Ekterion 0 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 WitajciePo burzy spalił mi się router- muszę kupić nowy. Przy źródle internetu (światłowód 50 mb/s)- strych, mam router (ZTE ZXHN F660) do obsługi światłowodu. Nowy router ma przez skrętkę przedłużyć sygnał wi-fi od tego pierwszego, tak aby internet był na parterze. Jaki router polecacie do tego celu?- budżet wynosi 200 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Nie mając większych wymagań poleciłbym ci Archera C2 od TP Linka w standardzie AC. Sprawdzony model o wystarczających do domu osiągach. Na pewno nie będzie ograniczeniem w przypadku twojego łącza. Cytuj Link to post Share on other sites
Ekterion 0 Napisano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 (edytowane) Ten Archer C2 to ciekawa propozycja, zastanawiam się jeszcze pomiędzy nim, a TP-LINK TL-WR1043ND v4 i Netis WF2780. Któryś jest wyraźnie lepszy? Router głównie będzie służył dla urządzeń przenośnych- laptop, tablet, smartphone i do Smart-TV 4K netfliks i youtube. Z tego co widzę to netfliks przy oglądaniu seriali w 4K pobiera 14-15 mb/s, czy te routery dadzą sobie radę z tą prędkością? Edytowane 29 Maja 2017 przez Ekterion Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 TP Link 1043ND obsługuje tylko standard wifi 802.11N 450Mbit. W praktyce mało która karta (głównie modele stacjonarne) obsługuje taką prędkość. Archer C2 będzie mieć wydajniejsze WiFi, o ile masz karty kliencie w standardzie 802.11AC. 1043ND bardziej poleciłbym gdybyś chciał np. instalować alternatywne firmware. Archer pracuje na procku Mediateka, 1043ND na dobrze wspieranym Atherosie QCA9558 (od rev. v2). Netis nie ma portu USB w przeciwieństwie do pozostałych modeli. W swojej cenie na pewno jest wart rozważenia, jakościowo to półka porównywalna z TP Linkiem. Oba to chińczyki. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Maja 2017 Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Z tym Netisem to bym nie przesadzał, jakość plastiku jest słabiutka w porównaniu z TP-Linkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Ekterion 0 Napisano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Ok, sprawdziłem, wszystkie moje sprzęty obsługują standard ac, więc 1043ND odpada. Wynalazłem jeszcze ASUS RT-AC53, D-Link DIR-842, czy jest to sprzęt warty rozważenia względem archer-a C2? Najbardziej zależy mi na zasięgu sieci i prędkości, USB raczej nie wykorzystam, 2-portowy switch wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Andziorka 0 Napisano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Nad ASUS RT-AC53 zastanawiałam się też, bo jestem w trakcie wyboru urządzenia. Ludzie go chwalą za dobry zasięg, łatwą konfigurację i gigowe porty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts