

planuje zakup karty Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC

konfiguracja kompa

Fortron EPSILON 600W (80PLUS)

E8400@3,6

płyta Abit IP35

4 GB ramu partiot

2 dyski twarde 1 TB i 320 GB

aktualnie Gtx260

Pytanie czy ta 600W wytrzyma tego kręconego potwora?

Ponieważ po przeczytaniu tego artykułu

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 12984.html

już nie jestem taki pewny czy kupić tę kartę :)

Ma ktoś to cudeńko w podobnej konfiguracji a może polecicie inną kartę do 1100 zł

P.S. jestem raczej zwolennikiem obozu zielonych.

Według "Zestawienia GPU" GTX260 pobiera max 206W a GTX560Ti - 170W (bez OC). Zaś program GPU Caps Viewer pokazuje dla GTX260 182W i 170W dla 560Ti. Podkręcony GTX560Ti pobiera 50W więcej czyli ok 220W.

Zatem:

CPU ~ 100W

GPU ~ 220W

Suma ~320W + ok 100W dla pozostałych części z dużym zapasem czyli ok 420W w najgorszym wypadku.

Sprawdź na ile możesz obciążyć linię 12V i masz teoretyczną odpowiedz.

BTW ja podobny config z GTX260 (mocne OC) ciągnę na 500W Pentagramie już prawie drugi rok a Fortron to chyba jednak lepsza marka.

Suma ~320W + ok 100W dla pozostałych części z dużym zapasem czyli ok 420W w najgorszym wypadku.

--> co pobiera te 100W? PLyta glowna? Nigdize nie moge znalezc ile W pobiera sama plyta, ale srnio przyjmuje sie chyba cos kolo 40-50W + 10 za reszte czesci dysk i dvd... ale nie 100 no bez przesady :)

--> co pobiera te 100W? PLyta glowna? Nigdize nie moge znalezc ile W pobiera sama plyta, ale srnio przyjmuje sie chyba cos kolo 40-50W + 10 za reszte czesci dysk i dvd... ale nie 100 no bez przesady :)

Płyta - 50W

Dysk - 50W

Napęd - 50W

RAM 4 sloty - 50W

Procesor w zależności jaki duży

Porty rozszerzeń - 50W

Także jesteś w błędzie kolego,na same bebechy z płytą potrzebujesz co najmniej 200W.

Pozdrawiam!

Tomakoli --> Nie wiem gdzie wyczytales takie rzeczy, ale najwiecej ile udalo mi sie znalezc jako informacja o poborze pradu przez HDD to 22.5W a DVD to 15W... pamieci sa coraz bardzej oszczedne, pbecnie DDR3 tp max z 5W na slot, DDR2 na pewno wiecej. Gdyby bylo tak jak mowisz, czyli z twoich slow by wynikalo ze 250W bez cPU i GPU, a u mnie CPU ciagnie ponad 140W, a GPU 170... to razem by dalo 560 a ja mam 500Watowy zasilacz :):D:D (ktory wieje lekko letnim powietrzem wiem nawet sie nie nagrzewa za bardzo), premysl to co napisales bo troche siara :D

ps. Co do GPU to te 170W karta pobiera w spoczynku

--> prosze cie czlowieczku, bo jak czytam takie rzeczy to normalnie... http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 10400.html --> tu jest test poboru wykonany z CALA platforma, i zobacz sobie ze CALA platforma w spoczynku pobiera 170W, lacznie z GTX 460!! Z twoim slow wynika ze...yhh... n/c

Cala platforma pod obciazeniem pobiera tam ponad 350W (pomijajac jakie CPU itd), bo to wlasnie GPU po rozpedzeniu w trybie 3d jest najbardziej pradozerne, a u ciebie do tej listy trzeba by jeszcze dodac CPU!! W tedy by sie zgadzalo 250W bez GPU to tak...

--> co pobiera te 100W? PLyta glowna? Nigdize nie moge znalezc ile W pobiera sama plyta, ale srnio przyjmuje sie chyba cos kolo 40-50W + 10 za reszte czesci dysk i dvd... ale nie 100 no bez przesady :D

Płyta - 50W

Dysk - 50W

Napęd - 50W

RAM 4 sloty - 50W

Porty rozszerzeń - 50W

Także jesteś w błędzie kolego,na same bebechy z płytą potrzebujesz co najmniej 200W.

Pozdrawiam!

Padłem... Od kiedy dysk pobiera 50W? xD Dzisiejsze dyski pobierają około 10W, jedna kość RAMu około 7-8W, płyta około 40W-50W. Procesor jaki duży... Myślę, że raczej wejdzie mu do obudowy :) Napędy optyczne do 20W

Płyta - 50W

Dysk - 50W

Napęd - 50W

RAM 4 sloty - 50W

Porty rozszerzeń - 50W

Proponuję poczytać jakieś testy zanim sie zacznie pisać takie głupoty. Cały komputer z tą kartą pod obciążeniem zje ok. 260w. Wg twoich wyliczeń wychodzi 60w na procka i kartę :)

czyli ok 420W w najgorszym wypadku.

Tyle to zje cały komputer z dwoma takimi kartami w SLI

EDIT

Tyle to zjedzą 2 takie karty w SLI

Chodzi mi o całą platformę + duża rezerwa, bo nie każda moc podana jest ciągła, czasami tylko szczytowa. I weźmy pod uwagę sprawność zasilacza. Moc dla komponentów komputera dostarczana z zasilacza nie jest równa mocy pobieranej z gniazdka.

Witam

planuje zakup karty Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC

konfiguracja kompa

Fortron EPSILON 600W (80PLUS)

E8400@3,6

płyta Abit IP35

4 GB ramu partiot

2 dyski twarde 1 TB i 320 GB

aktualnie Gtx260

Pytanie czy ta 600W wytrzyma tego kręconego potwora?

Ponieważ po przeczytaniu tego artykułu

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 12984.html

już nie jestem taki pewny czy kupić tę kartę :D

Ma ktoś to cudeńko w podobnej konfiguracji a może polecicie inną kartę do 1100 zł

P.S. jestem raczej zwolennikiem obozu zielonych.

Zauważ, że ten test poboru jest z włączeniem całej platformy sprzętowej.